Statistica e dificilă. Nu se predă în ciclul primar, deci nici la M4 (matematicienii știu de ce)…
Motto: Nu mor caii când vor câinii
Au apărut în ultima perioadă o serie de afirmații, în presa locală, despre „liderul incontestabil” al școlilor din Arad, atacuri la persoană/ funcție și la instituții, care, altminteri, n-ar avea ce să caute pe aceeași pagină, chiar dacă se află, întâmplător, pe aceeași stradă. O meteahnă a celor care n-au depășit ciclul primar în cunoștințele din domeniul matematicii este aceea de a compara mere cu pere. Ceea ce mă face să-mi amintesc de regretatul nostru profesor de matematică din liceu, domnul Doru Ianculescu, care ne provoca cu „ voi, ăștia de la filo, mergeți pe ștrand sau la ștrand?” și ne punea să-i explicăm băbește această dilemă filologică răspândită printre arădeni.
O reacție cu privire la materialele apărute în presa locală prin care se compară rezultatele celor două Colegii arădene a avut în mediul online și prof.dr. Lizica Mihuț:
„A apărut un articol PROFUND NEDREPT despre Colegiul Național „Moise Nicoară”, autorul comparând mediile la BACALAUREAT, ale unei școli cu profil UMANIST: pedagogic, științe sociale și ale unei școli cu profil REAL: matematică, informatică, științe, școli cu discipline diferite și grade diferite de dificultate. Cum poți compara, ca exemplu, notele de la Matematică, ca disciplină școlară, ca dificultate, când pentru învățători și educatori se raportează, cum este și firesc la clasele I-IV, iar pentru profilul real, programa este dificilă, de nivel liceal. Precizez că ambele Colegii Naționale, atât „MOISE NICOARĂ”, cât și PREPARANDIA DIMITRIE ȚICHINDEAL sunt școli cu o carte de vizită PRESTIGIOASĂ, recunoscută la nivel național și nu numai. Nu înțeleg de ce trebuie să bagatelizăm un liceu teoretic, cu rezultate excepționale, prin comparație cu un liceu vocațional, de asemenea cu rezultate foarte bune, știut fiind faptul că diferă curicula școlară, deci rezultatele la Bacalaureat nu pot fi comparabile, doar din rea voință sau ignoranță. Cele două licee arădene din zona excelenței NU TREBUIE ÎNVRĂJBITE, ci apreciate ca VALORI RECUNOSCUTE în ÎNVĂȚĂMÂNTUL ROMÂNESC, cu un prestigiu, care a depășit de mulți ani hotarele patriei, iar directorii acestora trebuie deopotrivă aplaudați, deoarece împreună cu colectivele de cadre didactice, merituoase în sine, întrețin vie, „flacăra” unei tradiții excepționale.”
Dar revenind la subiect, încerc totuși să-mi amintesc de cunoștințele matematice elementare, dincolo de subiectivismul care m-ar putea încerca fiind o absolventă de „Moise”, după opt ani din viață petrecuți în acea minunată clădire care, dincolo de arhitectură, este minunată prin profesorii ei și prin oamenii pe care i-a format din 1919 până astăzi. Dar s-o luăm băbește, cum ar trebui să ne învețe un pedagog adevărat.
Referitor la mediile calculate în statistică, Grigore Moisil remarca: „Dacă pui o fesă pe o plită încinsă și o fesă pe un bloc de gheață, media e bună, dar, în realitate, e vai de fundul tău!”
Pe înțelesul nostru, al tuturor:
Subiectele la bacalaureat sunt făcute pentru a avea o medie bună, ca să iasă totul bine pe țară, pe oraș, pe stradă. Așa, elevii slabi ajung de la 5 la 8, iar cei foarte buni ajung de la 10 la 8. De exemplu, olimpic național la matematică, de la „Moise Nicoară”, nu ia 10 la bacalaureat, pentru că ajunge la rezultatul corect pe căi neprevăzute de barem. Olimpic național la română nu ia 10 la bacalaureat, pentru că nu se apreciază sclipirea și capacitatea de a gândi, ci clișeul. Sigur, aici putem pune în discuție calitatea evaluatorilor, dar mai ales calitatea subiectului și a baremului. Dar e o altă discuție, pentru specialiști. Majoritatea înghite gălușca cu „lider de necontestat”, văzând că școala X are media 9 și ceva, iar „Moise” are, în comparație, tot 9 și ceva, din motive de… slăbiciune managerială în ultimii 5 ani (relația cauză-efect?).
Și acum, matematică distractivă, pentru vacanță: înlocuiți X în ecuația de mai jos, care conține o necunoscută:
Cu alte cuvinte, școala care se declară cea mai bună din oraș are 4 clase vocațional și umanist, din totalul de 5, iar școala care este cea mai prestigioasă din oraș are 5 clase real din totalul de 6.
Cum comparăm școlile și rezultatele la bacalaureat, când nici numărul de elevi nu e același, nici disciplinele din care se dă bacalaureatul nu sunt aceleași, nici gradul de difilcutate al subiectelor nu e același, nici traseul educațional nu e același? Exact. Comparăm mere cu pere, doar pentru că suntem, întâmplător, pe aceeași stradă.
Ar fi multe de spus despre „Moise Nicoară”.
De exemplu, faptul că acest liceu reprezintă anual Aradul, cu peste 200 de elevi, la olimpiade la nivel național și internațional. Numai în acest an a adus Aradului recunoaștere națională și internațională cu peste 50 de premii și medalii (despre această performanță vom reveni cu un material separat, pentru că acei elevi și profesorii lor merită să fie cunoscuți).
A lua bacalaureatul nu este o performanță. Performanță înseamnă validare, la nivel academic, la mai multe discipline. Și nu pe strada ta, ci la nivelul universităților din întreaga lume.
O privire sine ira et studio relevă că „Moise Nicoară” este instituția în care se face școală adevărată, cu proiecte culturale de excepție, cu și pentru oameni de excepție, al căror ideal e mai departe decât bacalaureatul.
De acord cu arădenii care, dacă ar fi să-i întrebăm care este liceul din Arad cu cel mai mare prestigiu, vor spune, fără ezitare: „Moise Nicoară”.
PS: Pentru cine dorește medii ce se pot compara, fiind de același fel, adică să compare mere cu mere, oferim gratuit calculul mediilor de bacalaureat la o clasă de matematică – informatică, intensiv informatică, de la „Moise Nicoară”:
Discipline obligatorii:
- limba și literatura română: media 9.16
- matematică M1: media 9.82
Discipline la alegere:
- informatică: media 9.73
- fizică: media 9.95
- chimie: media 10
În concluzie, dacă tot e să facem comparații, măcar să avem la bază informațiile corecte și reale.
2 comentarii. Leave new
Am trimis și la alt ziar, remarca personală de câteva zeci de ani, cu „pe ” ștrand, aveau dumnealor un articol recent cu mersul „pe” ștrand, așa, cu titlul tronând ostentativ…asumată în limbajul chiar și al arădenilor „cu pretenții” (autopro/reclamate). Arădean fiind, nu am reușit toată viața sa mă urc „pe”ștrand, că nu are acoperiș…Nici „pe” tramvai, deși are acoperiș, dar e interzis accesul. Am fost „la”ștrand, eventual am intrat „în” ștrand. …Am absolvit înainte de ’90 la LISA…Pe atunci, nu se mergea „pe” ștrand și nici nu era muzica populară în topul preferințelor…
Degeaba demonstratie logica de ce un liceu se situeaza inaintea altuia in clasamentul bac-ului autorii articolului de pe alt site de stiri local au dorit sa denigreze Colegiul Moise Nicoara si directoarea colegiului pe care nu o cunosc nu stiu nici macar cum o cheama. Ce au ei cu directoarea treaba lor dar de ce ce dau in scoala in care mi-am petrecut 8 ani? Cand ai facut liceul la vreun industrial e greu sa intelegi mentalitatea de „Slavici”!