Vești bune pentru proprietarii de terenuri forestiere, guvernul a aprobat majorarea primei de sechestrare forestieră a carbonului, anunțul fiind făcut miercuri, 10 aprilie, de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe susținute la Palatul Victoria.
Noua măsură vizează stimularea lucrărilor de împădurire și extinderea suprafețelor cu vegetație forestieră, în contextul combaterii schimbărilor climatice. Astfel, prima acordată pentru fiecare hectar împădurit crește de la 456 de euro la 640 de euro, sumă care va fi plătită anual, timp de 20 de ani, proprietarilor care participă la programele de împădurire.
„Am reuşit astăzi să aprobăm o ordonanţă de urgenţă prin care majorăm prima de sechestrare forestieră a carbonului. Sperăm că acest lucru va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire”, a declarat Mircea Fechet, potrivit Agerpres.
Ministrul a precizat că, în prezent, există contracte semnate pentru împădurirea a aproximativ 9.300 de hectare, o creștere spectaculoasă față de începutul mandatului său, când suprafața împădurită era de sub 100 de hectare. Creșterea primei de sechestrare are rolul de a încuraja și mai mult această dinamică pozitivă.
Fechet a lansat un apel către toți deținătorii de terenuri forestiere – persoane fizice, juridice sau autorități locale – să profite de această oportunitate:
„Fac un apel către toţi proprietarii de pădure […] să absorbim toţi aceşti bani, să îi consumăm, pentru că la anul, cel mai probabil, acest proiect se va opri din finanţarea PNRR.”
Finanțarea vine în contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar data limită până la care pot fi utilizate aceste fonduri este 30 iunie 2026.
Ministrul Mediului a subliniat că împădurirea este una dintre cele mai eficiente soluții pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, precum deșertificarea, inundațiile sau perioadele de caniculă prelungită. România pierde anual aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol din cauza deșertificării, un fenomen tot mai prezent în sudul țării.
„Nu s-a descoperit ceva mai eficient decât împădurirea pentru a combate schimbările climatice și fenomenele meteo extreme”, a spus Fechet.
Măsura vine într-un moment în care agricultura românească este afectată de condițiile meteo imprevizibile – frigul din primăvară a compromis în acest an o parte semnificativă din livezile de cireși, vișini și piersici, potrivit oficialului.