Noile coduri CAEN vor permite antreprenorilor să înființeze firme cu obiecte de activitate mult mai precise. Înființarea societăților de comerț se va putea face mult mai detaliat, în funcție de bunul comercializat. De asemenea o distincție clară se va face între societățile specializate în comerțul online și cele din serviciile digitale. Au apărut codurile CAEN detaliate, agregate și recodificate. Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare.
Anul 2025 aduce modificări semnificative în legislația românească privind activitățile comerciale, una dintre cele mai importante fiind actualizarea codurilor CAEN, care trebuie adaptate la noile reglementări intrate în vigoare la 1 ianuarie. În acest context, Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a oferit pentru Economica.net o comparație între versiunile CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3, dar și perspectivele oferite de aceste schimbări pentru înființarea unor noi afaceri în România.
Începând cu ianuarie 2025, noile reglementări stabilesc că toate societățile comerciale din România trebuie să adopte versiunea Rev. 3 a codurilor CAEN, care oferă o mai mare specificitate și detaliere a activităților economice. De asemenea, procesul de înregistrare a unei firme și completarea obiectului de activitate a fost simplificat.
VEZI – AICI versiunea Rev. 3 a codurilor CAEN
Oportunități pentru viitorii antreprenori
Noua reglementare deschide ușa pentru noi oportunități de înființare a unor afaceri în România. Codurile CAEN detaliate vor permite viitorilor antreprenori să înființeze firme cu obiecte de activitate mai precise și mai bine definite, inclusiv în domenii emergente precum comerțul online sau serviciile digitale. În plus, anumite activități economice vor beneficia de o reglementare mai flexibilă, ceea ce le va facilita integrarea rapidă pe piață.
Făcând o scurtă comparație între versiunile de cod CAEN, respectiv CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3, versiunea ce a intrat în vigoare începând cu ianuarie 2025 reflectă mai bine realitățile economice actuale, întrucât au fost adăugate coduri CAEN specifice, precum cele privitoare la comerțul online și serviciile digitale. În privința codurilor CAEN ce au suferit modificări, acestea au fost detaliate, agregate sau recodificate.
Prin detaliere se înțelege faptul că un cod CAEN a fost divizat în mai multe coduri noi pentru a reflecta într-un mod mai concret unele activități economice.
Prin agregare se înțelege comasarea mai multor coduri distincte existente în versiunea anterioară a clasificării într-un singur cod nou. Scopul acestui demers este de a elimina codurile CAEN similare și reunirea acestora într-un singur cod.
Prin recodificare se înțelege atribuirea unui nou număr fără ca domeniul de activitate să se schimbe. Această modificare poate apărea în situațiile în care o activitate se reclasifică într-o altă categorie, însă în esență are aceeași semnificație.
În versiunea Rev. 3, au fost adăugate coduri noi și au fost detaliate multe dintre cele existente pentru a oferi o descriere mai exactă a activităților desfășurate de firme. De exemplu, codurile CAEN care se refereau la activitățile de comerț cu amănuntul au fost detaliate în multiple categorii specifice, fiecare corespunzând unui anumit tip de comerț.
Astfel, codul CAEN 4791 din Rev. 2, care acoperea intermedierea în comerțul cu amănuntul nespecializat, a fost împărțit în mai multe subcategorii, incluzând comerțul cu produse alimentare, produse farmaceutice sau produse cosmetice.
În plus, unele coduri CAEN au fost agregate pentru a reduce birocrația și a simplifica procesul de înregistrare a activităților comerciale. De exemplu, activitățile de consultanță IT și gestionarea mijloacelor de calcul, reglementate anterior sub codurile 6202 și 6203, au fost reunite într-un singur cod – CAEN 6220. Acest tip de schimbare contribuie la crearea unui sistem mai eficient și mai ușor de înțeles pentru antreprenori și autorități.
Exemple de coduri detaliate
Putem oferi drept exemplu codul CAEN 4791 – Intermedieri în comerțul cu amănuntul nespecializat, în industria de comerț, parte din versiunea CAEN Rev. 2, care în reglementarea actuală a fost detaliat în numeroase alte coduri de activitate în funcție de tipul de comerț pe care o societate comercială îl desfășoară.
Exemple de coduri agregate
Pe de altă parte, o serie de alte coduri de activitate au fost reunite în versiunea CAEN Rev. 3, cu scopul de a simplifica clasificarea activităților și de a reduce birocrația. Un astfel de exemplu poate fi reprezentat de activități din domeniul IT, reglementate în versiunea anterioară sub codurile 6202 (Activități de consultanță în tehnologia informației) și 6203 (Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul), fiind reunite în CAEN Rev. 3 sub nr. 6220 (Activități de consultanță în tehnologia informației și de management (gestiune și exploatare) al mijloacelor de calcul).
Prin implementarea unor coduri mai detaliate și specifice, procesul de identificare și înregistrare a activităților economice devine mai clar, iar riscurile de ambiguitate sunt reduse. În plus, aceste modificări creează oportunități pentru firmele deja existente de a se adapta la noile condiții economice și de a-și diversifica activitățile.
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC): INFORMARE PRIVIND ACTUALIZAREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE ÎN REGISTRUL COMERȚULUI, CONFORM CAEN REV.3
Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională, aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024.
Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare. Astfel că, la nivelul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) a fost stabilită procedura necesară pentru implementarea acestei actualizări, asigurându-se conformitatea cu noile reglementări. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.
Având în vedere Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024 și calendarul de implementare inclus în regulamentul menționat mai sus, precizăm că nu este prevăzut un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate și nici sancțiuni în acest sens.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, profesioniștii completează Cererea de înregistrare în registrul comerțului (original), în care precizează obiectul principal de activitate conform CAEN Rev. 3. Cererea de înregistrare în registrul comerțului se depune prin intermediul portalului de servicii on-line, la ghișeu sau prin transmitere prin intermediul serviciilor de poştă/curierat și se soluționează de către registratorul de registrul comerțului.
În toate cazurile care implică actualizarea obiectului de activitate, oficiul registrului comerțului emite, cu titlu gratuit, un nou certificat de înregistrare, precum şi informații punctuale la zi din registrul comerțului.
Subliniem faptul că, în cadrul actualizării obiectului de activitate conform CAEN Rev.3, persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea înregistra un număr maxim de 5 clase de activități conform codului CAEN, iar întreprinderile individuale vor putea înregistra un număr maxim de 10 clase de activități conform codului CAEN. Aceste limite sunt stabilite în conformitate cu dispozițiile art. 16 alin. (1), respectiv art. 24 alin. (1) din OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare.
Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev. 3 – Note explicative(*)
(*) Pentru ordonarea informațiilor referitoare la activitățile economice și sociale, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere precizarea activității, vor fi utilizate denumirile entităților de clasificare – clase de activitate – prevăzute în Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională — CAEN, publicat Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385/25.IV.2024
Actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN (CAEN Rev. 2 a devenit CAEN Rev. 3), aprobată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2024, a fost determinată de necesitățile impuse de evoluția economiei românești și principiile de armonizare cu clasificările europene, Institutul Național de Statistică a elaborat versiunea revizuită a CAEN, respectiv CAEN Rev.3.
Această versiune asigură un raport de 1:1 între CAEN Rev.3 și NACE Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), raport necesar având în vedere atât politica de globalizare, cât și dorința de a mări convergența dintre clasificările europene și cele utilizate în țările din America de Nord. Prin această realizare se asigură armonizarea totală cu cerințele acquis-ului comunitar în domeniul clasificărilor economice.
Actualizarea CAEN are ca obiective, în principal, ordonarea informațiilor economice și sociale potrivit noului mod de organizare și funcționare a societății românești și a economiei naționale, precum și armonizarea la clasificările utilizate pe plan european și internațional.
Modificările între CAEN Rev. 2 și CAEN Rev. 3 sunt de tipul:
-
- la două sau mai multe clase CAEN Rev. 2 îi corespunde o singură clasă CAEN Rev. 3;
- o singură clasă CAEN Rev. 2 are în corespondență două sau mai multe clase CAEN Rev. 3;
- la două sau mai multe clase CAEN Rev. 2 corespund două sau mai multe clase CAEN Rev. 3.
În cadrul acestor relații de corespondență, o activitate exprimată printr-o clasă CAEN Rev. 2 poate fi exprimată prin mai multe clase CAEN Rev. 3; mai multe clase CAEN Rev. 3 pot fi exprimate printr-o singură clasă CAEN Rev. 2.
După data de 01.01.2025, documentele depuse de profesioniști în susținerea cererii de înregistrare la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunal trebuie să fie întocmite potrivit CAEN Rev. 3.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi www.insse.ro
Sursa: Economica.net și ONRC.ro