INTERVIU | Lemonews – aplicația românească care sintetizează știrile și filtrează zgomotul informațional

lemonews
Distribuie:

Într-o lume tot mai aglomerată de informație și titluri alarmante, o nouă aplicație românească promite să aducă puțină ordine în haosul mediatic.


Lemonews este un proiect născut din nevoia personală de a filtra esențialul din zgomotul de fond al știrilor zilnice. În spatele aplicației se află un dezvoltator pasionat, Marcus Pop, fără experiență în jurnalism, dar cu o viziune clară: să ofere utilizatorilor acces rapid la informație obiectivă, sintetizată și lipsită de senzaționalism.

În acest interviu, descoperim ce l-a inspirat să creeze Lemonews, cum funcționează algoritmul din spate și care sunt provocările de a construi o aplicație media în era fake news-ului.


Ce te-a inspirat să creezi această aplicație?

Sincer, cantitatea copleșitoare de informație prezentă și faptul că majoritatea știrilor de actualitate sunt, de foarte multe ori, scrise într-un mod care inspiră teamă sau nesiguranță. Nu ajută nici faptul că mulți jurnaliști nu sunt deloc obiectivi în modul în care redactează articolele.
Pot spune că, inițial, am vrut să creez un mod prin care să-mi simplific procesul de filtrare a informației, astfel încât să mă pot concentra doar pe ceea ce consider eu important.

Cu atâtea agregatoare de știri deja existente, ce face aplicația ta diferit?

Lemonews e diferit prin faptul că nu doar grupează titlurile altor publicații la grămadă, pe categorii și feed-uri personalizate, ci se bazează pe extragerea subiectelor comune prezentate de diverse publicații. Astfel, Lemonews sintetizează subiectele actuale într-un mod obiectiv și concis, oferind în același timp referințe către publicațiile care le tratează mai pe larg. E oarecum similar cu Ground News.

Ai avut vreo experiență anterioară în jurnalism sau în dezvoltarea de aplicații media sau a fost un proiect total nou pentru tine?

Nu am nicio experiență anterioară în domeniu, doar cu tehnologiile de procesare a limbajului natural pe care le-am folosit anterior.

Ce surse de știri ai inclus și cum alegi ce publicații să adaugi?

Fiind limitat de buget, am ales pentru început cele mai populare redacții din România, acoperind diferite tematici. Mi-ar plăcea ca, în viitor, să adaug mai multe surse de știri.

Cum funcționează algoritmul din spate? Se adaptează la preferințele utilizatorilor sau e mai degrabă obiectiv?

Algoritmul grupează conținutul informativ public apărut pe parcursul unei zile și extrage subiectele de referință, prezentându-le într-un mod obiectiv. Momentan, tot conținutul este complet static și nu poate fi personalizat de către utilizatori.

Ai integrat AI sau machine learning în aplicație? Dacă da, cum ajută?

Foarte puțin, și doar unde a fost absolut necesar, pentru a sumariza (cu AI) sau clasifica (cu ML) anumite porțiuni de text.

Fake news-ul e o problemă mare în online. Ai un sistem prin care verifici credibilitatea surselor?

Nu direct, din păcate. Algoritmul se bazează într-un fel pe „puterea mulțimii” (sper că nu spun prostii) — adică un subiect apare în Lemonews doar dacă este prezentat de mai multe publicații. Asta oferă o oarecare protecție împotriva fake news-ului, dar nu una completă. Este important, până la urmă, ca fiecare dintre noi să verifice în mod personal autenticitatea informației pe care o consumă.

Care au fost cele mai mari provocări tehnice pe care le-ai întâmpinat până acum?

Procesarea limbajului natural este o provocare în sine, mai ales în limba română, deoarece majoritatea algoritmilor și metodelor sunt dezvoltate în principal pentru limba engleză, iar suportul „out of the box” pentru română este minim.)

Ai avut probleme legate de drepturile de autor sau accesul la anumite surse? Cum le-ai rezolvat?

Lemonews folosește doar informații disponibile public, care nu sunt protejate de paywall. De asemenea, se bazează pe informații ce descriu subiecte de actualitate, nu opinii personale ale jurnaliștilor. În plus, imaginile, fonturile și alte elemente de design sunt fie din domeniul public, fie create personal.

Aplicația e gratuită sau ai un model de monetizare? Dacă da, cum funcționează?

Este gratuită și îmi doresc să rămână așa. Pe viitor, s-ar putea să adăugăm câteva spoturi publicitare, pentru a putea susține munca și infrastructura necesară dezvoltării de funcționalități mai complexe. Voi încerca ca aceste spoturi să fie cât mai puțin obositoare și fără să folosesc aplicații terțe precum AdSense.


Categorie: Dialoguri
Etichete: aplicatie, Lemonews, Startup, stiri
Distribuie:
Articolul anterior
Sărbători mai liniștite, cu suflet | Polițiștii arădeni s-au mobilizat și în acest an, împărțind un strop de bucurie în casele celor mai puțin norocoși
Articolul următor
Pastorala IPS Timotei la Învierea Domnului 2025 | Glasul luminândelor Sfintei Învieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie