Ungaria va crește cheltuielile pentru apărare în cazul prelungirii conflictului din Ucraina

viktor orban
Distribuie:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat vineri că țara sa va majora și mai mult cheltuielile pentru apărare în cazul în care războiul din Ucraina se va prelungi până în 2025. Declarația lui Orban vine în contextul unei creșteri a tensiunilor pe flancul estic al NATO, în urma invaziei ruse din 2022.


Conform Reuters, premierul Viktor Orban a afirmat că nivelul actual al cheltuielilor pentru apărare, înregistrat în 2023-2024, nu va fi suficient în cazul unei prelungiri a conflictului și că va fi necesară o majorare. Această decizie ar putea implica realocarea fondurilor și reducerea bugetelor pentru alte scopuri.

Ungaria, alături de alte state membre NATO, a fost implicată într-o creștere substanțială a cheltuielilor pentru apărare în urma escaladării tensiunilor din regiunea estică. Potrivit datelor, cheltuielile pentru apărare ale Ungariei au atins 2,43% din PIB în anul precedent, depășind recomandarea NATO de 2%.

Viktor Orban a subliniat că majorarea cheltuielilor pentru apărare ar putea avea un impact asupra altor domenii bugetare. În contextul eforturilor de control al deficitului bugetar al Ungariei, care a înregistrat în medie aproape 7% din PIB în ultimii patru ani, guvernul său a anunțat amânarea investițiilor pentru a reduce deficitul din acest an la 4,5% din PIB.

Analiza lui Gabriel Forss, analist al S&P Global Ratings, indică faptul că aceste măsuri reprezintă un pas în direcția bună, însă va fi necesară o abordare mai amplă, probabil după scrutinele pentru Parlamentul European și alegerile locale din iunie.

În ciuda opoziției ferme față de sprijinul militar și financiar occidental acordat Ucrainei, din temeri legate de extinderea conflictului în Europa, Ungaria pare să fie pregătită să-și intensifice eforturile pentru a-și asigura securitatea națională, într-un context geopolitic extrem de tensionat.

Sursa: Reuters


 

Categorie: Externe
Etichete: Ungaria, viktor orban
Distribuie:
Articolul anterior
PODCAST@CriticArad | Episodul 43 | Nicolae Mihai Brânzeu, despre viață și artă
Articolul următor
Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, a fost inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie