Frații Andrew și Tristan Tate au părăsit România joi dimineață, 27 februarie 2025, după ce procurorii le-au ridicat interdicția de a părăsi țara. Cei doi au închiriat un avion privat, care a decolat din București în jurul orei 06:05, cu destinația Fort Lauderdale, Florida, potrivit BoardingPass.
Avionul privat Gulfstream G550 a sosit din Dubai la ora locală 03:05, înainte de a prelua frații Tate și a pleca spre SUA într-un zbor direct de aproximativ 12 ore.
Avocatul Ioan Gliga a confirmat pentru CNN că frații Tate rămân sub control judiciar, însă nu mai au restricții de călătorie. DIICOT a menținut măsura preventivă a controlului judiciar, cu obligația ca aceștia să se prezinte în fața organelor judiciare ori de câte ori sunt solicitați.
Potrivit unor surse, Andrew și Tristan Tate ar putea reveni în România la sfârșitul lunii martie, când sunt programați să apară în fața instanței. În caz contrar, procesul ar putea continua în lipsă.
Ridicarea interdicției vine la doar două săptămâni după ce Richard Grenell, fost ambasador al SUA și consilier al administrației Trump, a discutat neoficial cu oficiali români despre cazul fraților Tate.
Între timp, în SUA, o femeie i-a acționat în judecată pe Andrew și Tristan Tate, acuzându-i că ar fi ademenit-o în România pentru a lucra în industria pentru adulți și că ar fi defăimat-o după ce a depus mărturie împotriva lor. Acesta este primul proces intentat împotriva fraților Tate în Statele Unite.
Frații Tate continuă să nege toate acuzațiile care li se aduc, atât în România, cât și în Regatul Unit, unde sunt investigați pentru presupuse infracțiuni similare.
Precizări DIICOT:
„Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Cu privire la doi inculpați, persoane cu dublă cetățenie, americană și britanică, aflați sub măsura controlului judiciar în cadrul dosarelor penale în care sunt cercetați de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, facem următoarea precizare: cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar a fost respinsă, aceasta fiind menținută în ambele dosare în care se efectuează urmărirea penală.
A fost admisă solicitarea privind modificarea obligației impuse inculpaților de a nu părăsi teritoriul României, celelalte obligații fiind menținute de către procurorii DIICOT, inclusiv cea referitoare la prezentarea în fața organelor judiciare la fiecare chemare, cu atenționarea că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor ce le revin poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate superioară.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.” (sursa – comunicat DIICOT).
Sursa: ProTV