Daniel Funeriu este o figură aparte a peisajului politic în care revine la modul vizibil și activ odată cu depunerea candidaturii din postura de independent la alegerile prezidențiale din luna mai. Despre viața sa, despre educație și cariera profesională și politică, cu controverse cu tot, a scris în detaliu pe blogul său. Puteți citi AICI detaliile și-l veți descoperi pe Daniel Funeriu așa cum este dincolo de CV-ul său impresionant. Este și primul candidat la cea cea mai înaltă funcție în stat care își are originile în județul Arad, motiv pentru care am fost curioși cu ce gânduri intră în această cursă și ce mesaj are pentru arădeni, dar și pentru tinerii olimpici.
Daniel Funeriu: Aș vrea ca Săvârșinul să fie primul loc din lume care are și rege și președinte.
Sasha Ioana: Cine este Daniel Funeriu (dincolo de datele biografice care sunt la îndemâna oricui pe blogul dvs, în CV etc)
Daniel Funeriu: Un om liber. Toată viața am făcut efortul de a fi liber. Și la 6 ani când mergeam singur la Mureș la pescuit, la Săvârșin, și la 17 ani când am fugit singur în Franța, în 1988, și în viața profesională, ca cercetător științific, și apoi, ca ministru, nu am intrat în nicio clică alta decât cea a oamenilor cinstiți. Dar nu e ușor să fii liber: tigrul e liber, dar dacă nu fuge după pradă, dacă nu e agil, moare. Boul are viață bună: primește fân, stă la căldură în grajd, dar termină la abator.
S.I: Dacă ar fi să vă sintetizați viața și activitatea profesională în doar trei cuvinte, care ar fi acele cuvinte.
Daniel Funeriu: Muncă, perseverență, imaginație.
S.I: Urmărind postările dumneavoastră din spațiul public și reacțiile urmăritorilor, am sesizat unele reproșuri care vi se aduc și aș vrea să facem referire la patru dintre ele și să le comentați punctual.
- Ați fost legat de PDL și Traian Băsescu, iar mulți vă plasează și astăzi în acel peisaj politic. Îi puteți convinge să se raporteze altfel la dumneavoastră?
Daniel Funeriu: M-am alăturat conceptului de „reformă a statului” al lui Traian Băsescu. PDL a fost un vehicul politic care trebuia – și a reușit, nu suficient din păcate – să facă acea reformă. Ca orice organizație, PDL a fost vulnerabil la tot felul de oameni cu bani, timp și interese ilegitime.
- Legea Educației din 2011 – criticată vehement mai mult de cei din sistemul de educație. Credeți că astăzi, la 14 ani de la acea lege, vedem efectele neaplicării ei în forma inițială?
Daniel Funeriu: Cât timp am aplicat eu acea lege, România a avut cel mai mare salt din UE la testele PISA, și unicul salt din istorie. Legea a fost luată drept model de reformă în Uniunea Europeană. În concluzie a fost o lege foarte bună pentru copii, care cerea performanță profesorilor.
- Vi se cere să nuanțați necesitatea revenirii la tradiții și conservatorism
Daniel Funeriu: De cerut se cer multe. Eu sunt conservator și respect tradițiile. Cred într-o Românie a eticii și demnității, ghidată de busola moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste, o Românie care respectă adevărul și îl transformă în temelie pentru viitor, și nu îmi voi schimba această credință, pentru că ea izvorăște din gândirea pe care o am de foarte mulți ani. Mai cred într-o Românie suverană care, cinstindu-și tradițiile și credința, privește cu încredere spre viitor. O țară care stă mereu cu fruntea sus în fața lumii. Cine citește Tratatul Uniunii Europene, va găsi acolo mențiunea că întreaga construcție europeană se bazează pe moștenirea noastră comună religioasă, umanistă și culturală.
- Nu sunteți o persoană empatică
Daniel Funeriu: Hmmm… aș spune că e invers, dar…
S.I: După eșecul răsunător al proiectului „România Educată”, cât de greu este pentru un candidat să vină în fața oamenilor cu un alt proiect/ plan pentru învățământ/educație. Mai poate fi credibil și luat în serios?
Daniel Funeriu: E ca în povestea Petrică și lupul. Sigur că eșecul răsunător al proiectului „România educată” a torpilat credibilitatea oricărui demers ulterior în zona educației. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm, iar eu, dacă voi fi ales, voi face ca educația din România să fie în topul european. Mă voi asigura că toți copiii vor ajunge la cel mai înalt grad de educație pe care îl pot atinge, indiferent dacă sunt săraci sau nu. Vom da, în sfârșit, bani pentru cultivarea minții copiilor.
S.I: Aș putea spune că sunteți un candidat de nișă, pentru un electorat de nișă – s-a creat natural o legătură chimică dacă e să facem analogie cu domeniul dumneavoastră. Ce mesaj aveți pentru ceilalți: care încă nu vă cunosc, pentru cei nehotărâți și pentru cei dezamăgiți de clasa politică.
Daniel Funeriu: Să se gândească la faptul că azi 1.5 milioane de familii au un copil care a luat un bac cinstit, făcut de mine. Să știe că eu am fost primul care i-a atacat pe plagiatori. Că eu am introdus clasa pregătitoare și învățământul dual, pe scurt să știe că puțini oameni au influențat viața românilor atât cât am făcut-o eu. E, aici, și o mică datorie a votanților: dacă vor ca țara să meargă bine, să caute pe funeriu.ro să vadă în detaliu cine sunt și ce vreau.
S.I: În luna mai vor vota și mulți tineri, fiind primul vot din viața lor. Mulți dintre ei sunt elevi olimpici (la nivel national și international). Un mesaj pentru ei din postura dumneavoastră de fost olimpic.
Daniel Funeriu: A fi olimpic nu e decât începutul unui foarte lung și interesant drum. Continuați, progresele minții și nu superstițiile duc lumea înainte. Le-aș mai spune că sunt emoționat de întrebare.
S.I: Originile dumneavoastră sunt din județul Arad și cu fiecare prilej sunteți mândru de asta. Sunteți și primul candidat la prezidențiale din ultimii 35 de ani care reprezintă județul nostru. Un mesaj pentru arădeni
Daniel Funeriu: Da, sunt născut în Arad, locul de care sunt cel mai legat emoțional este Săvârșinul, am crescut la Timișoara. Mesajul meu e simplu: mulțumesc că m-ați învățat să fiu ceea ce sunt azi, chiar dacă mai e loc să mă ameliorez, vă garantez că nu o să vă fac de râs. Aș vrea ca Săvârșinul să fie primul loc din lume care are și rege și președinte.
S.I: „Cred într-o Românie a minților agere, creativă și inovatoare, mereu cu un pas înaintea celorlalți. O țară care crede pentru că cercetează, care învață din trecut pentru a construi viitorul.” – extras din Credo-ul dumneavoastră și, poate, cel mai important și mai împărtășit de mulți dintre noi. Ce veți face și cum îi veți implica/motiva și pe alții să facă astfel încât să nu rămână doar o năzuință?
Daniel Funeriu: Voi pune în mișcare toate instrumentele Constituționale pentru ca educația, cunoașterea, inovarea, să redevină acea dinamică societală care duce România acolo unde oamenii ei merită. Spus simplu: vreau ca la finalul mandatului meu România să fie cunoscută ca țara mâinilor dibace și minților deștepte, ambele bine plătite, o țară în care fiecare bunic să spună nepoților ceea ce îmi spunea „bunuța Marta” de la Pâncota: „învață, pruncule, că ce-ai în cap nu-ți ia nime’ ”.
S.I: „Un lider vede în depărtare, se hrănește din ceea ce Țara poate fi…” – tot din Credo-ul dumneavoastră. Cum poate fi România în viziunea dumneavoastră și ce calități ar trebui să posede viitorul președinte?
Daniel Funeriu: România poate fi, rapid, o țară mare: mare prin bogăția materială și spirituală a oamenilor ei, mare prin statura pe care o poate avea în lume, mare prin reputația de „țară a păcii”, mare prin anvergura proiectelor pe care le propune în Uniunea Europeană, o țară puternică prin economia și armata sa, o țară în care românii plecați în pribegie și care azi umplu de galben stadioanele Europei vor umple de energie și dinamism spațiul carpatin atunci când se vor întoarce ACASĂ.
S.I: Care este potențialul României și cum îl va putea exprima Daniel Funeriu dacă ar fi președinte.
Daniel Funeriu: Potențialul nostru e infinit: suntem inteligenți, muncitori și ageri. E nevoie doar să punem la punct sisteme care să-i lase pe oameni să-și exprime calitățile. Voi fi un președinte care elimină faliile din societate, care-i împacă pe Români cu Statul Român în care nu mai au încredere, un președinte care va merge cu fruntea sus în Europa și în lume. Nu în ultimul rând pentru că, de-a lungul carierei mele, care m-a făcut să lucrez mulți ani în Franța, Germania, SUA, Japonia, Anglia, am reușit să fiu respectat ca român care a învățat, acasă la el, să stea cu fruntea sus.
Pe Daniel Funeriu îl puteți urmări pe pagina sa de facebook sau pe funeriu.ro.
2 comentarii. Leave new
funeriu asta nu e ala care i-a calculat viteza mainii lui Traian Basescu cu care il loveste pe un copil la o intrunire politico-electorala si calcule din care a reiesit ca basescu nu-l putea lovi pe copil pt ca viteza mainii lui basescu era prea mare? Practic l-a albit pe basescu pentru a-si cumpara cu asta un post de ministru.
https://jurnalul.ro/special-jurnalul/funeriu-ministrul-pixelului-albastru-557989.html
Un basist de joasă speță