Misiunea internațională SWOT poate îmbunătăți predicția inundațiilor

swot
Distribuie:

Un parteneriat între NASA și agenția spațială franceză, satelitul este pregătit să contribuie la îmbunătățirea previziunilor privind locul și momentul în care vor avea loc inundații în râurile, lacurile și rezervoarele de pe Pământ.


Râurile, lacurile și rezervoarele sunt ca niște artere ale planetei noastre, care transportă apa vitală în rețele interconectate. Atunci când ciclul apei de pe Pământ se desfășoară prea repede, se pot produce inundații, amenințând vieți și proprietăți. Acest risc crește pe măsură ce schimbările climatice modifică tiparele precipitațiilor și tot mai mulți oameni trăiesc în zone predispuse la inundații în întreaga lume.

Oamenii de știință și administratorii de apă folosesc mai multe tipuri de date pentru a prezice inundațiile. În acest an, au la dispoziție un nou instrument: datele privind apa dulce provenite de la satelitul SWOT (Surface Water and Ocean Topography). Observatorul, o colaborare între NASA și agenția spațială franceză, CNES (Centre National d’Études Spatiales), măsoară înălțimea a aproape toate suprafețele de apă de pe Pământ. SWOT a fost conceput pentru a măsura fiecare râu important cu o lățime mai mare de aproximativ 300 de picioare (100 de metri), iar rezultatele preliminare sugerează că ar putea fi capabil să observe râuri mult mai mici.

Un efort de a încorpora datele SWOT în modelele de inundații este condus de J. Toby Minear de la Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) din Boulder, Colorado. Minear investighează modul în care se pot încorpora datele SWOT în Modelul național de apă al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care prezice potențialul de inundații și momentul producerii acestora de-a lungul râurilor din SUA. Datele SWOT privind apa dulce vor completa lacunele spațiale dintre manometre și îi vor ajuta pe oamenii de știință precum Minear să determine nivelurile de apă (înălțimile) la care se produc inundațiile în anumite locații de-a lungul râurilor.

Înființat 16 decembrie 2022, de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din centrul Californiei, SWOT se află acum în faza de operare, colectând date care vor fi folosite pentru cercetare și în alte scopuri.


SWOT a fost dezvoltat în comun de NASA și CNES, cu contribuții din partea Agenției Spațiale Canadiene (CSA) și a Agenției Spațiale Britanice. Laboratorul Jet Propulsion al NASA, gestionat pentru agenție de Caltech din Pasadena, California, conduce componenta americană a proiectului. Pentru încărcătura utilă a sistemului de zbor, NASA a furnizat instrumentul KaRIn, un receptor științific GPS, un retroreflector laser, un radiometru cu microunde cu două fascicule și operațiuni cu instrumente NASA. CNES a furnizat sistemul DORIS (Doppler Orbitography and Radioposition Integrated by Satellite), altimetrul Poseidon cu dublă frecvență (dezvoltat de Thales Alenia Space), subsistemul de radiofrecvență KaRIn (împreună cu Thales Alenia Space și cu sprijinul Agenției Spațiale Britanice), platforma satelitului și operațiunile la sol. CSA a furnizat ansamblul emițătorului de mare putere KaRIn. NASA a furnizat vehiculul de lansare și Programul de servicii de lansare al agenției, cu sediul la Centrul Spațial Kennedy, și a gestionat serviciile de lansare asociate.


Sursa:NASA


 

 

Categorie: Științe
Etichete: Ape, NASA, SWOT
Distribuie:
Articolul anterior
TEAMA DE ADEVĂR
Articolul următor
Vijelii cu rafale de 100 de kilometri pe oră, averse torențiale și ploi cu grindină vin peste noi în noaptea care urmează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

jackie ionescu large

Adio, dom’ profesor JACKIE!

De profesorul Ion V. Ionescu am auzit prima dată în vara anului 1980, când Poli Timișoara a luat Cupa României cu el antrenor. Cam de atunci am început să fiu…
viitorul arad large

VIITORUL ARAD A PROMOVAT ÎN LIGA 3

Baraj promovare Liga 3, meci retur: Minerul Lupeni – Viitorul Arad 0-3 (0-1) 23.06.2024, ora: 17.30, stadion: Minerul, spectatori: 3000. Lupeni (antrenor Dan Voicu): Raț – Mazilu, Ciocîrlan, Matei, Arcuși…
romania belgia large

BELGIA – ROMÂNIA | Un eșec oarecum programat

BELGIA – ROMÂNIA 2-0 (1-0) 22.06.2024, ora: 22,00, stadion: „RheinEnergie” Köln, spectatori: 50.000. Au marcat: Tielemans (2), De Bruyne (80). România (selecționer Edward Iordănescu): Niţă – Raţiu (90 Sorescu), Drăguşin, Burcă,…