Când mai aveți chef de vreo inundație, apelați la Victor Ponta
Dacă mai era nevoie de dovezi despre cât de periculos, infect și trădător este Victor Ponta, acestea au apărut direct de la sursă. Adică, din gura lui. Victor Ponta a mărturisit la podcastul „Hai, live! cu Turcescu și Andronic”, difuzat miercuri, 9 aprilie, că în anul 2014, când era premier al României și Serbia a fost lovită de cele mai grave inundații din istoria sa, a preferat ca sate românești de pe clisura Dunării să fie inundate, pentru a proteja Belgradul. Acest lucru i-a adus, de altfel, cetățenia sârbă, acordată de statul vecin, motivul primirii ei fiind mult timp un semn de întrebare.
Răspunsuri prea multe privind veridicitatea acestor afirmații nu avem deocamdată.
Doar reacții critice, război pe rețelele sociale și acuzații de trădare și de minciună ordinară. S-ar putea totuși să fie nevoie de niște verificări concrete, niște comisiii parlamentare, rapoarte din partea instituțiilor care în mod normal ar fi trebuit să fie implicate în gestionarea acelor inundații din 2014 ( IGSU, Prefectură, ISU, MApN, autoritățile locale din zonele afectate etc), audiați miniștri din Guvernul de la acea vreme. Chiar Parchetul General ar fi de așteptat să intervină pentru clarificarea acestor afirmații.
După apariția unor reacții critice în urma acestui autodenunț, Ponta a revenit, joi, printr- o postare pe Facebook, și a subliniat faptul că nu a făcut rău niciunui român, în schimb a salvat vieți de oameni, chiar dacă din vecini. Victor Ponta a explicat că, atunci când Serbia se confrunta cu cele mai grave inundații din ultima sută de ani, el a avut grijă „în primul rând de români – niciun locuitor din zona riverană a Dunării nu a fost în pericol – nicio gospodărie nu a fost grav afectată.”
În mai 2014, Dunărea a depășit cotele de pericol, iar apele s-au revărsat în localități din județe precum Dolj și Mehedinți. Peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării. Localitățile afectate au inclus Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate, după cum relata la acea vreme Radio România Actualități.
Poetul Mircea Dinescu, pomenit în mod direct de către Victor Ponta în acea declarație, care a aflat tot acum care a fost cauza inundaţiilor din 2014, a declarat că îi va face plângere penală lui Victor Ponta şi îi va cere despăgubiri de un milion de euro, iar Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la prezidenţiale, i-a solicitat premierului desecretizarea documentelor privind inundaţiile din 2014.
Și Partidul DREPT prin vocea liderului formaţiunii, Vlad Gheorghe, a anunțat că depune o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de înaltă trădare pe numele lui Victor Viorel Ponta şi a „complicilor săi, care au permis inundarea intenţionată a României”.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea și Doina Pană care erau în barcă împreună cu Ponta la inundații, îl fac mincinos
Reacții în spațiul public după afirmațiile făcute de Ponta:
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi lui Victor Ponta să se retragă din cursa prezidențială după ce a declarat că a ordonat, în 2014, când era șef al Executivului, inundarea unor sate din România, pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad.
Marcel Ciolacu a spus că Ponta, din poziția sa de premier, ar fi trebuit „să-și apere propria țară și proprii cetățeni”. „În niciun caz nu te mai crede nimeni că ești suveranist și că mori cu toți de gât pentru poporul și țara ta! Victor, ia măcar acum o decizie înțeleaptă! Retrage-te din cursă ! Niciun pesedist nu îl vrea pe Nicușor Dan președinte! Răscumpără-ți măcar în al doisprezecelea ceas imensa greșeală făcută atunci! Pune măcar acum România, cu adevărat, pe primul loc!”, a spus premierul Ciolacu.
„Când ești prim-ministru sunt multe momente în care ești nevoit să iei decizii grele. Dar ele nu trebuie ascunse niciodată de proprii cetățeni. Să recunoști senin – după ani de zile! – că ai fost de acord, în calitate de prim-ministru al României, să inunzi sate românești pentru a salva orașe străine și să te lauzi că, drept recompensă, ai primit cetățenia altui stat, e clar că joaca de-a suveranismul nu mai ține!”, a spus Ciolacu, într-o postare publicată pe Facebook.
La rândul său, Ponta a venit cu replica și i-a cerut premierului să plece de la Palatul Victoria.
Victor Ponta a venit cu o reacție, după ce i-a fost cerută retragerea din cursa pentru președinția României. „Eu sunt român și creștin! Viața oamenilor este cea mai importantă valoare! Iar pe omul aflat la nevoie trebuie să-l ajuți! Niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români”, a scris Ponta pe Facebook.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, după dezvăluirile lui Victor Ponta privind decizia de inundare a satelor româneşti în 2014, pentru a evita o inundare a Belgradului, că în măsura în care vor identifica informaţii relevante în minister în legătură cu acest subiect, le vor pune la dispoziţie a mass-media. El a precizat că în ceea ce priveşte Dunărea, există o comisie mixtă româno-sârbă, care decide în astfel de situaţii.
„Există o procedură specifică şi în ceea ce priveşte Dunărea există o comisie mixtă româno-sârbă, care decide în astfel de situaţii. Nu pot detalia în legătură cu deciziile luate la nivelul Guvernului României, la nivelul acelei comisii sau la nivelul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, în anul 2014, pentru că nu am aceste informaţii. Am citit şi eu ştirile din spaţiul public, potrivit cărora primul ministru de la acea vreme ar fi luat nişte decizii, în detrimentul comunităţilor din România, în detrimentul localităţilor ce au fost inundate, însă în măsura în care vom identifica informaţii relevante în minister în legătură cu acest subiect, bineînţeles că le putem pune la dispoziţie a mass-media”, a spus Mircea Fechet într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Întrebat cu cine se consultă premierul, când se iau astfel de decizii, Fechet a arătat că, „în legătură cu inundaţiile recente pe care le-am trăit cu toţii în România, a avut mai multe întâlniri cu prim-ministrul, şi parte din aceste întâlniri au fost chiar la guvern, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Administraţia Naţională a Apelor Române, Administraţia Naţională de Meteorologie, coordonate de primul ministru.”
Reacție și din partea lui Sorin Grindeanu
„Ca orice om vanitos – Victor Ponta s-a detonat, în plină campanie electorală prezidențială, recunoscând singur că, în calitate de prim-ministru, a ordonat inundarea cu intenție a românilor ca să îi salveze pe sârbi. Și pentru asta a obținut și un folos: cetățenia sârbă. Pe lângă eventuala faptă penală prescrisă și amoralitatea situației, Ponta admite că este mai important Belgradul decât România! Pe scurt: mai importanți sunt prietenii decât gospodăriile și viețile românilor! Dacă cineva mai avea vreo îndoială, aceasta este dovada că Victor Ponta pune mereu românii pe ultimul loc, nu pe primul! Pentru că pe primul loc este mereu el!”, a scris Sorin Grindeanu, joi pe Facebook.
Întrebat de ce a pus Serbia pe primul loc, deşi sloganul său este acela că România este pe primul loc, Ponta a răspuns: „Am pus oamenii şi viaţa oamenilor, aşa am fost crescut de acasă, aşa am citit în Biblie, aşa mi-a zis mama, aşa cred că toţi suntem învăţaţi, primul lucru salvezi oamenii”.
El a susţinut că a chemat experţi la Guvern, la miezul nopţii, într-o vineri, la acel moment şi a primit asigurări că vieţile românilor nu sunt în pericol dacă sunt deschise ecluzele şi se deversează apa pe teren românesc. Întrebat de ce decizia luată nu a fost comunicată opiniei publice atunci, Ponta a răspuns: „Pentru că era vineri noapte, pentru că aveam un consilier pe presă care mă ajuta atunci, acum mă înfierează la altă televiziune (…) şi pentru că au fost inundaţii în România în alte zone, în zona Gorj şi în zona Vâlcea. (…) Nu a fost nicio victimă în nicio localitate din zona Dunării şi nici nu au fost pagube atât de mari ca să le raportăm”.
El a mai spus că ISU comunică despre evenimente precum inundaţiile şi, nefiind victime şi nici pericol pentru oameni, „nu a avut ce să comunice”.
„Nu avea ISU de ce să sperie lumea, din moment ce nu a fost nimeni în pericol”, a argumentat Ponta. El a adăugat că în anul 2006 sârbii au deschis ecluze şi au spart diguri, salvând localităţi supuse riscului inundaţiilor în Banatul românesc. „Sincer, cred că aşa trebuie să se poarte nişte vecini, iar ce am auzit azi: Ponta, trebuia să-i laşi pe sârbi să moară, nu să-şi piardă Dinescu (Mircea Dinescu – n.r.) debarcaderul, cred că e ceva ce nu defineşte poporul român. Noi totdeauna îi ajutăm pe alţii şi ne ajutăm pe noi şi sunt foarte mândru de lucrul ăsta”, a adăugat Ponta.
Liviu Dragnea și Doina Pană care erau în barcă împreună cu Ponta la inundații, îl fac mincinos
Liviu Dragnea, care a deţinut funcţia de vicepremier când Victor Ponta era prim-ministru, afirmă că Ponta „suferă de mitomanie” şi „denaturează adevărul în avantajul lui”.
„Ponta bate câmpii ca de obicei şi, ca orice mitoman, la un moment dat minciunile ţi se sparg în faţă. La acel moment, Belgradul era deja inundat, erau deja mari probleme acolo, nu mai avea cu ce să ajute Victor Ponta Belgradul. (…) Nu a dat Victor Ponta drumul la apă ca să salveze Belgradul, este exclus aşa ceva”, susţine Dragnea.
Fostul ministru care a fost în barcă cu Victor Ponta, la inundațiile din 2014, susține că nu știe „de ce trebuia să vorbească de acest episod care n-a existat”. Doina Pană, a declarat că situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat, susținând că România n-a fost nevoită să deschidă Porțile de Fier, așa cum a declarat actualul candidat independent la președinție.
„E ceva ce țin minte toată viața, eram într-o tensiune uriașă, vă dați seama. Urmăream toată ziua debitul Dunării, împreună cu ungurii, cu sârbii. Ca să înțeleagă toată lumea, noi nu am avut mai mult de 13.200 de metri cubi pe Dunăre. Ce înseamnă asta? La 13.800 de metri cubi trebuie să deschizi la Porțile de Fier, dar pentru că s-a rupt digul la sârbi, noi nu am fost nevoiți să deschidem Porțile de Fier. Nu știu ce ordin a dat dumnealui peste structurile românești, ce înțelegere a avut. Eu nu știu nimic de nicio înțelegere”, a declarat Doina Pană pentru Antena 3.
Fostul ministru din cabinetul Ponta a precizat că nu înțelege de fostul lider PSD a adus în discuție o situație despre care aceasta susține că nu a existat.
„Am o stimă deosebită pentru Victor Ponta, pentru că, pe problemele pe păduri m-a sprijinit, mi-a ținut spatele în situații foarte grele. Acum nu-l înțeleg, nu știu de ce trebuia să vorbească de acest episod care n-a existat, sau, așa cum spune dumnealui, a dat ordin peste structurile românești. Nici măcar n-am aflat. Doar acum”, a spus Pană pentru Euronews.
Președintele interimar al PNL Cătălin Predoiu a afirmat că declarațiile lui Victor Ponta că a ordonat, în 2014, când era șef al Executivului, inundarea unor sate din România, pentru a salva capitala Serbiei, Belgrad, arată mai multe caracteristici ale acestuia.
„Ce fel de siguranță ar avea România și românii cu un președinte «suveranist» care pune România pe locul 2 sau care lasă neacoperite și necompensate pagubele suferite pentru a proteja umanitar o altă țară, fie și prietenă?”, se întreabă actualul ministru de interne.
Foto: Inquam Photos / George Calin