Front 7 REPORTAJE

UTVINIȘ – o DESTINAȚIE recomandată exclusiv filosofilor din cele mai extremiste grupări!

 

Sincer: n-am avut chef să fac mai mult astea „maxim șasă” poze câte am pus aici. Aveam baterie și cât să filmez, aveam încărcătorul la-ndemână… șofer mișto cu încă un telefon… dar nu… am preferat să-njur singur, necenzurat de YouTube, pe parcursul kilometrului ăluia șerpuit din care nu înțelegi nimic nici să fii Einstein consiliat de Parpală!
Nu înțelegi nimic, jur… nici măcar dacă ai mai fost pe-acolo! Dacă ai fost de mai multe ori și ești fire sensibilă, te apucă plânsul (și n-ai curaj să oprești). Dacă n-ai mai fost, fac pariu că te rătăcești de-ți trebuie minim o juma` de oră, ca să poți ieși din acel adevărat S.F. sovietic de doar un kilometru șerpuit, care – după un drum ce frizează „nesfârșitul” și care nici nu-ți vine să crezi că există deși îl simți sub roți, groapă cu groapă – începe cu o ruină de te doare mintea cât s-a putut lucra la ea și se termină cu capătul unei ferme… sau începe  cu capătul fermei și se tremină cu ruina… depinde de unde vii.
This page can’t load Google Maps correctly” – îți zice până și site-ul fermei dacă ajungi cumva la el
ce GPS?… vorbești prostii! Nici Google Earth n-a auzit de Utviniș – iar dacă suni la 112 și spui că te-ai rătăcit în Utvinș, te pune pe așteptare și-ți bagă Chopin…

 

Dar ce rost are să vii în Utviniș?! – s-ar întreba orice om cu scaun la cap

„Halta”-i o cutie ridicolă pentru care s-o crezi tu că oprește ceva sau cineva vreodată (maxim „personalul ăla cu trei presoane-n el”… dacă te cunoaște mecanicul de locomotivă sau dacă dai șpagă).
Să stai și să aștepți un tren aici e o experiență recomandată doar filosofilor din cele mai extremiste grupări:

12 minute cu mașina de/până  la Arad… da` zici c-ai coborât în timp… sau ai evadat în afara lui. Într-un fel de timp suspendat, trăit de nimeni, nerevendicat și ilogic. Un univers paralel, în care s-a ajuns la entropie, oamenii se conformează spațiului care imită moartea și stau ascunși. N-ai avea curajul să faci pariu că dincolo de pereții  ajunși în acel stadiu postapocalptic locuiesc semeni de-ai tăi…

„A fost odată o tabără de copii aici, în pădurea asta… a fost prima mea rătăcire «adevărată», când m-a prins noaptea și am văzut animale sălbatice live… era altfel… era cumva, măcar… și nu știu cum să explic dezastrul ăsta!”  – m-am trezit vorbind… ca și cum m-ar fi întrebat cineva ceva și ca și cum ar conta.

„Care pădure? Hai explică-mi cum dracului ieșim de aici?!” – am auzit vocea care conducea… și aproape că m-am bucurat când am ajuns la bariera de la fostul abator de la Șofronea… știți bariera de la fostul abator?
Mai bine că nu…

Utvinișul pe Facebook

Ca să înțelegi cum stă treaba cu Utvinișul, dacă singurele tale excursii se desfășoară pe facebook, fii atent la faza asta tristă, în care vedem cum un bărbat care și-a păstrat încă inocența și care n-a mai fost în Utviniș în ultimii 30 de ani, se interesează:

De multi ani nu am fost prin zona! Am doi verisori si o verisoara,Petru,Nelu si ViORICA, nu stiu nimica despre ei si…

Publicată de Florim Tuns pe Miercuri, 17 august 2016

Pe 18 august 2016 a întrebat omul pe pagina de facebook a Utvinișului dacă cineva-ceva…
Iaca… suntem în februarie 2019 și nimeni-nimic.
Adevăru-i că „ce să-i răspunzi la om”… care probabil că nu e un filosof dint-o grupare extremistă.

***

Satul Utviniș este ceva care ți se-ntâmplă când ești prost în grup.
Un grup totalmente dezorganizat.

Articol asociat:

„Ia uite, bă, MINISTRULE, cum se asfaltează DRUMUL UTVINIȘULUI!… Să trăiască dom` primar!” [VIDEOPAMFLET SPONTAN]

Lucian Valeriu, 3 februarie 2019 12:33

6utvinis-5utvinis-4utvinis-3utvinis-2utvinis-1