Pe 21 martie, la sediul provizoriu al HUB mARTA (fostul cinema Dacia) din Arad, a avut loc Noaptea de Poezie, un eveniment dedicat literaturii, muzicii și artelor. Seara a adunat poeți consacrați, tineri debutanți și muzicieni talentați alături de un public iubitor al poeziei.
Evenimentul a fost deschis de Ovidiu Balint, care a vorbit despre HUB mARTA și despre viitoarele sale planuri, apoi a continuat cu Loredana Cicirean, profesoară coordonatoare de la Colegiul Național de Artă „Sabin Drăgoi”, care a prezentat tinerii muzicieni ce au acompaniat evenimentul.
Bogdan Baltă, elev cu bursă de studii în anul al III-lea la Școlii Populare de Arte, a oferit un moment muzical special la pian. Acesta a interpretat „Idea 10” de Gibran Alcocer și „Nuvole Bianche” de Ludovico Einaudi.
Secțiunea poetică i-a adus pe scenă pe:
- Viviana Andrieș, o tânără poetă care și-a început parcursul literar odată cu Restart Literar.
- Violeta Pintea, autoarea volumului „Ilegal”.
- Andrei Mocuța, autorul volumului „Contact” (2022), care a recitat poezii conceptuale plasate în anii 2025-2070.
Momentele de poezie au fost alternate cu recitaluri muzicale. Efraim Iakab, elev în primul an la Școala de Arte, a impresionat publicul cu improvizații de jazz și compozițiile intitulate „My dreams” și „Front of sun”.
În continuare, pe scenă au urcat și alți poeți:
- Denisa Roman, care a debutat și ea la Restart Literar, și a început cu poezia „Salvarea”.
- Lucia Cuciureanu, care a adus în fața publicului poezia „Anxietate”.
- Dragana Lepoiev, o tânără poetă din Restart Literar și Ioan Matiuț, un nume bine cunoscut în peisajul literar.
Un moment deosebit a fost oferit de Monica Mihaela Cojocaru, care a interpretat melodii folk.
Invitatul special al serii, Romulus Bucur, poet arădean stabilit în Brașov, a oferit un recital memorabil.
Seara s-a încheiat într-o notă emoționantă, cu interpretările Monicăi Mihaela Cojocaru, care a cântat o compoziție proprie pe versurile lui Nichita Stănescu – „Iubesc ploaia”.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Euro Cultart, în parteneriat cu PEN Club România, Muzeul Național al Literaturii Române, Primăria Târgu Jiu, Primăria București, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița și Muzeul Apei din Timișoara.
Noaptea de Poezie a demonstrat încă o dată că Aradul are o scenă literară capabilă să aducă în prim-plan voci noi și consacrate.