Un nou raport de cercetare relevă povara actuală pentru cancerul de col uterin și beneficiile prevenției HPV | România este inclusă în raport, iar datele statistice rămân îngrijorătoare: avem cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, fiind de 2,7 ori, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană

raport romania boli asociate hpv
Distribuie:

Un nou raport intitulat „Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV” a fost lansat de Asc Academics și Prof. Maarten J. Postma, Profesor de Farmacoeconomie la Universitatea din Groningen, Olanda, cu finanțare MSD. Raportul relevă că povara actuală pentru cancerul de col uterin, estimată pe baza costurilor directe din anul 2024, provenite din cele 13 țări incluse în analiză, este de aproximativ 9,7 miliarde de euro. Noul raport estimează povara economică a HPV în 13 țări selectate, respectiv Austria, Brazilia, China, Franța, Germania, Mexic, Polonia, România, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Olanda și Filipine, reprezentând diferite sisteme de sănătate, programe de imunizare, contexte culturale, regiuni geografice și contexte epidemiologice.

Povara economică variază considerabil de la o țară la alta, în funcție de dimensiunea populației, de incidența cancerului de col uterin și de Indicele de Dezvoltare Umană (IDU), incluzând valori estimate la 7,4 miliarde de dolari în China, 644 de milioane de dolari în Mexic, 346 de milioane de dolari în Brazilia, 15,5 milioane de dolari în România, 10,5 milioane de dolari în Olanda.

La cinci ani distanță de data limită stabilită de OMS (2030) pentru atingerea țintelor din strategia de eliminare a cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, adoptată în august 2020, publicația relevă diferențele semnificative privind progresele în atingerea acestor ținte de către țările incluse în analiză.


Transmiterea HPV și bolile asociate HPV în România – conform raportului

Cancerul de col uterin (CC) este cel mai frecvent cancer asociat HPV în România și al treilea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor, după cancerul de sân și cancerul colorectal, tipar care diferă de cel observat la nivelul Uniunii Europene. România are cel mai nefavorabil profil epidemiologic și cea mai mare povară a bolii cauzată de cancerul de col uterin (CC) din Uniunea Europeană, având cea mai mare contribuție la incidența și mortalitatea prin CC în UE27. Astfel, aproximativ 12% dintre femeile nou diagnosticate cu cancer de col uterin (peste 1 din 8 cazuri) și 13% dintre decesele cauzate de această boală (aproape 1 din 8 cazuri) din cele 27 de state membre ale UE provin din România. Cu 3.368 de cazuri noi înregistrate în 2022 și 1.793 de decese, România are cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, fiind de 2,7 ori, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană.

Deși România a înregistrat o creștere economică în ultimele decenii, rata de incidență standardizată pe vârstă a cancerului de col uterin (32,6 la 100.000 de locuitori) este comparabilă cu cea din țări cu un nivel de dezvoltare economică semnificativ mai scăzut (precum Venezuela, Peru, Congo sau Myanmar). În ceea ce privește mortalitatea, situația femeilor din România este și mai nefavorabilă comparativ cu incidența. Cu o rată brută a mortalității de 16,8 decese la 100.000 de femei, cancerul de col uterin este a patra cauză principală de deces cauzat de cancer în rândul femeilor din România. Alte tipuri de cancer asociate HPV în România includ cancerele cavității bucale, vulvei, vaginului, anusului, penisului și orofaringelui, care sunt adesea consecințe ale infecției cu HPV. După cancerul de col uterin, al doilea cel mai frecvent cancer asociat HPV este cancerul cavității bucale, cu o rată brută de incidență de 17,2 la 100.000 de bărbați și 3,26 la 100.000 de femei. Cu toate acestea, este important de menționat că, spre deosebire de cancerul de col uterin, nu toate cazurile de cancer al cavității bucale sunt direct asociate cu HPV. Un rezumat al numărului anual de cazuri și decese cauzate de cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV este prezentat în Tabelul 1.

cancer col uterin


RAPORTUL  pentru România integral:

Raport de cercetare_Comunicat de presa_Povara economică ridicată a bolilor asociate infecției cu HPV by www.criticarad.ro


Raportul care coroborează date disponibile din 13 țări diferite a identificat o povară economică semnificativă a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV în toate aceste țări. Pe lângă impactul pozitiv asupra vieții umane, eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică ar putea genera economii anuale de milioane de dolari pentru fiecare țară. Costurile ridicate identificate în raport pot fi considerate estimări conservative din cauza lipsei de date disponibile privind alte boli prevenibile cauzate de infecția cu HPV, altele decât cancerul de col uterin.

Noul raport, intitulat „Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV”, a fost realizat de Asc Academics și Prof. Maarten J. Postma, Profesor de Farmacoeconomie la Universitatea din Groningen, Olanda, și a fost finanțat în întregime de MSD. 

Cu toate că raportul include doar estimări privind costul tratamentului și gestionării cancerului de col uterin, autorul afirmă că prin atingerea țintelor din strategia OMS, se poate obține un efect și asupra poverii economice determinate de alte cancere și afecțiuni cauzate de HPV.

Comentând rezultatele raportului, Prof. Maarten J. Postma a declarat:

„Acest raport subliniază modul în care progresul fiecărei țări este influențat de sisteme de sănătate, viziuni culturale, investiții și politici unice. Barierele comune includ accesul limitat, dezinformarea, ezitarea la vaccinare, recomandările variate ale furnizorilor de servicii de sănătate și normele culturale. Abordarea acestor probleme poate extinde eforturile de prevenție, programele de screening și tratament, în special în țările cu o acoperire vaccinală scăzută. Investiția în prevenția HPV salvează vieți și reduce costurile viitoare în sistemul de sănătate pe termen lung, economisind țărilor sute de milioane de dolari pe an și chiar miliarde în unele cazuri, dacă eliminarea poate fi realizată. Fiecare țară poate aspira să elimine cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică. Raportul subliniază că prevenția este atât o necesitate în domeniul sănătății, cât și un beneficiu economic, și că prevenția este o măsură rentabilă cu avantaje imediate și pe termen lung.”


Principalele concluzii ale raportului includ:
  • Povara economică a HPV: Povara economică totală a cancerului de col uterin este ridicată, dar variază semnificativ de la o țară la alta, în funcție de numeroși factori. Un tabel complet cu costurile pe viață per țară este reprodus cu fidelitate mai jos, iar cifrele variază de la 7,4 miliarde de dolari în China, 649 milioane de euro în Africa de Sud, 644 milioane de dolari în Mexic până la 15,5 milioane de dolari în România, 15,2 milioane de dolari în Polonia, 10,5 milioane de dolari în Olanda.povara economica a hpv
  • Impactul la nivel uman al HPV: Cu toate că în anumite regiuni se poate observa o tendință de scădere a incidenței, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer apărute la femei. Acesta cauzează conform estimărilor 350.000 de decese anual la nivel global și determină o povară economică semnificativă asupra sistemelor de sănătate.
  • Prevenția salvează vieți și bani: Realizarea obiectivelor 90-70-90 stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până în 2030 ar putea reduce incidența cancerului de col uterin cu 42% până în 2045, ar preveni aproximativ 62 de milioane de decese până în 2120 și ar putea aduce economii de ordinul miliardelor de dolari la bugetul sistemelor de sănătate în țările incluse în raport
  • Obstacole identificate în calea progresului: În ciuda progreselor recente, raportul relevă că accesul limitat la vaccinuri, disparitățile în domeniul sănătății și dezinformarea sunt printre cele mai importante obstacole identificate în atingerea obiectivelor OMS1.

Noul raport estimează povara economică a HPV în 13 țări selectate, respectiv Austria, Brazilia, China, Franța, Germania, Mexic, Polonia, România, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Olanda și Filipine, reprezentând diferite sisteme de sănătate, programe de imunizare, contexte culturale, regiuni geografice și contexte epidemiologice.


Rezumatul raportului:

Constatările subliniază beneficiile umane și economice ale eforturilor de a elimina cancerul de col uterin la nivel global. În plus față de strategia de eliminare a cancerului de col uterin, și prevenirea altor tipuri de cancer determinate de infecția cu HPV și a verucilor genitale pot genera economii considerabile pentru țări prin acțiuni de prevenție.

Atingerea obiectivelor 90-70-90 din strategia OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin oferă o șansă unică pentru factorii de decizie politică de a aborda povara asupra sistemelor de sănătate și economică a bolilor determinate de infecția cu HPV prin prevenție țintită1.  

Pe măsură ce ne apropiem de 2030, anul stabilit de OMS drept țintă pentru atingerea obiectivelor din strategia pentru eliminarea cancerului de col uterin, cercetarea ilustrează modul în care progresul către obiectivele de prevenție stabilite de OMS variază semnificativ în cele 13 țări incluse în analiză. Disparitățile în accesul la îngrijiri medicale, campaniile de vaccinare și infrastructura de screening, adesea amplificate de factori socio-economici, afectează capacitatea fiecărei țări de a atinge aceste obiective, influențând anul estimat pentru atingerea acestor obiective. În timp ce unele țări sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele, altele rămân semnificativ în urmă.


Raportul complet este disponibil aici: https://www.ascacademics.com/cases/economic-burden-of-hpv/ 


Inițiativa globală a OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin: În 2020, OMS, care reunește 194 de guverne, a lansat strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică. Pentru a asigura progresul către obiectivul de eliminare, OMS a stabilit trei ținte concomitente: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la tratamentul leziunilor precanceroase și al celor maligne.

OMS definește eliminarea cancerului de col uterin ca reducerea numărului de cazuri noi anual la patru sau mai puține la 100.000 de femei.

Despre Asc Academics: Asc Academics este o firmă de consultanță specializată în accesul pe piață și în domeniul sănătății, fondată în 2015, cu 35 de persoane pasionate care contribuie la comunitatea globală a științelor vieții, având ca scop crearea unui sistem de sănătate accesibil și echitabil pentru toți. Asc Academics combină excelența academică riguroasă, mentalitatea orientată spre rezultate și abordarea centrată pe client. Asc Academics promovează o cultură a excelenței, având o echipă experimentată care colaborează cu sectoarele publice și private dincolo de sarcinile de zi cu zi. Asc Academics sprijină sectorul global al științelor vieții prin dezvoltarea de soluții bazate pe dovezi, care să optimizeze accesul pacienților și să evidențieze valoarea intervențiilor. Valorile fundamentale ale acestei companii – excelență, pasiune, colaborare, empatie și bucurie – le ghidează dedicarea de a inova și de a depăși așteptările.

Despre MSD: La MSD, cunoscută sub numele de Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, SUA, suntem uniți în jurul scopului nostru: folosim puterea științei de vârf pentru a salva și îmbunătăți vieți în întreaga lume. De mai bine de 130 de ani, aducem speranță umanității prin dezvoltarea de medicamente și vaccinuri importante. Aspirăm să fim compania biofarmaceutică de cercetare de vârf din lume – și astăzi, suntem în fruntea cercetării pentru a oferi soluții inovatoare în domeniul sănătății care avansează prevenția și tratamentul bolilor la oameni și animale. Promovăm o forță de muncă globală diversă și incluzivă și operăm responsabil în fiecare zi pentru a asigura un viitor sigur, durabil și sănătos pentru toate persoanele și comunitățile. 


 

Categorie: Sănătate, Recomandări
Etichete: Asc Academics, cancer de col uterin, infecția cu HPV, „Povara economică a HPV: dezvăluirea beneficiilor prevenției HPV”
Distribuie:
Articolul anterior
DSP Arad | Bolile transmise prin vectori și măsurile simple de protecție
Articolul următor
Caravana Shakespeare – peste tot ajunge și la Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…