Singurătatea cronică crește riscul de accident vascular cerebral

singurătatea cronică crește riscul de accident vascular cerebral
Distribuie:
Un studiu realizat la Harvard descoperă o legătură între singurătate și riscul crescut de accident vascular cerebral în rândul adulților în vârstă.

Singurătatea cronică poate crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral la adulții în vârstă, potrivit unui nou studiu condus de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

,,Singurătatea este considerată din ce în ce mai mult o problemă majoră de sănătate publică. Constatările noastre subliniază în continuare de ce este așa„, a declarat autorul principal Yenee Soh, cercetător asociat în cadrul Departamentului de Științe Sociale și Comportamentale. ,,Mai ales atunci când este experimentată în mod cronic, studiul nostru sugerează că singurătatea poate juca un rol important în incidența accidentului vascular cerebral, care este deja una dintre principalele cauze ale invalidității și mortalității pe termen lung la nivel mondial.

Cei care au experimentat singurătatea situațională – o singurătate temporară datorată unei schimbări de circumstanțe – nu au avut un risc crescut de accident vascular cerebral, ceea ce sugerează că impactul singurătății asupra riscului de accident vascular cerebral are loc pe termen lung, potrivit studiului,

Studiul a utilizat date din sondajul Health and Retirement Study (HRS) al Universității din Michigan, care a urmărit aproape 9 000 de adulți fără accident vascular cerebral în vârstă de 50 de ani timp de 10 până la 12 ani.

Rezultatele au arătat că cei care s-au confruntat cu singurătate cronică au avut un risc cu 56% mai mare de accident vascular cerebral decât cei care au raportat în mod constant că nu se simt singuri, independent de izolarea socială, simptomele depresive, indicele de masă corporală, activitatea fizică și alte condiții de sănătate.

Cercetările anterioare au asociat singurătatea cu un risc crescut de boli cardiovasculare, dar noul studiu este unul dintre primele studii la scară largă, pe termen lung, care examinează asocierea dintre modificările singurătății și riscul de accident vascular cerebral în timp.

Constatările au arătat o legătură între singurătate și riscul mai mare de accident vascular cerebral și au arătat că singurătatea cronică crește riscul cel mai mult. Atunci când singurătatea a fost evaluată doar la momentul inițial, participanții considerați singuri prezentau un risc cu 25% mai mare de accident vascular cerebral decât cei care nu erau considerați singuri. Printre participanții care au raportat singurătatea la două momente, cei din grupul ,,constant ridicat” au prezentat un risc cu 56% mai mare de accident vascular cerebral decât cei din grupul ,,constant scăzut„, chiar și după luarea în considerare a unei game largi de alți factori de risc cunoscuți.

În timp ce analizele de bază sugerează că singurătatea la un moment dat a fost asociată cu un risc mai mare, cei care au experimentat singurătate remitentă sau cu debut recent nu au prezentat un model clar de risc crescut de accident vascular cerebral – sugerând că impactul singurătății asupra riscului de accident vascular cerebral apare pe termen mai lung.

,,Evaluările repetate ale singurătății pot ajuta la identificarea celor care se simt singuri în mod cronic și, prin urmare, prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral. Dacă nu reușim să abordăm sentimentele lor de singurătate, la o scară micro și macro, ar putea exista consecințe profunde asupra sănătății„, a declarat Soh. ,,În mod important, aceste intervenții trebuie să vizeze în mod specific singurătatea, care este o percepție subiectivă și nu ar trebui să fie confundată cu izolarea socială”.

Autorii au remarcat că cercetările suplimentare care examinează atât schimbările nuanțate ale singurătății pe termen scurt, cât și modelele de singurătate pe o perioadă mai lungă de timp, pot ajuta la aruncarea unei lumini suplimentare asupra asocierii singurătate-ACV. Ei au remarcat, de asemenea, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele potențiale care stau la baza și că rezultatele studiului au fost limitate la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă și nu pot fi generalizate la persoanele mai tinere.


Sursa:ABC News

 

 

 

Categorie: Științe
Etichete: AVC, harvard, Singuratate
Distribuie:
Articolul anterior
Bilanțul misiunilor pompierilor militari arădeni în perioada minivacanței de Rusalii: 174 de intervenții în situații de urgență
Articolul următor
Bilanțul jandarmilor arădeni din perioada minivacanței de Rusalii: s-a intervenit la 22 evenimente semnalate prin 112, s-au constatat 8 infracțiuni cu 7 autori și aplicat 22 sancțiuni contravenționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

jackie ionescu large

Adio, dom’ profesor JACKIE!

De profesorul Ion V. Ionescu am auzit prima dată în vara anului 1980, când Poli Timișoara a luat Cupa României cu el antrenor. Cam de atunci am început să fiu…
viitorul arad large

VIITORUL ARAD A PROMOVAT ÎN LIGA 3

Baraj promovare Liga 3, meci retur: Minerul Lupeni – Viitorul Arad 0-3 (0-1) 23.06.2024, ora: 17.30, stadion: Minerul, spectatori: 3000. Lupeni (antrenor Dan Voicu): Raț – Mazilu, Ciocîrlan, Matei, Arcuși…
romania belgia large

BELGIA – ROMÂNIA | Un eșec oarecum programat

BELGIA – ROMÂNIA 2-0 (1-0) 22.06.2024, ora: 22,00, stadion: „RheinEnergie” Köln, spectatori: 50.000. Au marcat: Tielemans (2), De Bruyne (80). România (selecționer Edward Iordănescu): Niţă – Raţiu (90 Sorescu), Drăguşin, Burcă,…