O pictură descoperită de un negustor de vechituri într-o pivniță din Capri, pe care familia o considera „oribilă” și se gândea să o arunce, s-a dovedit a fi un portret original semnat de Pablo Picasso, potrivit experților italieni.
Luigi Lo Rosso a găsit pânza rulată în 1962, în timp ce curăța o casă din Capri, și a dus-o acasă la Pompeii. Pictura a fost agățată într-o ramă ieftină pe peretele sufrageriei timp de decenii, fără ca familia să își dea seama de valoarea ei.
Se crede acum că portretul reprezintă o imagine distorsionată a Dorei Maar, fotografa și muza lui Picasso. Lucrarea poartă semnătura distinctivă a artistului, dar Lo Rosso, necunoscător în domeniul artei, nu a realizat acest lucru.
Fiul său, Andrea Lo Rosso, a început să bănuiască că pictura ar putea fi valoroasă după ce a studiat o enciclopedie de artă. Curiozitatea lui a dus familia să contacteze o echipă de experți. După ani de investigații, inclusiv analize grafologice realizate de Cinzia Altieri, membră a comitetului științific al Fundației Arcadia, s-a confirmat că semnătura de pe lucrare aparține lui Picasso.
„Am comparat semnătura cu lucrări originale ale artistului și nu există nicio îndoială că este autentică”, a declarat Altieri.
Pictura, asemănătoare cu „Buste de femme” (Dora Maar), se crede că a fost realizată între 1930 și 1936. Aceasta este acum evaluată la 6 milioane de euro și păstrată într-un seif din Milano. Familia Lo Rosso nu este interesată de câștiguri financiare, ci doar de stabilirea adevărului în legătură cu autenticitatea lucrării.
Luca Marcante, președintele Fundației Arcadia, consideră că este posibil să existe două versiuni ale portretului Dorei Maar, ambele fiind autentice. „Suntem curioși să aflăm ce va spune Fundația Picasso, care va analiza dovezile”, a adăugat Andrea Lo Rosso.
Picasso a produs peste 14.000 de lucrări în timpul vieții, iar Fundația Picasso din Málaga primește zilnic sute de cereri de examinare a operelor care pretind a fi originale.
Sursa: The Guardian