„Zbor deasupra unui cuib de nobili” de Ciprian Hord – O călătorie foto despre umanitate

zbor
Distribuie:

Încep cu o notă mai pesimistă, și anume faptul că anul acesta Aradul nu a luat parte la Noaptea Albă a Galeriilor. Totuși, fiind un fan al evenimentului și Timișoara fiind la doar o călătorie cu trenul distanță, am tras o fugă în weekend pentru a vedea ce a pregătit orașul anul acesta pentru eveniment.


Noaptea Albă a Galeriilor a adus în prim-plan o expoziție foto cu o temă cu totul aparte – expoziția de fotografie „Zbor deasupra unui cuib de nobili”, desfășurată la Galeria UVT Art Center, situată pe strada Oituz, nr. 4, în apropierea Facultății de Arte și Design.

De îndată ce am pășit în galerie, atmosfera a devenit aproape palpabilă. Lumina difuză, umbrele proiectate subtil pe pereți unde se aflau expuse fotografiile creau o senzație de neliniște calmă, aproape introspectivă care parcă te îndemna să simți cu adevărat fotografiile. Doar grupul nostru a fost în galerie, având ocazia de a contempla cu atenție fiecare fotografie, să le privim ca și cum ar încerca să surprindă esența unui mesaj nevăzut, dar puternic resimțit de noi toți. Toți oamenii din fotografii erau cu totul diferiți unul de celălalt, puteai să te uiți și să-ți imaginezi doar povestea vieții lor.

Expoziția este semnată de Ciprian Hord, psiholog clinician și fotograf documentarist, și aduce în fața publicului o perspectivă autentică asupra persoanelor care trăiesc cu boli mintale.

Ciprian Hord propune o întâlnire față în față cu acești „străini” ai societății, prezentându-i nu ca pe niște enigme de nedeslușit, ci ca pe niște oameni de o fragilitate și demnitate rar întâlnite.

Imaginile surprinse în fața Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaș, județul Arad, au avut un impact deosebit. Acolo, pacienții așteptau, într-un fel de exil voit, să fie observați, dar și să fie ignorați în același timp. Imaginea unui bărbat cu privirea pierdută, surprins în fața gardului de fier ruginit, a rezumat tema centrală a expoziției: alienarea față de lume, dar și față de sine.

Privirile pacienților, surprinse într-un amestec de melancolie și vulnerabilitate, păreau să străpungă suprafața fiecărui cadru fotografic, oferindu-ne șansa de a pătrunde în lumea tăcută a suferinței lor.


„Zbor deasupra unui cuib de nobili” nu este o expoziție superficială a esteticului, ci o invitație la empatie și înțelegere.

Oamenii care au intră în galerie ies schimbându-și ritmul pașilor, parcă mai conștienți de faptul că în spatele fiecărui chip neobișnuit sau privire neliniștită, se află o poveste care merită ascultată. Ciprian Hord, cu expertiza sa de psiholog și artist, a reușit să creeze un dialog între vizitatori și cei care trăiesc în „țara” suferinței psihice, explorând un teritoriu al marginalizării de care mulți dintre noi se tem.

Proiectul, parte a Bienalei INTERFOTO 2024, a fost integrat și în programul educațional „Optzeci plus” al Universității de Vest din Timișoara, marcând aniversarea a 80 de ani de la înființarea instituției.

 Expoziția „Zbor deasupra unui cuib de nobili” s-a dovedit a fi o mărturie vie despre umanitate, despre cum putem privi dincolo de stigmate și ne putem conecta cu cei care par departe, dar care trăiesc alături de noi, în aceeași realitate.


 

Categorie: Vernisaje / Expoziții
Etichete: Ciprian Hord, expozitie, foto, Zbor deasupra unui cuib de nobili
Distribuie:
Articolul anterior
Un bărbat a fost reținut în urma perchezițiilor de duminică de la Arad
Articolul următor
NOBEL 2024 | MEDICINĂ:  Cercetătorii Victor Ambros şi Gary Ruvkun pentru „descoperirea microARN”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…