joi, martie 30, 2023

Meciul absurd dintre primarul Pașca și chisindeni constând pentru ETAPA a II-a a poziționării CAPELEI MORTUARE s-a încheiat cu scorul de 5-4 pentru el… din cauză că „vicele” a făcut BLAT (2)

Ionel Pașca, primarul chisindenilor de 15 ani încoace, jubilează după ce, în ședința de Consiliu Local de luni, 6 februarie, a fost votat proiectul său de amenajare a capelei mortuare în deal – în pofida… dacă nu chiar ÎN CIUDA MAJORITĂȚII CHISINDENILOR.
Andraș Gianin-Ionel se nunește „trădătorul” care, deși votat pe listele de conslieri PSD, ales și învestit exact ca urmare a acestui proces ca viceprimar, a votat pentru „proiectul Pașca”, astfel locația capelei fiind stabilită în deal…

…vizavi de antena asta

Și nu în vale, unde vor cetățenii:

De dragul acurateții, pentru a nu denatura cu nimic „dezbaterea” care a avut loc în sala de ședințe a Primărie Chisindia, redăm integral pasajul referitor la „capela lui Pașca” așa cum este redactat în Procesul-verbal de ședință: 

Proiectul nr. 12 din 31.01.2023 privind aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2023 și a Listei de investiții pentru anul 2023.

Se ia act de avizul comisiei de specialitate, care este favorabil cu 1 amendament.

Președintele de ședință: La acest moment, aduce cineva amendamente proiectului? Amendamentul Nr.1/03.02.2023 – inițiat de către d-na consilier local Ancuța Mihaela-Alina și d-nul Cornea Tudorică – Dorel. Cei 2 inițiatori își sustin amendamentul, prin care se modifică amplasamentul capelei din Lista de investiții pentru anul 2023.

D-na Ancuța: imi susțin amendamentul prin schimbarea amplasamentului capelei, deoarece la întîlnirile avute cu cetățenii, toți cetățenii cu care am discutat își doresc o capelă în centrul comunei, populația este îmbătrânită și nu poate urca dealul pentru a merge la inmormântări.

D-nul Cornea: si în anul 2022 , Bugetul a fost aprobat cu amplasamentul „în vale” dar d-nul primar nu a pus în aplicare acastă decizie.

D-nul primar: nu-si are rost amendamentul celor 2 inițiatori, deoarece anul trecut s-a votat amplasamentul capelei, așteptăm finalizarea PUZ -ului.

Se supune la vot Amendamentul nr.1:

Cine este PENTRU? Mihaela-Alina ANCUȚA, Paul BORLEA, Tudorică-Cornel CORNEA, Marius-Ioan IRINA
– Cine este ÎMPOTRIVĂ? Gianin-Ionel ANDRAȘ, Florina-Gabriela FAUR, Adina-Nicoleta HATCU, Maria PĂIUȘAN, Teodor-Cristian TULEA
– Cine se ABȚINE? Nicio abținere
Amendamentul cu nr.1 – nu este aprobat.
La dezbatere sunt prezenți: 9 consilieri locali

Se supune la vot proiectul:

Vot prin ridicarea mâinii individual si buletin de vot.
Pentru aprobare este nevoie de majoritate absoluta, cerută de prevederile art.139 alin.1 și alin.3 lit.a din OUG nr.57/2019 – privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Se supune la vot proiectul: Vot prin ridicarea mâinii individual și bulletin de vot.
– Cine este PENTRU? Gianin-Ionel ANDRAȘ, Florina-Gabriela FAUR, Adina-Nicoleta HATCU, Maria PĂIUȘAN, Teodor-Cristian TULEA
– Cine este ÎMPOTRIVĂ? Mihaela-Alina ANCUȚA, Paul BORLEA, Tudorică-Cornel CORNEA, Marius-Ioan IRINA
– Cine se ABȚINE? Nicio abținere
Rezultatul votului: Proiectul a fost aprobat cu 5 voturi PENTRU, 4 voturi ÎMPOTRIVĂ și 0 ABȚINERI
(Hotararea nr. 12/06.02.2023).

Ei bine, urmare a acestei „trădări” (punem eticheta în ghilimele pentru că gestul e mai mult o trădare a ideii de trădare decât ceva serios), viceprimarul Gianin-Ionel ANDRAȘ

se va alege cu retragerea sprijinului politic din partea conducerii județene a PSD, ceea ce va atrage după sine pierdere calității de consilier local, implicit pe cea de viceprimar.

Așa încât episodul următor al acestei dezbateri publice – pentru că dacă tot n-a făcut-o cine trebuia s-o facă, măcar s-o facem noi cum trebuie – va pune lumina pe această speță din alt unghi: unul cu umbre penale.

………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (26 ianuarie, 2023) Primăria CHISINDIA: când înțelepciunea ți s-a maturat în orgoliu și țuică, o capelă mortuară în deal e la fel de importantă ca o sală de chefuri în vale… chiar dacă toată lumea te roagă să mergi la culcare! (1)

Ionel Pașca este primar PNL de Chisindia (cu satele Văsoaia, Păiușeni și cătunele Ciolt, Hurez) din 2008, și chiar să „ții cu el”, să ți se dea de făcut, în baza din fișei postului, un reportaj-limbă despre activitatea sa de 15 ani, n-ai cum să-l intitulezi altfel decât în  maniera „Avem proiecte, dar nu avem finanțare“… (click, că merită!) și să-l începi concesiv cu „Poate îi judecăm de multe ori pe nedrept pe unii primari, care la o primă vedere de suprafață, par că nu își cam fac treaba.” 

Ne-am făcut documentarea pe tema CAPELA MORTUARĂ DIN CHISINDIA în mai multe tranșe…

problema asta nefiind tranșabilă nici din prima, nici din a doua… și probabil nici din a noua – nu „să i-o tragem” primarului ne-am dus acolo, nici „să i-o-mpingem”, nici să-l lingem, nici să-l scuipăm, nici să-l tapăm, ci ca SĂ-NȚELEGEM CUM STĂ TREABA și, dacă putem, să alfăm „DE CE STĂ?!”
Pentru că absolut tot ce în alte locuri se mișcă, în Chisindia stă – mai ales treaba.
Și stăăă, tata meu, de când e Pașca primar, cel puțin, de se ruinează pe sine… cum stă și se face praf această fostă făbricuță care, odinioară – nu în vremuri imemoriale, dacă stai să socotești că media de vârstă acolo a celor 1200 de chisindeni, cu primar cu tot, bate către 70 de ani -, procesa natural fructele din zonă… cele mai bune mere, pere și prune de pe planeta asta.

Aceasta este BRANDUL REAL – imaginea reprezentativă a ceea ce reprezintă acum, cu adevărat, comuna Chisindia

De mai bine de trei luni, așadar, ne focalizăm atenția pe subiectul capela mortuară de la Chisindia – o construcție care, pentru oamenii ăia, înseamnă mult… aproape tot ce le-a mai rămas în viața asta.

SĂTENII VOR CAPELA-N VALE – PRIMARUL ÎN DEAL: un atentat la liniștea celui care se pregătește să moară

Ideea asta absolut absurdă (e greu de închipuit că pe gratis… nimeni nu poate fi atât de ușor de prostit!) a declanșat o revoltă în rândul chisindenilor… mocnea demult conflictul, dar acolo lucrurile se mișcă foarte încet…
Capela a fost „picătura care a umplut paharul”.

Acum mai bine de trei luni, pe 16 octombrie, 2022 mai precis, într-o duminică în care oamenii erau fiecare la biserica lui, am fost să vorbim exclusiv cu chisindenii nemulțumiți de faptul că „Pașca vrea musai să construiască capela pe acest teren din deal. Nu se gândește că e imposibil să ajungem acolo, mai ales iarna. E greu de urcat mai ales pentru bătrâni”…

Aproape toți – ba chiar TOȚI, dacă-i iei la „bani mărunți” – taxează ideea lui Pașca drept o tâmpenie edilitară și o bătaie de joc la adresa celor pe care-i guvernează de 15 ani încoace.

Iar asta în condițiile în care în vale… printre oameni, în vechea vatră a satului, există acest spațiu generos, care – de-acum – e CA ȘI AL PRIMĂRIEI

fiind deja donat în vederea concesiunii Parohiei Chisindia de către Arhiepiscopia Aradului, căreia-i aparținea, ca urmare a unui demers… pe care Pașca-l consideră un sabotaj la propria-i idee tâmpită!

A doua vizită am consacrat-o unei întâlniri cu primarul, profitând de Ședința de Consiliu Local care nu a avut pe ordinea acest punct, dar CAPELA a fost subiectul-problemă

Urmare a acestui demers a rezultat următorul proces-verbal întocmit de secretara primăriei, pe care e bine să-l publicăm integral, exact așa cum a fost consemnat… ca să n-auzim alte vorbe aiurea și de dragul acurateții informațiilor, chiar dacă doar ultimele paragrafe fac referire la capela mortuară:

JUDEŢUL ARAD/ COMUNA CHISINDIA / CONSILIUL LOCAL Nr.2497/31.10.2022     PROCES – VERBAL
Încheiat azi 31.10.2022, cu ocazia desfăşurării sedinţei ordinare  publice de lucru a Consiliului Local Chisindia, judeţul Arad

Convocarea Consiliului Local Chisindia  în sedinţa ordinară publică de lucru s-a făcut de către d-nul primar, prin Dispozitia primarului nr. 108/24.10.2022. Această convocare precum şi ordinea de zi au fost făcute publice prin postare pe site-ul www.comuna-chisindia.ro sectiunea Monitorul Oficial Local. Consilierii au fost invitaţi la şedinţă prin înmânarea invitaţiei precum şi a mapei şedinţei, care cuprinde toate materialele sedintei, electronic.La lucrările şedinţei ordinare publice de lucru a Consiliului Local Chisindia sunt prezenţi următorii consilieri  locali: Faur Florina-Gabriela, Irina Marius-Ioan ,Andraș Gianin-Ionel, Păiușan Maria, Ancuta Mihaela-Alina și Tulea Teodor-Cristian – președinte de ședință. Ulterior inceperii sedintei a ajuns si d-nul consilier local Cornea Tudorica-Dorel. Au mai fost prezenti la sedinta d-nul primar, d-na secretar general Mandu Elisabeta-Maria și delegatul satesc. Sunt absenti d-na consilier local Hatcu Adina-Nicoleta și d-nul Borlea Paul. La această ședință au mai participat cetațeni ai comunei:Mercea Catița, Tamaș-Mercea Rodica, Popa Ionel, Anghel Viorel, Lusca Marioara, Tripsa Mariana și alti cetățeni precum și ziaristi. Modalitatea de vot este prin ridicarea mâinii.

D-nul presedinte de sedinta Tulea da citire punctului 1, aprobarea ordinii de zi a sedintei ordinare de lucru din data de 31.10.2022 . Este aprobata ordinea de zi cu 6 voturi „pentru” (Ancuta, Tulea, Păiușan,Irina,Andraș si Faur) (Hotararea nr. 52/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință Tulea Teodor-Cristian dă citire  punctului 2 , aprobarea Procesului verbal al sedintei anterioare de lucru a Consiliului Local Chisindia din data de 22.09.2022 – initiator proiect – primar ,acesta fiind aprobat cu 6 voturi ,,pentru,,. (Ancuta, Tulea, Păiușan,Irina,Andraș si Faur) (Hotararea nr. 53/31.10.2022).

După aprobarea primelor 2 proiecte de hotarare a ajuns și d-nul consilier local Cornea Tudorica-Dorel.

D-nul Tulea Teodor-Cristian , presedinte de sedinta, dă citire  punctului 3, aprobarea Listei consumatorilor – persoane fizice care au domiciliul sau locuința principală în comuna CHISINDIA, județul Arad și care beneficiază de o reducere cu 50% a preţului final al energiei electrice aferent contractului de furnizare încheiat. Se supune la vot și este aprobat de catre toti cei 7 consilieri prezenți. (Hotararea nr. 54/31.10.2022).

D-nul Tulea Teodor-Cristian , presedinte de sedinta, dă citire  punctului 4, proiect de hotărâre privind neasumarea responsabilitatii organizarii si derularii procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achizitia produselor aferente programului și a contractelor/acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, pentru anii școlari 2023-2027. Se supune la vot și este aprobat de catre toti cei 6 consilieri :Ancuta, Tulea, Păiușan, Irina, Andraș si Faur și 1 vot ,,abținere,, d-nul consilier local Cornea  (Hotararea nr. 55/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință dă citire punctului 5 al ordinii de zi: aprobarea atestarii apartenenței la proprietatea privată a comunei CHISINDIA, a imobilului având categoria de folosință teren arabil, situat în extravilanul comunei CHISINDIA, CF 303012 Chisindia.

D-na consilier local Ancuța Mihaela întreabă pe d-nul primar despre ce teren este vorba?

D-nul primar raspunde: este vorba despre terenul de la iesirea din Chisindia spre Buteni, pe partea dreapta, toate acele terenuri fiind ale Primariei Chisindia.

Se supune la vot și se votează „pentru” de către toți cei 7 consilieri prezenti. (Hotararea nr. 56/31.10.2022).

D-nul președinte de ședință dă citire punctului 6 al ordinii de zi: Rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli și a Listei de investiții pentru anul 2022.

D-na secretar general prezintă petiția d-nului Ruja Todor, din Păiușeni, nr.66, județul Arad, petiție care a fost repartizată de către d-nul primar, Consiliului Local Chisindia, spre rezolvare.

D-na secretar general a informat Consiliul local că această petiție a fost prezentată și Comisiei economice în ședința Comisiei din data de 27.10.2022, care a initiat amendamentul nr.1 la proiectul de hotărâre nr.57/24.10.2022. Prin acest amendament este propusa suma de 10 mii lei pentru reparatia fantanii din Paiuseni. Este supus votului amendamentul nr.1, se voteaza „pentru” de către următorii consilieri locali: Ancuta Mihaela Alina, Cornea Tudorică-Dorel și Irina Marius-Ioan. D-nul consilier Tulea Teodor-Cristian in sedinta pe Comisia economica a fost de acord cu acest amendament, dar în sedința Consiliului local din 31.10.2022 nu mai este de acord, votând împotriva amendamentului.Sunt împotriva amendamentului nr.1, respectiv în rezolvarea petiției d-nului Ruja Todor, Păiușeni, nr.66, următorii consilieri locali: Faur Florina-Gabriela, Păiusan Marioara, Andraș Gianin-Ionel și Tulea Teodor-Cristian.

Comisia economică a inițiat și amendamentul cu nr.2, prin care s-a prevazut suma de 10 mii lei pentru reparația unui podeț din Păiușeni, dar acest amendament a fost retras datorită faptului că s-au primit bani de la Consiliul Judetean Arad, 72 mii lei cu destinația reparației aceluiași podeț, motiv pentru care d-nul primar a initiat amendamentul cu nr.3. este supus votului acest amendament si este votat de catre toți cei 7 consilieri prezenți.

Se supune la vot PHCL nr.57/24.10.2022 completat prin amendamentul cu nr.3 și se votează „pentru” de toți cei 7 consilieri locali prezenți. (Hotararea nr. 57/31.10.2022).

D-nul președinte de ședintă Tulea Teodor-Cristian trece la punctul 7 al ordinii de zi: diverse.

D-nul consilier Irina Marius-Ioan întreabă conducerea, respectiv pe d-nul primar și viceprimar, când se vor astupa niște guri de canal care sunt destupate de fosrte mult timp, de pe domeniul public al localității Chisindia?

Nu primește nici un răspuns, nici din partea d-nului primar, nici din partea d-nului viceprimar.

După aceste discuții parte din consilierii locali părăsesc sala de ședință, Tulea, Faur si Păiușan. Dorința d-nului primar este de a părăsii sala de ședință, unde sunt prezenți mai mulți cetățeni ai comunei, dar care blochează ușa sălii si nu permit d-nului primar să părăseasca sala înainte de a discuta cu el nemulțumirile pe care le au privitor la relația dintre primar și cetățenii comunei.

Aceștia sunt nemultumiți de mai multe probleme: necomunicarea dintre primar și cetățenii comunei, lipsa adunărilor cetățenești de 3 mandate, amplasamentul casei mortuare/capelă este dorit de majoritatea cetățenilor din comună în centrul comunei, respectiv în clădirea care a fost preluată in domeniul public înca din luna martie al acestui an. In luna februarie când s-a discutat și s-a aprobat lista de investiții pentru anul 2022, 5 consilieri locali au abrobat bugetul si lista de investiții doar cu locația ,,în centrul localității Chisindia „Această hotărâre nu a fost pusă în executare de către d-nul primar, în lista de investiții nefăcăndu-se nici o completare. Nu este făcută nici o dezbatere între d-nul primar și consilierii locali privitor la investițiile pe care dorește a le face.”

La sedința din data de 31.10.2022 au fost prezenți si 2 ziariști, pe lângă mulți cetățeni.

Au loc discuții dintre aceștia și d-nul primar, căruia îi spun că construcția casei mortuare/capelă este dorită și este bine pentru cetățeni a se face în centrul localității, nu în deal, unde este foarte greu accesibil a te deplasa și au afirmat că au stat de vorbă cu episcopul Aradului care a afirmat că Biserica este de acord cu darea în concesionare sau folosință, pe toată durata existenței construcției care se doreste de cetățeni, în centrul localității. Cetățenii profită de prezenta d-nului primar și-l înștiințează de foarte multe probleme din comună cum ar fi: străzi blocate, șanțuri înfundate, lucrări la bazinul de apa nefinalizate, etc.

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,
SECRETAR GENERAL U.A.T.
TULEA TEODOR-CRISTIAN, MANDU ELISABETA-MARIA

Ei bine… n-am stat de vorbă chiar cu episcopul Aradului, ci doar cu câțiva dintre apropiații săi, cărora nici n-a mai fost nevoie să le explicăm în amănunt situația: când au auzit că e vorba despre concesionarea de către Biserica Ortodoxă a unui teren părăginit cu ruină  în vederea construirii unei capele mortuare… nici nu i-a interesat unde anume: „Să trimită o cerere și li se aprobă imediat!”… cum de altfel s-a și întâmplat:

 Corespondența dintre Consiliul Local Chisindia și Arhiepiscopia Aradului:
Ionel Pașca e un om cu mai multe fețe decât prevăd normele bunului simț, și n-are nicio problemă în a și le schimba după cum o cer circumstanțele

După ședința cu pricina am ieșit cu el – unde altundeva decât? – la o țuică, într-un spațiu propus chiar de el… probabil singurul loc din Chisindia care se prezintă conform cu acest secol. Am stat de vorbă câteva ore – nu m-am prins care-i faza cu ținutul „ca orbul de bâtă” de acel loc… deși i-am pus întrebări clare, aluzive, tangente, perpendiculare primarului – care mi s-a înfățișat ca un ins răsfățat mimând oboseala.

A repetat de „n” ori că  nici nu-l mai interesează să candideze la alegerile următoare… dar clar că asta nu era o știre, ci un bluf.

Fiecare propoziție emana un dispreț profund la adresa chisindenilor care nu-l înțeleg „și pe care, îi știu cu nume, prenume și adresă… sunt puțini”. „I-am scos din secolul trecut, i-am civilizat și acuma mă sapă…” cică. El nu e chisindean… în secolul trecut era la el, într-o comună din județul Bihor. Locuiește în Chisindia într-un bloc cu 4 etaje… cel mai stupid mod de a nu înțelege nimic dintr-un spațiu eminamente rural: să alegi să locuiești în singurul bloc din sat și să-ți bei cafeaua și țuica într-un local de stațiune de 5 stele… să trăiești în altă lume decât cea pe care o păstorești – ca dictatorii din țările subdezvoltate.

Ionel Pașca e un politician alunecos, care știe legile administrației publice suficient cât să fie selectiv și subiectiv-pragmatic în aplicarea lor.

Procesul-verbal pe care l-ați citit mai sus n-a fost aprobat de către eminența-sa, care ne-a contestat până și prezența (a zis că „n-au fost ziariști la ședință, pentru că nu s-au legitimat!”). Secretarei primăriei i-a contestat, de asemenea, legitimitatea. A băgat-o în Comisia de disciplină a Prefecturii pe doamna Mandu, i-a limitat accesul la documentele Primăriei, i-a dat viața peste cap… deși nu ea e, nici pe departe, sursa dezvăluirilor către presă a acestor informații.

Vom dezvolta, într-un episod următor, atât această problemă cât și restul, atât paralele cât și bisectoare pe capela mortuară…

Ultimele Știri

Related news