Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a converti grupele de sânge – deschizând ușa donării universale de sânge

close up of an arm having a blood transfusion
Distribuie:
Anul trecut, Crucea Roșie Americană a anunțat că se confruntă cu o lipsă severă de sânge – în concordanță cu deficitul global de sânge – ceea ce înseamnă că operațiile care salvează vieți, transfuziile și multe altele sunt suspendate.

În timp ce mai mulți donatori sunt cu siguranță necesari, colectarea rezervelor de sânge necesare nu este la fel de simplă ca o excursie la banca de sânge locală. Acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi are o grupă de sânge diferită.

De fapt, există 45 de grupe de sânge cunoscute, toate acestea fiind clasificate pe baza prezenței anumitor antigeni pe globulele roșii.

Oamenii pot avea grupele de sânge A, AB, B sau O, sau pot avea o grupă Rh pozitivă sau negativă. Astfel, de exemplu, dacă grupa ta de sânge este A pozitiv, poți primi doar sânge A pozitiv.

Din fericire, grupa de sânge O-negativ este universală și compatibilă cu orice grupă de sânge, deoarece îi lipsesc anumiți antigeni. Din nefericire, doar aproximativ 7% dintre oameni au grupa sanguină O-negativă.

Cercetătorii au descoperit o modalitate de a folosi enzime pentru a elimina zaharurile care alcătuiesc unii dintre acești antigeni de pe celulele sanguine A și B. Acest lucru înseamnă că sunt cu un pas mai aproape de a face și alte tipuri de sânge universale.

Într-un studiu publicat în Nature Microbiology, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și de la Universitatea Lund din Suedia au împărtășit descoperirile unei noi tehnici.

Folosind enzime produse de bacterii, pe care aproape toți le avem deja în intestine, oamenii de știință au reușit să elimine din celulele roșii din sânge antigenii și zaharurile care creează distincții între grupele de sânge.

Enzimele pe care le-au folosit provin de la bacteria Akkermansia muciniphila din intestinul uman, care se hrănește cu mucusul care căptușește interiorul intestinelor noastre (drăguț!). Zaharurile complexe care acoperă acea mucoasă intestinală sunt foarte asemănătoare din punct de vedere chimic cu antigenii care se găsesc pe anumite tipuri de globule roșii.

,,Ceea ce este special la nivelul mucoasei este că bacteriile, care sunt capabile să trăiască pe acest material, au adesea enzime personalizate pentru a descompune structurile de zahăr din mucoasă, care includ antigene de grup sanguin ABO„, a declarat profesorul Maher Abou Hachem, conducătorul studiului la DTU, într-un comunicat.

,,Această ipoteză s-a dovedit a fi corectă.

Cercetătorii au testat 24 de enzime pentru a procesa sute de probe de sânge și au descoperit că „cocktailurile lor enzimatice” pot elimina antigenii de tip A și B, precum și unele variante care, până acum, au fost considerate inutilizabile pentru transfuzii.

,,Suntem aproape de a putea produce sânge universal de la donatori din grupa B, în timp ce mai este încă de lucru pentru a converti sângele mai complex din grupa A„, a declarat Abou Hachem.

,,Obiectivul nostru este acum să investigăm în detaliu dacă există obstacole suplimentare și cum putem îmbunătăți enzimele noastre pentru a ajunge la obiectivul final de a produce sânge universal„.


Sursa: Medical Xpress, New Atlas

 

 

Categorie: Științe
Etichete: descoperire, sange, știință
Distribuie:
Articolul anterior
Concurs de eseuri pentru elevii de clasa a X-a și a XI-a, în cadrul Proiectului EUBelong – „Migranții sunt oameni ca noi. Cum îi ajutăm să se integreze?”
Articolul următor
Mașină de colectare a deșeurilor aparținând RETIM, răsturnată într-o curbă la Semlac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie