La Arad, renumărarea voturilor obținute de candidați în turul I al alegerilor prezidențiale s-a făcut la Expo, acolo fiind sediul Biroului Electoral Județean (BEJ). Procesul de renumărare a început vineri dimineața și, conform surselor noastre, s-a încheiat vineri seara, în jurul orei 18.00.
Președintele BEJ Arad a explicat că la numărătoare au participat 60 de persoane, membrii biroului, iar ca reprezentanți ai partidelor doar cei care sunt deja în Biroul Electoral Județean, cei care au centralizat voturile la nivelul județului. Numărătoarea s-a făcut și cu sprijinul angajaților de la Statistică și a personalului tehnic auxiliar.
Ce s-a constatat la Arad
Conform surselor noastre, în 93 de secții de votare din cele 424 din Arad (din județ și municipiu), au fost constatate nereguli. Cea mai frecventă dintre ele a fost contabilizarea voturilor valabil exprimate pentru un candidat, în favoarea altor candidați.Diferențele la renumărarea voturilor sunt nesemnificative și nu au influențat clasamentul candidaților.
Câteva dintre rezultate, adică diferențele între voturile din primul tur și cele de la renumărare ale principalilor candidați.
În județul Arad, clasamentul rămâne neschimbat, pe primul loc în preferințele arădenilor rămânând Călin Georgescu cu un număr de 39.921 de voturi, mai puțin cu 19 după renumărare.
Pe locul doi, George Simion a pierdut și el un număr de 7 voturi, scorul înregistrat de acesta fiind de 29.564.
Marcel Ciolacu rămâne pe locul trei în voturile arădenilor acumulând 25.512 voturi, după ce a pierdut 10 dintre ele.
Elena Lasconi a pierdut și ea 6 voturi, însă poziția acesteia în clasament, locul patru, nu s-a schimbat.
Candidatul PNL, Nicolae Ciucă ocupă locul cinci cu un număr de 22.678 de voturi, pierzând și acesta 23 de voturi.
Mircea Geoană este pe locul șase cu un număr de 8.884, acesta pierzând 8 voturi.
Pe locul șapte se află Kelemen Hunor, care a câștigat 11 voturi în urma renumărării, scorul acestuia ajungând la 8.536 de voturi.
Deocamdată nu au fost transmise comunicări oficiale cu privire la rezulatetele renumărării în județul nostru.
„Renumărarea s-a terminat ieri, în jurul orei 18:00, și acum se fac ultimele verificări pe centralizatorul județean, iar astăzi în mod sigur terminăm și verificările, dar rezultatele oficiale se comunică doar 1 Decembrie, la ora 22”, a declarat președintele BEJ Arad, judecătorul Cosmin Branc.
În județul Arad, la alegerile din 24 noiembrie, au votat în total 175.479 persoane, din cele 379.795 înscrise pe listele permanente, rezultând o prezență la vot de 46,20%.
În județul Arad au fost deschise 424 de secții de votare, 115 dintre acestea în municipiul Arad. Alte 60 de secții au fost deschise în orașele Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiș și localitățile componente, restul secțiilor fiind în mediul rural.
În mai multe județe din țară s-a constatat că în secțiile de votare au fost trecute voturile obținute de candidatul Marcel Ciolacu (PSD) la alți candidați (George Simion -AUR, Călin Georgescu – independent și Elena Lasconi – USR). Totodată, în unele secții, voturile obținute de candidatul Ludovic Orban (Forța Dreptei) au fost trecute la candidata Elena Lasconi (USR). Mai mulți președinți de secții și membrii ai secțiilor de votare au recunoscut acest lucru. În unele secții, în sacii care conțineau buletine de vot nule/anulate au fost găsite și buletine de vot valabil exprimate.
Rezultatele renumărării voturilor, versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate vor fi comunicate de Birourile Electorale Județene (BEJ) către Biroul Electoral Central (BEC) și statisticienilor săi, prin e-mail, până în 1 decembrie, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00.
Curtea Constituţională a României a amânat vineri pentru data de 2 decembrie, la ora 17:00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin. Tot pentru luni a fost amânată şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor, a transmis CCR.
Ce se întâmplă după renumărare?
Scenariul 1
Dacă nu există schimbări în rezultatul din primul tur, alegerile se vor desfășura confrom calendarului, iar turul doi va fi pe data de 8 decembrie, așa cum fusese stabilit inițial.
Scenariul 2
Dacă s-au găsit nereguli în numărarea voturilor și dacă ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur se modifică, se reiau alegerile cu primul tur, apoi turul al doilea. Potrivit legii, în ipoteza în care CCR anulează votul, decizia cu privire la turul cu numărul doi vine în a doua duminică de la data anulării alegerilor. S-au luat în calcul următoarele date:
- Turul 1 – 15 decembrie
- Turul 2 – 29 decembrie
În ipoteza în care CCR va dovedi că alegerile au fost fraudate, acestea nu vor continua cu turul al doilea modficat cu de exemplu: Călin Georgescu și Marcel Ciolau, în locul Elenei Lasconi. Alegerile se reiau cu toți cei 14 candidați, care au rămas 13, în urma declarației de retragere a lui Ludovic Orban.
Citește și:
- Fără ETICĂ nu avem DEMOCRAȚIE
- A început renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Rezultatele trebuie comunicate către Biroul Electoral Central până duminică
- CCR a dispus reverificarea și renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale
- CSAT: „Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral și prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok i l-a acordat”
1 comentariu. Leave new
cine raspunde?