Divertis show la Arad | „Râzi, deci exiști”
Aflat într-un turneu prin țară, celebrul Grup Divertis a fost prezent aseară și la Arad, într-un spectacol savuros, prin care își celebrează cei 43 de ani de existență. Prin intermediul celor aflați pe scenă – Toni Grecu, Doru Antonesi, Florin Constantin, Cristian Grețcu, Valentin Gora, Cătălin Mireuță, Valentin Darie, Silviu Petcu, Ioan T Morar, Doru Pârcălabu și Ghighi Bejan – Divertis și-a spus „povestea”. O istorie a umorului național care se împletește cu însăși istoria postdecembristă a românilor.
Construit elegant, prin îmbinarea dintre jocul scenic, ce alternează dialogul cu monologul, și proiecțiile video prin care trecutul trupei este rememorat, adus în prezent, spectacolul s-a remarcat prin același umor de calitate cu care Divertis ne-a obișnuit dintotdeauna.
Comicul, născut din surse lingvistice, a configurat un spectacol colaj, care a debutat printr-o „interogare” a publicului așezat în oglindă. Introspecția și răspunsurile date în urma ei la întrebările provocatoare ale lui Toni Grecu au fost analizate de Ema, inteligența artificială, care formulat concluziile pline de umor ale acestui sondaj ad hoc. Astfel, spectacolul ne-a așezat mai întâi în fața propriilor noastre limite umane, ne-a făcut să le vedem și să râdem de ele.
Abia apoi, ca într-un caleidoscop, au apărut pe scenă secvențe-oglinzi ca tot atâtea decupaje ale vieții sociale. Nu a fost „iertat” nimic. Radiografia istoriei postrevoluționare a României, dusă până în zilele noastre, a cuprins domeniul politic (național și contextul internațional în care se situează el acum), cel educațional, profesional, cel al ierarhiilor sociale, dar mai ales cel cultural a cărui coordonată dominantă azi e prostia. Astfel, prostia, demagogia, parvenitismul, decăderea sistemului educațional, corupția, obsesia pentru putere etc., toate tarele lumii de ieri și de azi au fost așezate în fața spectatorului, dovedind, o dată și încă o dată, adevărul că râsul reprezintă de cele mai multe ori singura opțiune de supraviețuire într-o lume secată de valorile autentice.
Sărbătorirea propriei activități a însemnat, pe de altă parte, readucerea în memoria colegilor de scenă, dar mai ales în cea a publicului, a imaginii talentului inegalabil al lui Gyuri Pascu. Celebrarea prin râs s-a topit, pentru câteva momente, în durerea provocată de lipsa celor care nu mai sunt.
(Foto – Janina Flueraș)
În afară de terapia prin râs, o altă miză a spectacolului a fost aceea clasică, a lui Ridendo castigat mores (râsul îndreaptă moravurile). Căci în spatele dorinței de a-și vindeca publicul prin această terapie eliberatoare, s-a aflat încercarea, iscată din aceeași compasiune, de a educa, de a readuce în lume adevăratele valori ce par azi îngropate. Comicul îngroașă până la grotesc, uneori, ceea ce încalcă bunul simț, regulile bunei cuviințe și ale moralei. Astfel, un fel de „nu faceți ca ei, că deveniți ridicoli” se află în subtextul dorinței de a binedispune.
Caracterul de excepție al umorului Divertis își explică această calitate nu doar prin inteligența sclipitoare a membrilor ei, prin capacitatea acestora de apătrunde și de a înțelege pe deplin fenomenul românesc, dar mai ales printr-o mare iubire față de omul din spectatorii săi.
Încheiat fulminant prin aceeași întrebare repetată de pe vremea lui Caragiale – „Eu cu cine votez?” – spectacolul a fost răsplătit printr-un val de aplauze și ovații îndelungate, care au dovedit că publicul arădean merită să aibă în viața sa culturală manifestări artistice de asemenea calitate.