Asociația Susținem Excelența, condusă de prof.univ.dr. Lizica Mihuț, a organizat marți, o nouă dezbatere din seria Excelenței. De această dată tema aleasă a fost Medicina Legală, iar prezentarea i-a aparținut Corinei Crișan, medic legist, doctor în medicină și licențiată în științe juridice, în prezent și în conducerea Societății profesionale de medicină legală din România.
„Dialogurile despre excelență pe care le-am inițiat au vizat domenii extrem de importante precum: educație, învățământ – liceal, universitar și medical, cultură, justiție, gastronomie, antreprenoriat, iar acum am propus o nouă abordare a domeniului: medicină legală. Trebuie spus că serviciul arădean în discuție este subordonat pe plan administrativ Spitalului Clinic Județean de Urgență și este un serviciu care poate să aspire spre excelență. În anul 2009, această unitate sanitară s-a plasat între primele cinci la nivel național și prima din județul Arad, care a fost certificată cu standardul internațional ISO 9001”, a punctat prof.univ.dr. Lizica Mihuț în deschiderea conferinței.
Profesionalism și muncă individuală
„Fără îndoială, traseul spre o carieră de excelență a fiecărui practician din sectorul medico-legal depinde de activitatea individuală a fiecăruia dintre noi, de disponibilitatea de a ne perfecționa continuu, de anduranța proprie la dinamica activității operative. Dar pentru a așeza instituția medico-legală arădeană în zona excelenței, nu sunt suficiente numai aceste deziderate, ci este nevoie de o preocupare şi o dotare permanentă pentru dezvoltarea laboratoarelor de specialitate.
În ultimii ani, nevoia de dezvoltare a toxicologiei medico-legale și, mai ales, în prezent, generată de provocările actuale ale societății (creșterea alarmantă a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive), dar și de modificările legislative, ne obligă să perseverăm în demersurile destinate dotării tehnice a laboratorului de toxicologie medico-legală din Arad, pentru a răspunde cu celeritate solicitărilor organelor judiciare, cu atât mai mult cu cât, serviciul nostru beneficiază de un specialist în domeniu”, a punctat dr. Crișan.
Medicina Legală – un domeniu inter și multidisciplinar
Corina Crișan, doctor în medicină dar licențiată și în științe juridice, a ținut să explice:
„Rolul medicinei legale nu se rezumă la a furniza expertize medico-legale, ci, aflată la granița dintre medicină și științele juridice, medicina legală are, prin excelență, un caracter multidisciplinar, care implică comunicare, pe de-o parte cu medicii din diverse specialități medicale, dar și cu profesioniștii din instituțiile colaboratoare. Relația cu organele judiciare și instanțele de judecată presupune formularea unor concluzii bazate pe argumente științifice formulate într-un limbaj accesibil acestora, pentru a facilita înțelegerea corectă a interpretării informațiilor medicale analizate în cadrul expertizelor. Noi, medicii legiști suntem conștienți de importanța asumării expertizelor efectuate, dar trebuie să fim prudenți când nu avem elemente de certitudine, pledoaria mea fiind pentru cunoașterea de către medicii legiști, chiar dacă nu au pregătire juridică, a legislației în vigoare. Astfel se vor putea evita ambiguitățile, iar actul de justiție va fi corect înfăptuit”.
Dr. Corina Crișan:Dincolo de corectitudine, medicii legiști trebuie să își asume o atitudine responsabilă în întreaga activitate, să dea dovadă de profesionalism și desigur să tindă spre excelență.
Mai discret, la finalul conferinței, în partea interactivă, Corina Crișan a atins și „sensibilități” ale sistemului, neajunsuri dar și posibile variante de a fi îmbunătățit. Unul dintre proiectele pentru care militează este un laborator modern de toxicologie la Arad care să permită efectuarea unor teste toxicologice care acum sunt făcute la Timișoara, în condițiile în care Aradul este arondat institutului medico-legal de acolo.
„Fără îndoială, traseul spre o carieră de excelență a fiecărui practician din sectorul medico-legal depinde de activitatea individuală a fiecăruia dintre noi, de disponibilitatea de a ne perfecționa continuu, de anduranța proprie la dinamica activității operative. Dar pentru a așeza instituția medico-legală arădeană în zona excelenței, nu sunt suficiente numai aceste deziderate, ci este nevoie de o preocupare/dotare permanentă pentru dezvoltarea laboratoarelor de specialitate.
Precizăm că Serviciul de Medicină Legală al județului Arad dispune de un laborator propriu de anatomie patologică, înființat în anul 2004, cu o dotare tehnică adecvată și un personal medical cu expertiză în cazuistica medico-legală, ceea ce asigură diagnostice microscopice certe în probațiunea medico-legală privind stabilirea cauzei decesului.
În ultimii ani, nevoia de dezvoltare a toxicologiei medico-legale și, mai ales, în prezent, generată de provocările actuale ale societății (creșterea alarmantă a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive), dar și de modificările legislative, ne obligă să perseverăm în demersurile destinate dotării tehnice a laboratorului de toxicologie medico-legală din Arad, pentru a răspunde cu celeritate solicitărilor organelor judiciare, cu atât mai mult cu cât, serviciul nostru beneficiază de un specialist în domeniu.”
Despre medicina legală din Arad
Serviciul de medicină legală din Arad este în subordinea administrativă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și arondat din punct de vedere științific și metodologic Institutului de Medicină Legală Timișoara. Activitatea serviciului, asigurată de 17 angajați, presupune în principal activități de medicină legală clinică traumatologică, psihiatrie medico-legală, medicină legală prosecturală, iar prin cele două laboratoare, examinări histopatologice și analize pentru determinarea alcoolemiei. Serviciul de Medicină Legală al județului Arad dispune de un laborator propriu de anatomie patologică, înființat în anul 2004, cu o dotare tehnică adecvată și un personal medical cu expertiză în cazuistica medico-legală, ceea ce asigură diagnostice microscopice certe în probațiunea medico-legală privind stabilirea cauzei decesului.
În conformitate cu Ordinul Inspectorului General, începând cu data de 17.04.2025, maior Smolinschi Bogdan, este împuternicit adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad. Ofițerul este…
Papa Francisc a murit luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani, la reședința sa din Casa Santa Marta din Vatican. Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo…
Azi-noapte, în jurul orei 03:00, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească cu rol de adăpost pentru animale, în localitatea…
Viața este un dar binecuvântat, atunci când, în preajma Sărbătorilor Pascale, ne pregătim să celebrăm Învierea Domnului, credincioși ortodocși și catolici, deopotrivă. Însă sunt cei pentru care zâmbetul și bucuria…
Joi, 17 aprilie, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Arad, conducerea instituției a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată activitatea polițiștilor din primele trei luni…
Doi elevi ai Centrului Multidisciplinar Learning Together s-au calificat la etapa Europeană a Concursului Internațional de limba engleză – Hippo și vor reprezenta România și Aradul la acest concurs. Daria…
Administrația Prezidențială a publicat, miercuri, lista cu achizițiile din primele trei luni ale anului, cele mai mari sume fiind alocate pentru flori, coroane și întreținerea spațiilor verzi. Alte cheltuieli care…
La data de 15 aprilie, în jurul orei 14.30, polițiștii Secției 8 Rurală Săvârșin împreună cu cei ai Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură,…
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.