PREMIERĂ JURIDICĂ | O pacientă a Spitalului Județean Arad a câștigat în instanță DESPĂGUBIRI de 30.000 de euro PENTRU O INFECȚIE NOSOCOMIALĂ contractată pe durata internării

codruta palcu scjua nosocomiala
Distribuie:

PREMIERĂ JURIDICĂ în Vestul țării: O pacientă a Spitalului Județean Arad a câștigat în instanță despăgubiri și daune morale în valoare de 30.000 de euro pentru o  INFECȚIE NOSOCOMIALĂ contractată pe durata internării. După doi ani de proces, judecătorii Curții de Apel Timișoara au consfințit faptul că pacienta are dreptul de a fi despăgubită pentru suferințele fizice și emoționale pe care le-a suferit din cauza infecției nosocomiale cu care s-a ales în urma unei intervenții chirurgicale efectuată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Coșmarul femeii este departe de a se fi încheiat. Și la aproape 3 ani de când a contractat infecția nosocomială, această încă urmează tratamente cu antibiotice și își efectuează lunar analize specifice care nu fac decât să confirme prezența infecției.

Nu își poate nimeni imagina ce înseamnă pentru un pacient care suferă și de o boală cronică renală, care a trecut prin nemnumărate intervenții chirurgicale și proceduri dure și invazive toată viața sa, să fie supus și umilinței de a fi tratat cu indiferență și dispreț nu numai de sistemul medical care i-a produs mai multă suferință decât a fost capabil să-i aline, ci și de avocații pe care i-a contactat pentru demersul său juridic și chiar de „onoratele” instanțe arădene cărora li s-a părut firesc să existe infecții nosocomiale într-un spital public și chiar firesc să nu se facă nimic măcar pentru a fi declarate și asumate de spital.

Spitalul Județean Arad, corpul medical arădean, cinci avocați și completul de judecători de la Tribunalul Arad 

– este tabloul figurilor reprezentative ale, deloc exagerat, mizeriei morale care ne definește ca societate. Acest gen caz nu este singurul nici în țară, nici în Arad – pacienți care sunt trimiși acasă cu „bonus” infecție nosocomială sunt cu sutele. Dar este printre puținele cazuri, în Arad chiar primul caz,  când cineva, dincolo de suferințele fizice prin care trece zilnic, mai are și puterea de a se lupta nu numai cu boala ci și cu un sistem bolnav, corupt și umilitor.

„Infecțiile nosocomiale sunt ceva firesc în spitale, toată lumea știe că există, asta e” au căzut de acord chiar apărarea Spitalului Județean în timpul procesului, cei cinci avocați care au refuzat s-o reprezinte, medicii din Spitalul Județean Arad care au operat-o, judecătorii arădeni și chiar apropiații și cunoscuții care nu i-au dat nicio șansă în acest demers. Mai mult, medicul care a operat-o a avut nesimțirea de a face pacienta „ipohondră” și chiar a umilit-o spunând că „sigur suferă de depresie post-natală și asta-i afectează gândirea și comportamentul”.


Al șaselea avocat a acceptat s-o reprezinte

După experiența nefericită de a fi refuzată de cinci avocați s-o reprezinte împotriva spitalului pe motiv că „nu are nicio șansă, infecțiile nosocomiale sunt ceva firesc”, femeia nu s-a dat bătută. A apelat la serviciile avocatei Codruța Palcu din cadrul biroului de avocați „Momeu, Palcu & Asociații” și, la început spre surprinderea sa, cazul său a fost unul de luat în serios.

Sinteza cazului astfel cum a fost descrisă în cererea de chemare în judecată

După doi ani de proces, pacienta a câștigat lupta împotriva Spitalului Județean Arad

Avocat Coduța Palcu: „Nu pot să spun decât că mă bucur. Mă bucur nu numai pentru că am câștigat un proces, ci mai mult pentru că s-a creat un precedent. Am văzut în tot acest timp cât a suferit clienta mea, am văzut cum sunt umiliții pacienții, am văzut cum sistemul medical nu-și asumă nimic și încearcă să ascundă problemele sub preș sau cum societatea acceptă cu ușurință acest lucru și nu reacționează. Am fost alături de clienta mea și am făcut tot ce mi-a stat în putință ca avocat să câștige această luptă. M-aș bucura să fie un exemplu pentru alți pacienți care au trecut prin experiențe similare dar și pentru alți colegi avocați și să lupte pentru drepturile lor, să nu se complacă și să accepte acest nefiresc ca a fi firesc. Dacă nu luptăm pentru drepturile noastre, dacă nu acționăm, nu se va schimba niciodată nimic.”


Tip solutie: Admis apel
Solutia pe scurt: Admite apelul declarat de reclamanta apelată Duma ( Junc ) Alexandra Ifigenia împotriva sentinţei civile nr.230/17.11.2023 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 190/108/2022 în contradictoriu cu pârâtul intimat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi cu chematul în garanţie intimat Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată astfel cum a fost ea precizată de către reclamanta Duma (Junc) Alexandra Ifigenia în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad . Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad la plata către reclamantă a sumei de 6904,44 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 30.000 Euro cu titlu de daune morale. Respinge în rest pretenţiile reclamantei. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei civile apelate . Respinge apelul declarat de apelantul chemat în garanţie Fondul de Garantare a Asiguraţilor împotriva sentinţei civile nr. 230/17.11.2023 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 190/108/2022 ca lipsit de interes. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la Curtea de Apel Timişoara sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi 09.05.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre  125/2024  09.05.2024


Nu este primul caz câștigat de Codruța Palcu împotriva sistemului medical.

Aceasta a mai creat un precedent, în luma mai 2023, când a obținut acordarea de daune pentru un act NEMEDICAL, pentru o pacientă a unei clinici private care a suferit trauma pierderii unui copil în a 33-a săptămână a sarcinii. În acel dosar, elementul de noutate în doctrina juridică l-a reprezentat dovedirea faptului că prestarea actului medical în sine și deciziile de natură medicală sunt exclusiv în sarcina medicilor, dar asigurarea logisticii necesare pentru îndeplinirea actului medical cade în sarcina clinicii private/ spitalului public chiar dacă este vorba de o relaționare de natură administrativă. (vezi articolul asociat  https://www.criticarad.ro/avem-un-precedent-clinica-genesys-a-fost-obligata-de-instanta-la-plata-unor-daune-in-suma-de-60-000-euro-unei-paciente-pentru-ca-din-cauza-unui-act-nemedical-aceasta-a-suferit-trauma-pierderii-unui/).


În susținerea afirmației că infecțiile nosocomiale nu sunt declarate de Spitalul Județean Arad avem și dovada

În luna iulie 2022, am solicitat atât de la DSP Arad cât și de la Spitalul Județean Arad o serie de informații pe acest subiect, cu raportare la perioada ianuarie 2020 – iunie 2022. Adică, exact perioada în care pacienta care a câștigat acest proces a fost internată, operată și externată cu infecția nosocomială pseudomonas aeruginosa.

Conform răspunsului DSP Arad de la acea vreme,  în anul 2021 au fost raportate 589 cazuri, dar în listă nu se regăsește infecția nosocomială pseudomonas aeruginosa contactată de pacientă, ceea ce dovedește că nu a fost raportată:  „Enterococcus spp, Proteus mirabilis, Escherichia fergusonii, Staphylococcus sp, Staphylococcus coagulazo-negativ, Staphylococcus haemolyticus, Stenotrophomonas maltophilia, Staphylococcus hominis, Staphylococcus epidermidis, Serratia liquefaciens, Aeromonas hydrophila, Hafnia alvei, Burkholderia cepacia, Bacil gram -,lactozo +, Bacil gram -,lactozo -, Providencia stuartii, Leclericia adecarboxylata, Proteus hauseri, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus wameri, Enterobacter cloacae, Kocuria kristinae, Providencia stuartii, Klebsiella oxytoca, Serratia marcescens, Myroides sp, Aeromonas veronii.( vezi articolul LISTA OFICIALĂ CU INFECȚIILE NOSOCOMIALE din Spitalul Județean Arad și NUMĂRUL DE CAZURI din ultimii doi ani)


Citește și:


 

Categorie: Recomandări, Știri
Etichete: avocat Codruța Palccu, infecție nosocomială, pseudomonas aeruginosa, Spitalul Judetean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Altă sesiune de dialoguri interdisciplinare susținută de Asociația „Susținem Excelența”
Articolul următor
Lansare de carte, la UVT: Istoria presei din paginile de ziar și din interviuri cu cei care au trăit-o

2 comentarii. Leave new

  • avatar of agrisumijlociu
    agrisumijlociu
    16 mai 2024 13:31

    Felicitāri pentru câstigarea cauzei, dar D-mna va rāmâne cu infectia toatā viata.Aceste grupuri criminale organizate aflate în toate Institutiile Statului( corupt) nu rāspund de Nimic,daunele se vor plāti tot din contributiile noastre.Asta este TRIST, vinovatii iau Pensii Speciale. PS…România Te Iubesc

    Răspunde
  • Agrisu mijlociu nu exista, e o denumire utopica,poate degetul mijlociu…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie