Zeci de procurori DNA se consideră discriminaţi pentru că sunt plătiţi mai prost decât procurorii delegaţi în Parchetul European (EPPO) și își cer drepturile în instanță

dna
Distribuie:

Dacă vă întrebați ce mai fac în ultima vreme procurorii DNA în România, că n-am asistat la nimic notabil înafară de „praf pe dosare” și „niciun dosar” cel puțin dacă ne raportăm la zona Aradului, iată că ne-a lămurit G4Media ce mai fac: se consideră discriminați raportat la colegii lor procurori delegați în Parchetul European și au dat în judecată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) și cer ca salariile să le fie aliniate cu cele ale colegilor delegaţi EPPO. Mai exact, cer să le fie plătite diferenţele salariale dar nu oricum, ci de la înfiinţarea instituţiei europene, din 1 iunie 2021, plus dobânzi penalizatoare şi indice de inflaţie până la plata efectivă.

Ah, și dacă vă mai întrebați și cum stau instanțele judecătorești cu volumul de dosare, vă spunem că stau bine la Secția Litigii de Muncă și asigurări sociale, sunt pline de cauze inițiate de magistrați care-și cer drepturi bănești.


Nu mai puțin 43 de procurori DNA se consideră discriminaţi pentru că sunt plătiţi mai prost decât procurorii delegaţi în Parchetul European (EPPO) și își cer drepturile în instanță – cei la care face referire G4Media fiind doar procurorii DNA București.
Conform informațiilor noastre,

și procurorii DNA din structurile teritoriale (inclusiv Timișoara) au depus acțiune separată dar cu aceleași revendicări ca și colegii lor, până la data publicării nefiind regăsite pe portalul instanțelor acțiunile înregistrate.


Printre „discriminați” se numără și unul dintre adjuncții DNA, procurorul şef Silviu Paul Dimitriu. Aceștia au dat în judecată instituţia şi cer ca salariile să le fie aliniate cu cele ale colegilor delegaţi în Parchetul European. Acţiunea pornită pentru „calcul drepturi salariale”, a fost înaintată pe 15 mai 2024 Tribunalului Bucureşti, unde a fost înregistrată la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări de Muncă, în materie de „Litigii de muncă” –  potrivit documentelor consultate de G4Media.


Potrivit sursei citate, pârâţii sunt Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar reclamanţii sunt 43 de procurori DNA care cer instanţei de judecată să constate că sunt discriminaţi, pentru că sunt plătiţi mai prost decât procurorii delegaţi în Parchetul European (EPPO).

Cei 43 de procurori reclamanţi în procesul pornit împotriva DNA se plâng de faptul că procurorii EPPO au un salariu lunar de aproximativ 8.000 euro, în timp ce ei câştigă, în medie, în jur de 5.000 euro, deşi ar avea aceleaşi condiţii de angajare, aceleaşi competenţe, aceleaşi drepturi şi facilităţi şi fac aceeaşi muncă, în condiţiile în care combaterea fraudelor la regimul fondurilor europene intră şi în competenţa DNA.

Culmea e că pe lista reclamanţilor se află şi doi procurori delegaţi EPPO, Narcis Lăzărescu şi Cosmin Adrian Iordache.

Numiţi vara trecută în funcţii, cei doi vor acum, la fel ca ceilalţi împricinaţi, să li se achite, retroactiv, diferenţele salariale pentru perioada în care nu au lucrat ca procurori delegaţi EPPO, începând din 1 iunie 2021, data înfiinţării Parchetului European.



Ca atare, procurorii DNA solicită judecătorilor să oblige DNA să repare problema: adică să le plătească diferenţele salariale dar nu oricum, ci de la înfiinţarea instituţiei europene de anchetă, din 1 iunie 2021, plus dobânzi penalizatoare şi indice de inflaţie până la plata efectivă.


Cine-i plătește pe procurorii delegați EPPO

Potrivit legii, aceştia lucrează în deplină independență față de autoritățile lor naționale şi sunt plătiţi exclusiv de către Parchetul European, salarii pentru care se aplică legislaţia naţională privind impozitarea şi contribuţiile de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate.

Parchetul European investighează infracțiunile împotriva bugetului UE, care implică sume de peste 10 000 EUR din fondurile UE și cazurile de fraudă în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA) la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane euro, având 140 de procurori delegaţi care îşi desfășoară activitatea în ţara de provenienţă, din care 20 lucrează în România, în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara.


Sursa: G4Media


 

Categorie: Știri
Etichete: acțiune în instanță, dna, drepturi salariale, EPPO, litigii de muncă, procurori DNA
Distribuie:
Articolul anterior
Shifty Shellshock, solistul trupei Crazy Town, a murit la vârsta de 49 de ani
Articolul următor
Madonna are cel mai profitabil turneu din 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie