NOBEL 2024 | FIZICĂ: John Hopfield și Geoffrey Hinton pentru „descoperiri fundamentale și invenții care permit învățarea programată cu rețele neuronale artificiale”

nobel fizica 2024
Distribuie:

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 lui John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton pentru „descoperiri fundamentale și invenții care permit învățarea programată cu rețele neuronale artificiale.”

Ei au antrenat rețele neuronale artificiale folosind fizica
Laureații de fizică din acest an John Hopfield și Geoffrey Hinton au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au ajutat la punerea bazei pentru învățarea automată puternică de astăzi. Hopfield a creat o structură care poate stoca și reconstrui informații. Hinton a inventat o metoda care poate descoperi independent proprietati in date si care a devenit importanta pentru marile retele neuronale artificiale aflate acum in uz.
Deși computerele nu pot gândi, mașinile pot imita acum funcții precum memoria și învățarea. Laureații Premiului Nobel 2024 pentru fizică au contribuit la realizarea acestui lucru posibil. Folosind concepte și metode fundamentale din fizică, au dezvoltat tehnologii care folosesc structuri în rețele pentru a procesa informațiile.

„Munca laureaților a fost deja de cel mai mare beneficiu. În fizică, folosim rețele neuronale artificiale într-o gamă largă de domenii, cum ar fi dezvoltarea de noi materiale cu proprietăți specifice”, a spus Ellen Moons, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.


461985926 927731856055311 231656481616489834 n


Când vorbim despre inteligența artificială, ne referim adesea la învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale. Această tehnologie a fost inspirată inițial de structura creierului. Într-o rețea neuronală artificială, neuronii creierului sunt reprezentați de noduri care au valori diferite. Aceste noduri se influențează reciproc prin conexiuni care pot fi asemănate cu sinapsele și care pot fi făcute mai puternice sau mai slabe. Rețeaua este antrenată, de exemplu prin dezvoltarea de conexiuni mai puternice între noduri cu valori mari simultane. Laureații din acest an au desfășurat lucrări importante cu rețelele neuronale artificiale începând cu anii 1980.

John Hopfield a inventat o rețea care folosește o metodă pentru salvarea și recrearea modelelor. Ne putem imagina nodurile ca pixeli. Rețeaua Hopfield utilizează fizica care descrie caracteristicile unui material datorită spinului său atomic – o proprietate care face din fiecare atom un magnet mic. Rețeaua în ansamblu este descrisă într-o manieră echivalentă cu energia din sistemul de spin găsită în fizică și este antrenată prin găsirea de valori pentru conexiunile dintre noduri, astfel încât imaginile salvate să aibă energie scăzută. Când rețeaua Hopfield este alimentată cu o imagine distorsionată sau incompletă, aceasta lucrează metodic prin noduri și le actualizează valorile, astfel încât energia rețelei să scadă. Rețeaua funcționează astfel pas pentru a găsi imaginea salvată care seamănă cel mai mult cu cea imperfectă cu care a fost alimentată.

Geoffrey Hinton a folosit rețeaua Hopfield ca fundație pentru o nouă rețea care folosește o metodă diferită: mașina Boltzmann. Acest lucru poate învăța să recunoască elementele caracteristice dintr-un anumit tip de date. Hinton a folosit instrumente din fizica statistică, știința sistemelor construite din multe componente similare. Aparatul este instruit prin furnizarea de exemple care sunt foarte probabil să apară atunci când mașina este pornită. Aparatul Boltzmann poate fi folosit pentru a clasifica imagini sau pentru a crea noi exemple de tipul de model pe care a fost antrenat. Hinton a construit pe această muncă, ajutând la inițierea dezvoltării explozive actuale a învățării automate.



În 2023, Premiul Nobel pentru Fizică a fost primit de Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier „pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.


Calendar Premii Nobel 2024:

Acordarea Premiilor Nobel va continua miercuri pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat joi, iar vineri Premiul Nobel pentru Pace. Luni, 14 octombrie, vor fi anunţaţi laureaţii pentru Economie.


Citește și: [NOBEL 2023] FIZICĂ: Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier „pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”


Sursa:  nobelprize.org


 

Categorie: Științe
Etichete: fizică, Geoffrey E. Hinton, John J. Hopfield, NOBEL 2024
Distribuie:
Articolul anterior
Bienala Internațională de Desen Arad, la Galeria Delta
Articolul următor
Elevii de la „Ghiba” aduc în atenția publică o serie de nereguli regăsite la întoarcerea în clădirea școlii, după o perioadă de 4 ani de „reabilitări” și anunță un PROTEST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie