Miercuri, 5 martie 2025, Sala „Unirii” din Arad a fost locul unde tinerii scriitori ai județului și-au văzut numele tipărit într-o carte, în cadrul lansării antologiei de literatură tânără „reStart 2024”. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Inspectoratul Școlar al Județului Arad, a reunit tineri talentați, profesori, părinți și iubitori de literatură, într-un cadru festiv.
Printre cei prezenți s-au numărat Geanina Coraș, inspector general adjunct al ISJ, și Ioana Engelhardt, manager al Centrului Municipal de Cultură Arad, care au apreciat această inițiativă menită să sprijine și să promoveze tinerii scriitori.
Selecția lucrărilor a fost riguroasă: din cele 60 de texte înscrise, doar 21 au fost alese pentru publicare, acestea fiind împărțite în două categorii – până la 14 ani și peste 14 ani.
Pe scenă, sub privirile emoționate ale părinților și profesorilor, cei 21 de elevi ale căror texte au fost publicate în antologie și-au primit recunoașterea pentru talentul și efortul lor.
Categoria sub 14 ani:
Ioana Cristina Cristea
Denisa Iuliana Dobre
Rebecca Ferghete
Eunice Micu
Mădălina Romina Paul
Emanuela Vanko
Categoria peste 14 ani:
Viviana Andrieș
Karina Bălan
Daria Bun
Ana-Maria Chiorescu
Matei-Beniamin Cotrău
Steliana Dalcă
Cristina Maria David
Maria Iosana Ghilea
Alexandra Kovacs
Dragana Lepojev
Erick Ionescu
Diana Picler
Crina Popovici
Denisa Roman
Timotei Vanko
Scriitorul Ioan Matiuț, coordonatorul proiectului, a deschis evenimentul, felicitând participanții pentru curajul de a-și împărtăși gândurile și trăirile prin literatură. Alături de el fiind și jurnalistul Eugen Rogojan care a împărtășit gânduri despre importanța scrisului la vârste fragede și despre cum literatura poate modela și exprima realitățile tinerilor.
Textele incluse în antologie au fost selectate în urma concursului și atelierelor de scriere creativă din cadrul proiectului „reStart literar”, ajuns la a VII-a ediție. Elevii au abordat teme variate, de la primele experiențe emoționale, prietenie și familie, până la distopii și universuri SF, demonstrând o maturitate surprinzătoare în stilul lor de a scrie.
Timotej Vanko, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” din Nădlac, a împărtășit impactul pe care această antologie l-a avut asupra sa:
„Această antologie mi-a dovedit că știu să scriu. În clasa a V-a am scris primul meu text, dar l-am considerat doar o provocare. Când am participat prima dată la acest concurs, am realizat că scrisul face parte din mine. Este ceva extraordinar să fii scriitor, să fii artist – o aventură continuă. Inteligența artificială nu va înlocui niciodată arta. ChatGPT nu va putea înlocui niciodată un scriitor sau un artist. Niciodată să nu vă simțiți mai puțin valoroși pentru că sunteți artiști. Toate meseriile sunt importante, dar avem nevoie de artă și de artiști.”
Crina Popovici Bianca, elevă în clasa a X-a E la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, a declarat:
„Este primul an în care public în această antologie și a doua antologie în care apar. Este o oportunitate uimitoare și nu am cum să exprim în cuvinte acest sentiment. Sunt foarte recunoscătoare și sper să continui acest drum.”
Ana Maria Chiorescu, aflată la a doua apariție în antologia „reStart”, a spus:
„Am început să public în 2021 și sunt foarte recunoscătoare. Acest proiect m-a făcut să realizez că trebuie să continui să scriu, chiar dacă nu eram sigură de acest drum. Datorită celor din reStart, am trecut de la proză la poezie, care mă reprezintă mult mai bine. Sper să mai public aici și să continuăm împreună această aventură literară.”
Eunice Micu, elevă în clasa a VI-a la Liceul Tehnologic Baptist „Alexa Popovici” , a menționat:
„Particip la reStart pentru prima dată. Îmi place să citesc, dar mai mult să scriu, pentru că îmi este mai ușor să-mi exprim sentimentele pe hârtie. Vă mulțumesc pentru încurajări!”
Dragana Lepoiev, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Vasile Goldiș”, a mărturisit:
„Sinceră să fiu, când am trimis poeziile, nu credeam că voi fi aleasă, pentru că nu aveam încredere în scrierile mele. Acest proiect mi-a arătat că se poate. Am învățat să am mai multă încredere în mine, iar scrisul mi se pare cel mai bun mod de a-mi pune ordine în gânduri.”
Eric Ionesc, elev la Colegiul Național „Vasile Goldiș”, clasa a XI-a, a declarat:
„Pentru mine, este a cincea oară când particip la acest concurs. Este mereu o provocare să scriu câte o poveste sau un basm, pentru că în general scriu poezie. Acest proiect este unic în județ și este minunat că atât de mulți adolescenți își doresc să publice într-o antologie literară. Aradul se va dezvolta literar, încet, dar sigur.”
Matei Pătrău, elev în clasa a X-a la profilul mate-info, a relatat:
„Am aflat despre acest eveniment de la profesoara mea de limba română. Pe parcursul anilor, am adunat diverse idei și mi-am dorit să le pun pe hârtie. Mi-a plăcut ideea acestui concurs, pentru că ne oferă libertatea de a scrie despre orice.”
Diana Picler, elevă în clasa a X-a B la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Pecica, a spus:
„Sunt la a doua ediție și este o onoare să fiu publicată. Sper să particip și în anii următori.”
Alexandra Covaci, clasa a XI-a A la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Pecica, a declarat:
„Pentru mine, acest concurs a fost o oportunitate de a comunica cu alți tineri scriitori. E fascinant să descoperi cum scriu și ce simt ceilalți prin textele lor.”
Eugen Rogojan a transmis un mesaj de încurajare pentru tinerii scriitori:
„În primul rând, vreau să îi mulțumesc domnului Matiuț și Centrului Județean Arad, care, alături de el, menține acest proiect de șapte ani. Felicit toți tinerii care scriu și au curajul să participe la astfel de evenimente. Scrieți în continuare! Nu vă grăbiți cu debutul. Scrieți și citiți, pentru că asta este cel mai important. Nu toți veți ajunge să publicați volume proprii, dar asta nu este un lucru rău. Profesorii de limba română din Nădlac fac o treabă minunată, apar copii foarte talentați, și îi felicit pentru acest lucru.”
Pe lângă lansarea antologiei, seara a fost îmbogățită de un recital muzical susținut de elevi ai Școlii Populare de Arte din Arad, care au oferit un fundal sonor elegant, completând armonios atmosfera.
Lansarea „reStart 2024” a demonstrat, încă o dată, că literatura tânără are un loc important în peisajul cultural al Aradului. Prin acest proiect, organizatorii nu doar că sprijină tinerele talente, dar și încurajează o generație să descopere puterea cuvintelor și să își exprime autenticitatea prin scris.
Tinerii scriitori au plecat acasă cu antologia în mână și cu speranța că acest eveniment este doar începutul unui drum literar frumos. Pentru unii, poate că „reStart 2024” a fost prima lor apariție într-o carte, dar, cu siguranță, nu va fi ultima.