„Mânce-vă molozul!” – cumplitul blestem al bunicilor noștri proferat la adresa hoților de stat (care, pe vremea lor, erau și mai mulți, și mai proști) – lovește exact unde aceștia nu-și doreau… ca un bumerang karmic: în nepoții lor… în urmașii urmașilor lor și în Mama Natură.
Comparativ cu acum doi ani când, în articolul intitulat Ziua, ca MAFIOȚII combinați cu ORGANELE | MOLOZUL „descurcăreților” poluează Mureșul și desființează habitatul natural al Aradului cu complicitatea Poliției Locale scoteam la vedere toată mizeria periculoasă îngropată în această adevărată EPOCĂ A DEMOLĂRII, cu mizerabilii ei cu tot, situația stă și mai prost: deșeurile periculoase se află, deja, în albia Mureșului… sunt parte din apa care ne vine la robinet, vezi-bine… cu informații poluate cu tot.
În ritmul ăsta, molozul va deveni dominant în viețile noastre – chiar mai curând decât se tem ultrașii ecologiști și predică profeții apocalipsei!
Galeria foto care ne obligă la acest ton superior-indignat e de anul ăsta, rezultat al unei plimbări între strada Renașterii și malul Mureșului și noul pod peste Mureș – parte din proiectul de centură Arad Est, executat de PORR, având termenul de execuție ianuarie 2025:
…iar acesta este peisajul văzut de pe pod:
Juridic, European… deci serios vorbind, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 92 din 19 august 2021
privind regimul deșeurilor (completată de Legea nr. 17/2023 care o aprobă) „are ca obiectiv asigurarea unui înalt nivel de protecție a mediului și sănătății populației prin instituirea de măsuri :a) de prevenire și reducere a generării de deșeuri și de gestionare eficientă a acestora; b) de reducere a efectelor adverse determinate de generarea și gestionarea deșeurilor; c) de reducere a efectelor generale determinate de utilizarea resurselor și de creștere a eficienței utilizării acestora, ca elemente esențiale pentru asigurarea tranziției către o economie circulară și a garanta competitivitatea pe termen lung; d) privind transportul și trasabilitatea deșeurilor.” – adică cele mai elementare norme pe care orice comunitate de oameni, din orice parte a lumii, le aplică și fără să fie legiferate, prevăzute sau pedepsite în Codul penal… dar mai ales o țară care face parte din Comunitatea Europeană la modul oficial, se și laudă peste tot cu asta.
Ceea ce se ignoră de (cred că) abosolut oricine, de la „pleava societății” până la „cel mai înalt oficial român”, este – ați ghicit cu toții – PLATA: „sancțiunile pecuniare” cum cinic se exprimă legea: la o medie pe viteză, vreo 50.000 de Euro pe zi ne costă să plătim peisajul pe care tocmai l-ați contemplat în poze…
Ținând cont de prevederile art. 260 alin. (3) raportat la art. 258 din TFUE, în cazul în care Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligației de transpunere în termen a unei directive adoptate în conformitate cu o procedură legislativă, aceasta poate solicita aplicarea de sancțiuni pecuniare (sumă forfetară și/sau penalități zilnice de întârziere). Cuantumul sancțiunilor pe care Comisia Europeană le poate propune CJUE pentru a fi aplicate României este următorul: – sumă forfetară de minimum 1.643.000 euro; – penalități între 1.985 și 119.125 euro pe zi de întârziere după pronunțarea hotărârii instanței UE.
Este un act normativ clar, limpede ca râurile înainte de Epoca industrializării, și obligă autoritățile cu drept de implementare, verificare și control să transpună în faptă obiectivele enunțate mai sus, indicând cu exactitate care sunt instituțiile responsabile cu constatarea și aplicarea.
(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează, după caz, de comisari și persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Gărzilor forestiere, autorităților administrației publice locale, poliției locale, precum și de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române, respectiv de ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, conform atribuțiilor stabilite prin normele juridice în vigoare.(3) Constatarea corectitudinii datelor transmise ANPM și agențiilor județene pentru protecția mediului potrivit dispozițiilor art. 48 alin. (1) se realizează de către comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.(4) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute la alin. (1) în obiectivele, incintele și zonele aparținând structurilor componente ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională se realizează de către personalul specializat din cadrul Gărzii Naționale de Mediu împreună cu personalul din structurile specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale în conformitate cu prevederile instrucțiunilor și ordinelor proprii.
Starea de drept, așa cum e prezentată de „riveranii molozului” care locuiesc sau au pământ în proximitatea albiei Mureșului
„Conform acestor legi, în cazul deșeurilor abandonate – cum sunt socotite cele de față, întrucât nici măcar nu sunt întocmite dosare penale pentru deversarea molozului împotriva marilor poluatori” (de exemplu cei care le transportă, contra cost sau la ordinul și sub supravegherea vreunui „șmecher din administrație – completăm noi) „- chiar dacă deținătorul sau proprietarul terenului nu este cunoscut, activitatea de eliminare și transport revine administrației locale.”
„Întrucât acest fenomen – care a dus cetățenii care locuiesc sau au proprietăți în zonele deja contaminate la exasperare – pare că a scăpat de sub controlul autoriăților competente, solicităm indentificarea unor alte locații – eventual găsirea unor soluții menite să rezolve această stare de fapt inadmisibilă!” – transmit aceștia prin intermediul nostru.
Articole asociate