Zona Liberă Curtici se reorganizează

zona libera curtici
Distribuie:

Zona Liberă Curtici se reorganizează. Nu va mai fi Regie Autonomă, ci societate pe acțiuni cu acționar unic Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad. Pe ordinea de zi a ședinței consilierilor județeni care va avea loc în 10 aprilie, este și „Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de măsuri și a Calendarului Planului de măsuri privind reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” în societate pe acțiuni, având ca unic acționar Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad – inițiativa președintelui.”

Această reorganizare pare că ar fi impusă prin Legea nr. 187/2023,  iar Secretariatul General al Guvernului prin adresa nr.7.672/12.03.2025, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 6.745/13.03.2025, autorității publice tutelare alături de Consiliul de Administrație al Zonei Libere Curtici-Arad, li se instituie obligația (termen 18 aprilie 2025) de a elabora o analiză privind natura activității de serviciu public sau activitate comercială și elaborarea unui plan de măsuri și un calendar în scopul implementării prevederilor art. IV alin. (1) și (3) din Legea nr. 187/2023.

Conducerea executivă a regiei autonome se opune, considerând că „dispozițiile art. IV alin. (3) din Legea nr. 187/2023 nu sunt imperative apreciind că o atare reorganizare ar fi nelegală și neoportună.”

Și Consiliul de administrație al Zonei Libere consideră că „reorganizarea regiei ar crea un prejudiciu atât Statului Român, cât și Consiliului Județean Arad, invocând existența interesului real manifestat de unele companii extracomunitare față de facilitățile zonei libere, de care ar beneficia prin concesionarea de teren sau construcții.”

S-ar putea ca această opoziție să fie doar de fațadă, s-ar onora multe obligații dacă CJA nu ar mai avea nevoie de aprobări din partea Guvernului și a Ministerului Dezvoltării pentru manevrele cu terenuri din Zonă. Terenurile ar intra în patrimoniul SA-ului și acționarul unic (CJA) ar putea dispune cum vrea de acestea (vezi AICI).



Conform REFERATULUI DE APROBARE privind proiectul de hotărâre: 
Potrivit dispozițiilor art. 173 alin. (1) lit. a) și c) coroborat cu alin. (2) lit. b), coroborat cu alin. (4) lit. a)-b) din O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, consiliului județean are printre altele, ca principale atribuții înființarea, organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice ale societăţilor şi regiilor autonome de interes judeţean, în acest sens, are prerogativa de a hotărî în condiţiile legii, înfiinţarea sau reorganizarea de instituţii, servicii publice, societăţi şi regii autonome, precum și atribuţii privind administrarea domeniului public şi privat al judeţului, în acest sens are prerogativa de a hotărî în condițiile legii, darea în administrare, concesionarea, închirierea sau darea
în folosinţă gratuită a bunurilor proprietate publică și privată a judeţului.

Motivele de fapt care impun reglementarea respectivă ;i rațiunile care au determinat inițierea proiectului de hotărâre

Potrivit dispozițiilor art. IV alin. (1) și (3) din Legea nr. 187/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, Consiliului Județean Arad, în calitate de autoritate publică tutelară și Consiliului de Administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere CurticiArad”, le revine obligația ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 187/2023 (termen împlinit la 28.12.2023) de a aproba măsurile necesare în vederea reorganizării regiei autonome în societate pe acțiuni, având ca unic acționar Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad ori în societate cu răspundere limitată.

În vederea transpunerii în practică a dispozițiilor amintite, învederate și prin adresa Secretariatului General al Guvernului nr.7.672/12.03.2025, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 6.745/13.03.2025, autorității publice tutelare alături de Consiliul de Administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad”, li se instituie obligația (termen 18 aprilie 2025) de a elabora o analiză privind natura activității de serviciu public sau activitate comercială și elaborarea unui plan de măsuri și un calendar în scopul implementării prevederilor art. IV alin. (1) și (3) din Legea nr. 187/2023.

Prin adresa nr. 5.128/26.02.2025, Serviciul Guvernanță Corporativă, Ajutor de Stat și Transport a transmis și informat Consiliul de Administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere CurticiArad” și conducerea executivă a acesteia, cu privire necesitatea transmiterii cu celeritate a unor propuneri de măsuri privind reorganizarea întreprinderii publice.

Potrivit Notei de informare nr. 862/28.02.2025, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 5.429/28.02.2025, conducerea executivă prin Directorul general al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” a formulat la punctul de vedere cu privire la oportunitatea modificării formei de organizare a acesteia în societate pe acțiuni ori societate cu răspundere limitată, conducerea executivă a regiei autonome concluzionează că, dispozițiile art. IV alin. (3) din Legea nr. 187/2023 nu sunt imperative apreciind că o atare reorganizare ar fi nelegală și neoportună.

Potrivit adresei nr.588/06.03.2025, înregistrată la Consiliul Județean Arad sub nr. 6.166/07.03.2025, Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici – Arad”, concluzionează faptul că, reorganizarea regiei ar crea un prejudiciu atât Statului Român, cât și Consiliului Județean Arad, invocând existența interesului real manifestat de unele companii extracomunitare față de facilitățile zonei libere, de care ar beneficia prin concesionarea de teren sau construcții.

Serviciul Guvernanță Corporativă, Ajutor de Stat și Transport a analizat natura activităților desfășurate la nivelul Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici – Arad”, prin raportare la legislația relevantă în materie:

  • dispozițiile Legii nr. 84/1992 privind zonele libere, cu modificările și completările ulterioare;
  • dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. nr.449/1999 privind înființarea Zonei Libere Curtici-Arad și a Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad”, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului;
  • dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 872/2004 privind trecerea bunurilor aflate în administrarea Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici – Arad” din domeniul public al statului în domeniul public al Județului Arad și trecerea Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului sub autoritatea Consiliului Județean
    Arad;
  •  dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 1.998/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru concesionarea bunurilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ teritoriale, precum și a activităților/serviciilor publice de interes național sau local aflate în administrarea zonelor libere;
  •  dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 1.669/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru închirierea bunurilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, aflate în administrarea zonelor libere
  • dispozițiile art. 580 – 596 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, –

apreciind că întreprinderea publică în cauză, nu se încadrează în categoria entităților cu obligații de serviciu public, iar administrarea bunurilor publice nu poate fi asimilată ca activitate de furnizare a serviciilor publice, ci o activitate exclusiv comercială.

Pentru aceste considerente, apreciem că propunerea legiuitorului este de a reorganiza regiile autonome în modalitatea divizării activităților de serviciu public de cele comerciale, urmând ca acestea din urmă să fie organizate în societăți pe acțiuni, ar fi lipsită de obiect în condițiile în care administrația Zonei Libere Curtici-Arad funcționează sub „egida” Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici – Arad”, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 449/1999 privind înființarea Zonei Libere Curtici – Arad și a Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici – Arad”, aceasta neavând obligații de serviciu public, în accepțiunea legii.

Analizând procedura reorganizării regiei autonome dintr-o altă perspectivă decât cea a dispozițiilor art. IV alin. (1) și (3) din Legea nr. 187/2023, sediul materiei reorganizării regiilor autonome sunt:

  • dispozițiile Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, cu modificările și completările ulterioare;
  • dispozițiile O.U.G. nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, cu modificările și completările ulterioare;
  • dispozițiile Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, modificată și completată prin Legea nr. 195/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 56/2018 pentru completarea Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale;
  • dispozițiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (republicat), cu modificările și completările ulterioare.

 Schimbări preconizate prin propunere

Prin aprobarea proiectului de hotărâre se instituie premisele procedurii de reorganizare a Regiei Autonome „Administrația Zonei Libere Curtici-Arad” în societate pe acțiuni, având ca unic acționar Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad.

Argumentarea oportunității și eficienței propunerii prin compararea obiectivelor propuse cu rezultatele existente în domeniul supus reglementării, în baza unor informații reale, exacte și complete

Potrivit dispozițiilor art. 240 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, apreciem că adoptarea proiectului de hotărâre este necesară și oportună, în vederea asigurării respectării obligației legale instituită prin dispozițiile art. IV alin. (3) din Legea nr. 187/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia se instituie cu caracter sancționator, obligația de a aproba măsurile în vederea transpunerii dispozițiilor privind reorganizarea regiei autonome.


Sursa: CJA  Foto: facebook Zona Liberă Curtici Arad


Citește și:


 

Categorie: Știri, Administrație
Etichete: Consiliul Judetean Arad, Regie Autonomă, reorganizare, Societate pe Acțiuni (SA), Zona Liberă Curtici
Distribuie:
Articolul anterior
Ministerul de Interne avertizează: „Ecosistem de conturi false pe TikTok care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister”
Articolul următor
Iarna se întoarce în aprilie: vânt, viscol și ninsori în toată țara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie