Muzeul de Artă Veche și Nouă (MONA) din Tasmania se gândește să o transforme în toaletă sau într-un cerc de studiu biblic.
Aceste alternative sunt doar două dintre cele șase derogări legale care ar permite muzeului privat de artă să interzică accesul bărbaților la Ladies Lounge – o expoziție a artistei și curatoarei Kirsha Kaechele care exclude în mod deliberat accesul vizitatorilor de sex masculin care se autoidentifică. Luna trecută, Tribunalul Civil și Administrativ din Tasmania (TASCAT) a decis că instalația participativă trebuie să admită toți vizitatorii plătitori, după ce un patron de sex masculin a acuzat muzeul de practici discriminatorii.
Acum, muzeul încearcă să conteste ordinul TASCAT. Luni, 7 mai, instituția a depus un apel la Curtea Supremă din Tasmania, pe motiv că hotărârea tribunalului nu a recunoscut modul în care „Ladies Lounge” promovează egalitatea de șanse în contextul dezavantajelor istorice și actuale ale femeilor în societate, potrivit unui comunicat de presă.
Expoziția participativă, care oferă spectatorilor acces exclusiv la unele dintre cele mai căutate opere de artă ale muzeului într-un cadru somptuos, cu perdele verzi luxoase și majordomi bărbați care servesc șampanie, a fost concepută ca o subversiune a excluderii istorice a femeilor din Tasmania din spații specifice, cum ar fi barurile publice.
„Trebuie să provocăm legea să ia în considerare o lectură mai largă a definițiilor sale, așa cum se aplică la artă și la impactul pe care îl are asupra lumii, precum și dreptul ca arta conceptuală să îi facă pe unii oameni (bărbați) să se simtă inconfortabil”, a declarat Kaechele într-un comunicat.
În conformitate cu perioada de 28 de zile impusă de instanță, în care muzeul a fost obligat să nu mai refuze intrarea „persoanelor care nu se identifică drept doamne”, MONA a închis expoziția până la noi ordine. În acest timp, Kaechele a declarat într-un interviu că a primit diverse sugestii privind modul în care ar putea reforma expoziția pentru a o face eligibilă pentru o scutire legală care ar permite instalației să continue să interzică accesul bărbaților.
Conform Legii antidiscriminare din 1998 a statului insular australian, discriminarea de gen este permisă în cazuri specifice privind instituțiile religioase, educația, ocuparea forței de muncă, facilitățile pentru un singur sex și cazările comune. În această ordine de idei, Kaechele a declarat că expoziția ar putea fi potențial transformată într-un „spațiu sigur” de studiu biblic în care femeile s-ar putea aduna pentru a citi diverse pasaje biblice; expoziția ar fi deschisă bărbaților duminica „pentru că așa este frumos să faci”.
Kaechele a sugerat, de asemenea, transformarea salonului pentru doamne într-o baie cu toalete cu compost sau ca expoziția să locuiască într-un loc apatrid, cum ar fi pe o navă în apele internaționale sau într-un aeroport.
„Tot ce avem nevoie este ca un miliardar elvețian să cumpere Ladies Lounge și ar putea funcționa fără scutiri”, a spus Kaechele, adăugând că ea crede că ar fi cel mai potrivit pentru un târg de artă sau ca un pavilion destinat exclusiv femeilor la Bienala de la Veneția.