Spitalele sunt obligate să organizeze saloane în care să fie izolați și tratați pacienții cu infecții nosocomiale

spitalul judetean arad 5
Distribuie:

Parlamentul a modificat legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale, centre rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Au fost stabilite amenzi pentru doctori, dar și pentru unitățile sanitare care nu testează sau nu raportează corect infecțiile asociate actului medical. Modificările legislative sunt deja în vigoare începând cu data de 16 iunie, fiind publicate în Monitorul Oficial.

În consecință, și Spitalul Județean Arad va trebui să implementeze în următoarea perioadă aceste reglementări. După cum știm cu toții, SCJUA ocupă un loc fruntaș nu numai într-un clasament al numărului sau tipului de infecție nosocomială, ci și într-un clasament al neraportărilor acestora. Pentru că, după cum ni s-a repetat de nenumărate ori (chiar de către cadre medicale) când am abordat acest subiect,  infecțiile nosocomiale sunt ceva normal în spital. Nu, nu sunt ceva normal și, din păcate, a fost nevoie să fie scris în lege că Fiecare pacient care primeşte îngrijiri într-o unitate sanitară din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat faţă de dobândirea unei IAAM.” 

Pentru pacienți,

aceste reglementări nu fac decât să le faciliteze obținerea de despăgubiri în cazul în care vor da în judecată spitalele și asta din simplul motiv că vor putea dovedi mult mai ușor ca și până acum că au contractat infecția din spital. Constatarea vreunei abateri în sarcina vreunui medic (conform noii legi), acesta sau spitalul fiind sancționați cu amendă, este probă în sine a faptului că pacientul a luat infecția din spital, fără a mai fi nevoit ducă lupte grele și să îndure umilințe ca să poată dovedi acest lucru. Chiar dacă și până acum exista obligativitatea testării/analizelor specifice pentru depistarea acestor infecții la internare, în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmpla din următorul motiv: la internare testarea ar fi relevat că pacientul nu are infecția, putându-o contracta doar pe durata internării. Or, dacă aceste testări ar fi fost făcute, pacienții ar fi avut și dovada pentru obținerea unor despăgubiri.


Spitalele au la dispoziție 24 de luni să organizeze saloanele funcţionale

Conform noilor reglementări, spitalele și centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate trebuie „să organizeze saloane funcţionale pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM determinate de microorganisme MDR şi cu infecţii cu Clostridioides difficile, numărul de saloane depinzând de incidenţa acestor infecţii la un moment dat”. „Nerespectarea acestei obligații se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică responsabilă/şef de secţie/managerul de spital.”

„În termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, unităţile sanitare organizează saloanele funcţionale conform art. 6 lit. h) din Legea nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România, astfel cum a fost modificată prin această lege.”prevede documentul.


Noua lege completează și măsurile la nivel de unitate sanitară care vor include și:

Art.7 din lege:

  • colaborarea fiecărei instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă, sănătate publică şi management şi boli infecţioase;
  • asigurarea condiţiilor pentru izolarea/gruparea pacienţilor cu infecţii/colonizări cu acelaşi microorganism cu risc epidemiologic major în zona de izolare a unităţii sanitare sau a instituţiei medico-sociale şi de îngrijiri paliative;
  • asigurarea condiţiilor necesare pentru limitarea riscurilor privind infecţiile prin expunere profesională la sânge potenţial infectat şi a altor expuneri profesionale;
  • asigurarea accesului la programe de vaccinare şi organizarea triajului epidemiologic al personalului;
  • testarea de la internare şi pe parcursul spitalizării a colonizării cu microorganisme MDR pentru categoriile de pacienţi şi microorganismele indicate prin ordin al ministrului sănătăţii.”
Sancțiuni introduse pentru nerespectarea prevederilor articolului 7 din lege:

(1) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică cu atribuţii prevăzute în fişa postului.

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. d) se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru persoane juridice.

(3) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. f) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică cu atribuţii prevăzute în fişa postului.

(4) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. j) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică responsabilă.

(5) Nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică responsabilă.


Responsabilitatea exclusivă a cadrelor medicale pentru depistarea infecțiilor

Conform art.8 din Lege, „Personalul medical din unităţile sanitare şi din instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative este responsabil de depistarea unor manifestări evocatoare de IAAM.” Nerespectarea acestei obligații se sancţionează cu „amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică responsabilă.”

Conform art.16, „Medicii care asigură îngrijirea pacienţilor în unităţi sanitare au obligaţia de a derula demersuri diagnostice pentru a confirma sau infirma caracterul asociat asistenţei medicale al unei infecţii şi de a întocmi fişa de raportare a IAAM, pe care o înaintează către SPIAAM/CPIAAM”. Nerespecatrea acestei obligații „se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică”.


Obligații și răspundere în sarcina Laboratorului de microbiologie

Art. 10. „Laboratorul de microbiologie va comunica atât medicilor prescriptori, cât şi SPIAAM/CPIAAM orice identificare de germeni MDR din lista stabilită la nivel de spital, listă care nu poate fi mai restrânsă faţă de cea indicată prin ghidurile de prevenire a IAAM.”

Nerespectarea prevederilor art. 10 se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoana fizică responsabilă.”


Conform noilor reglementări, unităţile sanitare au obligaţia de a asigura condiţiile pentru prevenirea şi diagnosticarea infecţiilor şi tratamentul adecvat al acestora, conform competenţelor. În ceea ce privește instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, acestea au obligaţia de a asigura tratamentul şi procedurile de îngrijiri medicale conform indicaţiilor medicului curant al rezidentului, precum şi ghidurilor specifice avizate de către Ministerul Sănătăţii.

Nerespectarea acestor prevederi „se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru persoana juridică.”


Obligații și în cazul în care pacientul cu infecție nososcomială trebuie transferat într-un alt spital

Art.12. „Pacientul va fi transferat în alte unităţi sanitare doar dacă intervenţiile medicale necesare sunt imposibil de efectuat în unitatea unde este internat şi, în mod obligatoriu, cu comunicarea diagnosticului de infecţie şi a microorganismelor identificate ca agenţi etiologici ai unor infecţii sau drept colonizatori MDR.”

Nerespectarea prevederilor art. 12 „se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoana fizică.”


Minim 1% din buget trebuie alocat pentru depistarea şi prevenirea IAAM

Conform art.29, toate unităţile sanitare publice şi private, precum şi instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat şi private, vor aloca minimum 1% din bugetul de venituri şi cheltuieli contractat/alocat instituţiei, indiferent de sursa de finanţare, în vederea depistării şi prevenirii IAAM.”


Cine este responsabil

Conform art. 30,

1) Pentru prevenirea IAAM, răspunderea revine conducerii unităţilor sanitare sau a instituţiilor medico-sociale şi de îngrijiri paliative, conducerii secţiilor clinice şi SPIAAM/CPIAAM, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pacienţii şi aparţinătorii acestora vor respecta regulile de prevenire a IAAM în măsura în care au fost informaţi cu privire la aceste reguli de către unitatea sanitară.

(3) Pentru diagnosticul şi tratamentul IAAM, răspunderea aparţine unităţii sanitare şi medicilor implicaţi în îngrijirea pacienţilor care dezvoltă IAAM.

(4) Pentru raportarea IAAM către autorităţile publice, răspunderea revine conducerii unităţii sanitare sau a instituţiei medico-sociale şi de îngrijiri paliative.”


Deși raportarea infecțiilor nosocomiale a ajuns, conform Ministerului Sănătății, de la 0.2% la 3%, România rămâne mult sub media europeană. Tocmai de aceea autoritățile au modificat legea.


Citește și:


 

Categorie: Știri, Sănătate
Etichete: infectii nosocomiale, Ministerul Sănătăţii., sănătate, Spitalul Judetean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (5)
Articolul următor
Incendiu izbucnit în interiorul locomotivei trenului Oradea-Mangalia, la ieșirea din gara Chișineu-Criș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie