Reacția așteptată a directorului Colegiului Național „Moise Nicoară”, prof. dr. Diana Achim, în legătură cu atacurile la adresa institituției pe care o conduce

diana achim cnmn
Distribuie:

 


După o serie de materiale apărute în presa locală care vizau și lezau imaginea Colegiului Național „Moise Nicoară”, prof. dr. Diana Achim – directorul instituției de învățământ a decis să reacționeze public, în scopul de a clarifica, punctual, afirmațiile și situațiile descrise în respectivele articole. În ceea ce ne privește, seriozitatea cu care abordează atât activitatea managerială cât și pe cea didactică, discreția și modestia de care a dat dovadă Diana Achim în toată cariera sa de până acum, ar fi trebuit să fie calități de apreciat. Este printre puținii directori de școală care niciodată nu și-a bifat reușitele elevilor și ale profesorilor ca realizări personale și nu a profitat în nicio ocazie să se promoveze pe sine, nici în mediul online, nici pe paginile de internet ale școlii, nici prin interviuri în presă.


Dreptul la replică transmis de directorul Colegiului Național „Moise Nicoară” către redacțiile arădene:
„Aș vrea să fac niște clarificări, să răspund punctual la ce s-a scris în presa locală, pentru ca tăcerea mea politicoasă de până acum să nu fie considerată o eschivă.

1. Prestigiul școlii noastre s-a construit în timp și este un proces în derulare, care nu poate fi șters de un articol tendențios. Miile de absolvenți de „Moise Nicoară” au dovedit, prin reușita lor profesională și umană, că această instituție i-a format. Bătăliile „pe toate fronturile” se duc și astăzi, ca și ieri, pentru a deveni elev la „Moise Nicoară”. La Consiliul de administrație de acum două zile am avut peste 30 de cereri de transfer de la alte școli, spre școala noastră, la toate clasele, în ciuda atacurilor sau a denigrărilor, care, se pare, rămân fără ecou. Sigur, nu avem atâtea locuri.

2. Nimeni nu neagă rezultatele și prestigiul Colegiului Pedagogic din Arad. Dar, așa cum s-a zis deja, numai cineva din afara sistemului de învățământ sau rău intenționat compară cele două licee în privința rezultatelor la bacalaureat, pentru că nu au, aproape nimic, în comun. Nu avem același număr de elevi, același profil, aceleași discipline de bacalaureat. Elevii și părinții care aleg „Peda” sunt, în majoritate, cei care doresc să devină învățători, educatori, puericultori, adică profilul vocațional. Au și opțiunea unei clase de matematică-informatică și o clasă de filologie. Rezultatele care se pot compara sunt cele de la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, unde elevii susțin examene din aceeași materie la limba și literatura română și la matematică. Rezultatele elevilor de la Colegiul Național „Moise Nicoară” sunt cu peste un punct mai mari. De asemenea, putem compara rezultatele la olimpiade și concursuri, unde „Moise Nicoară” e departe de orice comparație în Arad.

3. Cei care aleg Colegiul Național „Moise Nicoară” sunt elevii interesați de științele naturii – bilingv engleză (o clasă), științele naturii – intensiv engleză (două clase), matematică-informatică – intensiv informatică (o clasă), matematică-informatică – intensiv engleză (o clasă) și au și opțiunea unei clase de filologie. Așadar, elevii de liceu, care aleg școala noastră, vor altceva decât cei de la „Peda” și susțin examene din alte discipline. Media la bacalaureat de anul acesta este 9.04. Îi felicit pe absolvenții noștri și pe colegii mei, profesori, pentru aceste rezultate, pentru că nu e ușor deloc. E o muncă în echipă, susținută, inclusiv sâmbăta, când profesorii noștri organizează cursuri de pregătire suplimentară pentru examenele naționale și pentru performanță (olimpiade și concursuri).

4. Voi clarifica „situațiile sensibile” pomenite de un articol apărut în presa locală ca fiind „mușamalizate” de mine, în calitate de director al Colegiului Național „Moise Nicoară”:

 a) Tatăl unui elev din „Moise Nicoară” a bătut un minor. Evenimentul a avut loc în afara programului școlar, în afara perimetrului școlii. Singura legătură cu școala pe care o reprezint este faptul că agresorul, adult, era tatăl unui elev care, în acel moment, studia la Colegiul Național „Moise Nicoară”. Care era măsura educativă sau care putea fi poziția publică pe care directorul școlii ar fi trebuit să o întreprindă? Faptele de acest tip se cercetează de organele în drept. Întrebarea mea este cu ce scop s-a asociat numele școlii cu această știre?

b) Un elev a aprins un foc, folosind spirt, pe parchetul unei săli de clasă. Evenimentul a avut loc ca urmare a unei provocări de pe „TikTok”. Măsurile interne au fost imediate și drastice. S-a convocat consiliul profesoral, consiliul profesorilor clasei, ședință cu părinții. Există documente doveditoare ale acestor măsuri, așa cum procedează fiecare școală când se confruntă cu situații similare. În urma consultării specialiștilor, am aflat că tipul acesta de eveniment este contagios, dovadă fiind și mărturiile altor colegi directori, care au declarat, într-o ședință cu directorii, că și elevi din școlile lor au răspuns acestei provocări de pe rețelele de socializare. Școala a apelat la specialiști, am realizat consilierea psihologică a elevilor, dar și activități educative și de prevenție cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad. Se menționează în articol că s-au scăzut note la purare, inclusiv la 6 (șase), dar autorul articolului nu este sigur că aceste măsuri au dus la îndreptarea comportamenului elevului în cauză. Ce alte măsuri, în afară de colaborarea profesori – elevi – părinți și specialiști, ar fi fost potrivite? Întrebarea este, și în acest caz, de ce apare, din nou, numele Colegiului Național „Moise Nicoară” asociat cu fapte și situații problematice? Chiar crede cineva că școala noastră are cele mai grave probleme în educația elevilor? Aici sunt delincvenții Aradului?

5. Nu, prestigiul unei școli nu se pierde doar pentru că cineva declară acest lucru. Dovadă sunt rezultatele obținute de elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad la examenele naționale și la olimpiade și concursuri. Despre asta, într-un material separat.

6. Cred că trebuie să lăsăm specialiștii să se pronunțe în privința managementului. La cea mai recentă evaluare, la nivel național, a calității educației în „Moise Nicoară”, precum și a calității actului managerial, am avut calificativul „Excelent”, calificativ unic în Arad. Sigur, Strategia școlii și Proiectul de dezvoltare instituțională țin de viziune și nu au legătură cu părerea pe care ne-o spunem fiecare, ca și cum am vorbi despre vreme.

7. Ca absolventă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, acum 32 de ani, ca profesor și ca director promovez mai ales instituția, pe care o iubesc, pentru că m-a format. Instituția este compusă din oameni, profesori, elevi și părinți, în care poți arunca cu păreri, din afară, dar nu înseamnă că ai dreptate. Am o experiență de 9 ani în management și 27 de ani ca profesor. Cred că mă pricep la educație, sunt calificată în acest domeniu. Știu, însă, când trebuie să tac și când să vorbesc public, în beneficiul instituției pe care, deocamdată, o reprezint.”   – Cu stimă, prof.dr. Diana Achim.


 

 

Categorie: Știri
Etichete: Colegiul Național Moise Nicoară, drept la replică, prof.dr. Diana Achim
Distribuie:
Articolul anterior
Poliţiştii rutieri au prezentat logistica și i-au informat pe participanții la trafic cu privire la modificările legislației rutiere
Articolul următor
ARDE depozitul de cereale de la AGRODOR – Dorobanți | ACTUALIZARE ora 22.00. ISU: „Incendiul a fost lichidat”

14 comentarii. Leave new

  • Cea mai minunată profesoară!Un om de milioane!vă îmbrățișez

    Răspunde
  • avatar of un părinte ingrijorat
    Un părinte ingrijorat
    17 iulie 2024 19:38

    Doamna director este un specialist și un manager care nu doar că mușamalizează, ci și denigrează colegii din alte instituții, plus că trăiește în basme… Cum sa te lauzi cu rezultate excepționale când o mare parte din elevi fac meditații la 2-3 materii, cel puțin? Unde e prestigiul școlii când există un monopol pe partea de limba engleză (Cambridge și IELTS) cu 150 de ron ședința? Nu mai vorbim de matematică și limba română… Nu mai vorbim de faptul că multe cadre didactice de la Moise fac meditații în draci cu elevii de la clase… Sigur, există și elevi silitori și capabili sa învețe singuri, dar prestigiul școlii se datorează PĂRINȚILOR care plătesc bani GREI! Nu ți-e rușine, domnă director? Vă recomand să-l recitiți pe Maioresc legat de „formă fără fond „!!!

    Felicitări, dragi jurnaliști, că ați îndrăznit să atacați un subiect asa de delicat legat de acest liceu prestigios! Știm cu toții câtă presiune politică există în acest Arad, mai ales la Moise unde marea majoritate a elevilor sunt cine sunt, plus că doamna director e protejata părinților care sponsorizează Moise cu tot felul servicii!

    PS: ați putea face o cercetare legată de meditațiile pe care le plătesc părinții elevilor care merg la liceul acesta și nu numai (să nu zică doamna director că avem ceva direct cu ea)!

    Răspunde
    • Meditațiile sunt o problemă în sistemul de învățământ în general, nu doar la Moise.Faptul că fenomenul a luat o așa amploare se datorează aproape exclusiv orgoliilor părinților. Am fost 8 ani în Moise și l-am absolvit fără nicio oră de meditații, la nicio materie. Legat de certificatul Cambridge, fiica mea l-a luat fără nicio pregătire contracost, a muncit singură acasă. Nu vreau să scuz pe nimeni sau să acuz pe cineva, dar fenomenul s-ar putea stopa dacă copiii și părinții ar avea o altă abordare a ceea ce înseamnă școala.Cât despre „părinții care plătesc bani grei” ar trebui să vedem de ce o fac, dacă li se cere s-o facă, dacă se impune s-o facă, dacă e necesitate sau doar fiță/ orgoliu/ competiție între părinți care-i mai șmecher.Da, o să încercăm să obținem informații cu privire la profesorii care dau meditații, legal ar trebui să depună anual o declarație cu numele elevilor și școlile din care provin pe care-i meditează.

      Răspunde
      • avatar of un părinte ingrijorat
        Un părinte ingrijorat
        18 iulie 2024 16:53

        Vă mulțumesc pentru răspuns! Deoarece articolul este despre Moise Nicoară, eu m-am axat doar pe subiectul în cauză. Clar există elevi care învață singuri, în schimb (e vina mea aici, mea culpa) nu am adus o lămurire la comentariul meu: mi se pare utopic faptul că liceul se laudă cu rezultatele excelente obținute prin meditații. Vă rog să nu credeți că vreau să isc o polemică cu dumneavoastră, doar că sunt revoltat de ipocrizie… Vă mulțumesc pentru răspuns!

        Răspunde
  • Cei mai buni!

    Răspunde
  • avatar of livius miscoi
    Livius Miscoi
    17 iulie 2024 20:27

    Prof.Dr. Diana Achim un profesionist desăvârșit în sistemul de învățământ!!! Cu multă stima, prof.Livius Miscoi!!!

    Răspunde
  • avatar of clepe......
    CLEPE......
    17 iulie 2024 20:43

    Peda nu se poate compara cu Moise.Peda e pe cai mari la capitolul imagine cu un domn director ambitios si de aici diatribele la adresa lui Moise dintr un site localAm fost 8 ani elev la Moise Nicoara si am absolvit matematica fizica bilingv (pt.cunoscatori),elitele Aradului au fost educate aici;la Peda cu tot respectul s au format Invatatori romani si pentru asta Preparandia din Arad e vestita in toata tara.Moise sta prost momentan la departamentul public-relations.Articolul-raspuns parca e un proces-verbal.Daca distinsa doamna director e doctor in matemetici trebuia sa se consulte cu un profesor de romana.

    Răspunde
  • avatar of un părinte ingrijorat
    Un părinte ingrijorat
    18 iulie 2024 5:51

    Trist că nu ați postat comentariul meu… Am crezut că faceți jurnalism de calitate, dar se pare că nu împărtășiți aceleași valori pe care am crezut eu că le aveți…

    Răspunde
    • N-am fi corecți dacă l-am publica în forma pe care ni l-ați trimis!… Vă mulțumim și pentru informații, și pentru complimente, și pentru critici, dar noi, când publicăm chestii de astea, ne facem publice numele. Asta o dată. Apoi, raspundem în nume propriu pentru ceea ce publicăm, în prealabil verificând informația din câteva surse, certificându-i atfel validitatea. De ce am publica un comentariu anonim, care presupune ASUMAREA noastră față de cele cuprinse în acesta, chiar fiind de acord cu el? Ați veni dvs., peronal, să ne apărați, ca martor, într-un foarte posibil proces interntat de cei care se simt denigrați ca urmare a apariției în spațiul public a unor acuze nedovedite?…
      Nu cred – dar dacă vă dați numele corect, aferent unui cond de facebook măcar, vă promit că vi-i pubilicăm. Haideți… arătați-ne că „împărtășim aceleași valori”! 🙂

      Răspunde
      • avatar of gheorghe adam
        Gheorghe Adam
        18 iulie 2024 9:19

        Foarte corect
        Mulți oameni frustrați pe lumea asta care cred că pot acuza orice din spatele unui calculator, telefon, fără să aibe nici o responsabilitate a ceea ce scriu

        Răspunde
  • Felicitări doamnei director Diana Achim și instituției de prestigiu educațional arădean pe care o conduce cu profesionalism, distincție și omenie!

    Răspunde
  • Vulpea când nu ajunge la struguri , spune ca sunt acri . Felicitări doamna director Achim !

    Răspunde
  • Felicitări distinsă doamnă director ,rezultatele obținute de elevii din cadrul liceului sunt și rodul muncii dumneavoastră .

    Răspunde
  • avatar of toderici viorica
    Toderici Viorica
    18 iulie 2024 22:47

    Recomandare pentru dl Haiduc:”Lauda de sine nu miroase a bine”.Felicitari dnei Director pentru managementul prestat si pentru discretie.Succes mai departe in toate proiectele desfasurate!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie