„Presa în contextul actual” a fost tema abordată în cadrul seriei de dezbateri organizate de Asociația „Susținem Excelența”

lizica mihut georgiana tentea
Distribuie:

 Starea presei de astăzi, gusturile uneori îndoielnice ale cititorilor de presă on-line, influența rețelelor de socializare asupra calității presei, reducerea dramatică a bugetelor de publicitate care se reflectă direct în bugetul publicațiilor și care duce inevitabil la depopularea redacțiilor și scăderea calității conținutului, conținut original sau conținut generat de AI, cui i se mai adresează și care sunt cauzele decăderii presei de astăzi
Seria de dezbateri organizate de Asociația „Susținem Excelența” continuă. În luna martie, dezbaterea a fost organizată la Grădiniţa „Căsuța Copilăriei”, iar gazdă a fost Georgiana Țentea, jurnalist cu peste 15 ani de experiență în televiziune. Tema întâlnirii a fost „Presa în contextul actual” și excelența spre care poate tinde mass-media și a reunit la aceeași masă jurnaliști de la mai multe publicații locale.
Prof.univ.dr. Lizica Mihuț: „Jurnalismul este un microb de care nu poți scăpa”
„Încă din anii gimnaziului am colaborat cu reviste și am scris articole. Am continuat și în liceu și presa a rămas pentru mine o pasiune”, a precizat prof.univ.dr. Lizica Mihuț. Apoi, președintele Susținem Excelența a specificat că „presa este a patra putere în stat, chiar dacă trece prin momente dificile”.

Jurnalism și provocări
„În calitate de membru al acestei asociații dedicate Promovării Excelenței în diverse domenii, și cu o experiență de peste 15 ani în televiziune, împreună cu prof.univ.dr. Lizica Mihut, președintele acestei asociații, căreia îi mulțumesc pentru această oportunitate, am inițiat această întâlnire cu dorința de a explora împreună ce înseamnă Excelența în jurnalismul de astăzi, să identificăm provocările cu care ne confruntăm și să găsim modalități de a ne autodepăși și de a atinge standarde cât mai înalte.
Într-o perioadă a informației abundente și a schimbărilor rapide, rolul presei de calitate este mai important ca niciodată. Jurnaliștii au o responsabilitate imensă față de public, aceea de a informa corect, de a analiza critic și de a oferi contextul necesar pentru a înțelege evenimentele complexe ale lumii în care trăim. Excelența în presă nu este un concept abstract, ci se manifestă prin acțiuni concrete, prin profesionalism, integritate, curaj și dedicare. Înseamnă să căutăm adevărul, să respectăm deontologia profesională, să fim imparțiali și să nu ne lăsăm influențați de interesele politice sau economice”, a punctat Georgiana Țentea.

Dezbaterea a continuat cu un schimb de idei și argumente, cu întrebări venite din partea membrilor Susținem Excelența și răspunsuri date de jurnaliștii din Arad invitați la eveniment. S-a vorbit despre caracter, abordări și stiluri jurnalistice, imparțialitate, dar și despre influența evidentă a rețelelor de socializare și fake news-ului în contextul actual. Desigur un punct important atins în dezbateri a fost și cel al cititorului, pornind de la educația spre o informare corectă până la modul în care presa are puterea de a influența opinia și, în cele din urmă, decizia cititorului.

Dacă pentru Izabela Vekas, o jurnalistă de televiziune cu o experiență bogată, „modul în care se face presă acum este complet diferit”comparativ cu sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, Andreea Pintea a ținut să remarce că presa din ziua de astăzi are o putere foarte mare doar pe zona de scandal, în timp ce presa serioasă a scăzut foarte mult în credibilitate”. Orlando Toader a completat spunând că acest lucru se datorează faptului că „publicul s-a schimbat”.

Georgiana Țentea a povestit despre o întâmplare din viața profesională de jurnalistă care a dezamăgit-o profund și care a constituit și momentul în care a decis să schimbe domeniul de activitate: „Pe vremea în care Sanevitul a intrat în insolvență am făcut o anchetă de presă la care am lucrat o săptămână, am făcut diverse intervenții, am reușit să filmăm acolo. Când am publicat știrea a avut 20.000 de vizualizări, iar o altă știre care avea ca subiect faptul că centura de siguranță poate provoca impotența la bărbați a avut 130.000 de vizualizări”, ceea ce nu face decât să ne întărească convingerea că publicul care se informează on-line nu susține jurnalismul de calitate. De altfel, Tabita Cristea a ținut să puncteze că „o presă de calitate are nevoie de un cititor de calitate”.

482605215 2058394611346033 4838704653914393746 nProf. univ. dr. Anton Ilica a ținut să aducă în discuție un atribut important pentru orice om în general și pentru un ziarist în special: caracterul, dar a vorbit și despre necesitatea specializării jurnaliștilor pe domenii de activitate, lucru aproape imposibil în presa de astăzi. „Cei care fac presă ar trebui să fie specializați pe domeniii. Nu poate un profesor umanist să facă presă în domeniul științei sau în domeniul economic. La ora actuală presa și-a pierdut din credibilitate și din cauza celor care fac presă”.

Prof. dr. Diana Achim a lansat ziariștilor prezenți invitația de a participa la un atelier de lucru organizat la Colegiul Național „Moise Nicoară”, cu scopul declarat de a contribui la educarea tinerei generații atunci când vine vorba despre depistatea unei știri false (fake news), asta în condițiile în care rețelele de socializare sunt pline de informații mincinoase.

„Cel mai corect ar fi ca tinerii să fie pregătiți să filtreze informația. Nu mă refer doar la informația oferită de presă, ci și la informația de specialitate, să știi pe ce site-uri să-ți cauți date”, a punctat dr. Corina Crișan.

conferinta presa


O comunitate de profesioniști
„Această întâlnire a fost un spațiu de dialog și de schimb de idei. Am împărtășit experiențe, am dezbătut probleme și am căutat soluții împreună. Ne dorim să susținem o comunitate de profesioniști ai presei, uniți de pasiunea pentru jurnalismul de calitate și de dorința de a contribui la o societate mai bine informată și mai educată. Sperăm ca această întâlnire să fie o sursă de inspirație pentru noi toți, și să ne ajute să ne dezvoltăm abilitățile și să ne perfecționăm practica jurnalistică”, a punctat Georgiana Țentea.

Categorie: Știri
Etichete: Asociația „SUSȚINEM EXCELENȚA”, Georgiana Ţentea, mass-media, on line, presa
Distribuie:
Articolul anterior
LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (XXXV)
Articolul următor
Ministerul Educației | Calendarul de înscriere în învățământul preșcolar și antepreșcolar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie