Într-o reinterpretare modernă a mitologiei românești, „Muma Pădurii”, figura tradițională a vrăjitoarei care bântuie pădurile, devine un simbol al naturii rănite în lucrarea artistică „Is somebody else here?/Mai este cineva aici?” de Ana Farîma.
Ana Farîma este o artistă contemporană cunoscută pentru abordările sale inovatoare și sensibile față de teme sociale și ecologice. Prin lucrările sale, Ana reușește să îmbine arta vizuală cu activismul, creând piese care nu doar încântă vizual, dar provoacă și reflecție profundă asupra problemelor actuale.
Lucrarea sa, „Is somebody else here?/Mai este cineva aici?”, este o interpretare profundă și provocatoare a mitului Mumei Pădurii, aducând în prim-plan problema devastării mediului. Alegerea de a folosi materiale reciclabile pentru a construi costumul accentuează mesajul lucrării: natura este sufocată de deșeuri și poluare, iar umanitatea trebuie să conștientizeze și să acționeze. Este o instalație complexă, care îmbină tehnologia realității augmentate (AR), costumul și elemente video.
Proiectul o transformă pe Muma Pădurii într-o voce a pădurilor suferinde, un manifest împotriva poluării și distrugerii mediului natural.
Link video Facebook.
De ce ai ales acest personaj pentru lucrare? Ce simbolizează?
Ana Farîma: În lucrarea Is somebody else here?/ Mai este cineva aici? am ales personalul Muma Pădurii care este o figură mitologică din folclorul românesc, adesea descrisă ca o vrăjitoare bătrână și urâtă, care trăiește în păduri și este adesea percepută ca un spirit malefic. În această reinterpretare Muma Pădurii devine un simbol al naturii rănite și al pădurii care suferă din cauza neglijenței umane. Această figură mitologică este transformată într-o voce a pădurii, revoltată împotriva poluării și distrugerii mediului natural. Costumul său reflectă starea degradată a pădurilor, fiind creat din materiale reciclabile, cum ar fi stofa, hârtia, ziarele și gunoaiele.
De ce ai ales aceste materiale pentru realizarea costumului?
Ana Farîma: Alegerea materialelor reciclabile este esențială pentru transmiterea mesajului ecologic al costumului. Hârtia, ziarele și alte materiale reutilizate reprezintă deșeurile pe care oamenii le lasă în natură, subliniind problema poluării și a neglijenței față de mediu. Faptul că manșetele și aplicațiile costumului sunt realizate din gunoaie simbolizează cum aceste deșeuri au devenit parte integrantă a peisajului natural, contaminând mediului.
Ce reprezintă costumul?
Unde a fost filmat videoclipul și care e motivul alegerii locației?
Lucrarea „Is somebody else here?/Mai este cineva aici?” se numără printre cele cinci lucrări selectate de Asociația Doar Mâine pentru a fi prezentate la festivalul Ars Electronica din Linz, între 4-8 septembrie.
Această piesă vestimentară și performanța artistică reprezintă un manifest ecologic profund, atrăgând atenția asupra nevoii urgente de a aborda problema poluării și de a găsi soluții sustenabile pentru a proteja pădurile și ecosistemele naturale.
1 comentariu. Leave new
Articol cu Frumoasa de la Apele Romane nu faceti ? Aceasta Du-NAVETA a directorilor din Ape si ANIF, ,, Amalicutza senzualul director, caruia i s-a lasat in mostenire sa ii acopere pe aceasi infractori, Mambo si Bihoreanul, inspectoarea preferata a infractorilor care a ajuns director pe baza de moravuri usoare
Amalicutza sa ai parte doar de directori pensionari 🙂