A fost SFINȚITĂ și BINECUVÂNTATĂ Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Semlac [FOTO]

semlac
Distribuie:

 

Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinţilor), 23 iunie 2019, a fost o aleasă zi de sărbătoare pentru preoţii şi credincioşii Parohiei Semlac, Protopopiatul Arad, întrucât în mijlocul lor a poposit Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, a adresat, în numele tuturor, un frumos cuvânt de bun venit Chiriarhului nostru.

A urmat apoi slujba de binecuvântare şi sfinţire a lucrărilor exterioare de renovare exterioare şi a picturii, după care, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de clerici,  a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul ,,Sfântul Ioan Gură de Aur”. Din sobor au făcut parte şi: Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, părinţi de la Mănăstirea Feredeu şi din vecinătate.

La sfânta slujbă au luat parte, pe lângă credincioșii parohiei, domnul Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, doamna Letiţia Stoian, primarul comunei, primari din localităţile vecine, maici de la Schitul Tămand, în frunte cu maica stareţă Serafima Ciorba, membrii Consiliului Parohial.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Pe urmele sfinților” (Cf. Evrei 11 și 12; Matei 10 și 19), pe care trebuie să meargă și credincioși, întrucât Biserica este Una, cea de pe pământ și cea din cer, adică luptătoare împotriva răului și biruitoare pentru bine. Creștinii, făcând parte din ea sunt, după cuvintele Sf.Ap. Pavel ,,împreună-cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu” (Cf. Efes. 2, 19) prin virtuțile pe care trebuie sa le dovedească în stăpânirea oricărei slăbiciuni. Calendarul creștin înscrie în fiecare zi nume de sfinți, în duminica de astăzi pomenindu-i pe toți laolaltă, cunoscuți și necunoscuți, de pretutindeni și de totdeauna, fiind cea dintâi după Rusalii, când sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii, a cărei membri suntem cu toții, a subliniat Chiriarhul arădean.

La finalul slujbei, Preotul paroh Ciprian Tripa a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, distincţia de iconom. Doamnei primar Letiţia Stoian, de asemenea, Chiriarhul i-a oferit o Diplomă de mulţumire ,,pentru sprijinul constant oferit Parohiei Semlac”. Diplome de mulţumire din partea Centrului Eparhial şi a Parohiei Semlac au primit mai mulţi credincioşi care au sprijinit substanţial lucrările ce s-au efectuat la sfânta biserică din Semlac.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Parohiei Semlac.

În încheiere, părintele paroh Ciprian Tripa a adus cuvenitele mulţumiri, întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru acceptarea invitației și dragostea părintească, credincioşilor care l-au spijinit în frumoasele lucrări de renovare la biserică, preoţilor prezenţi, autorităţilor centrale şi locale, precum şi bunilor credincioşi prezenţi la această sărbătoare a parohiei.

Protos. Dr. Iustin Popovici

***

Scurtă istorie a Parohiei Semlac

Comuna Semlac, situată la marginea sudică a câmpiei înalte Pecica-Nădlac, la 4 km de drumul Arad-Nădlac, are o istorie care coboară în trecut până în epoca bronzului inferior și mijlociu, încadrându-se în cultura Periam-Pecica prin descoperirile de acolo. Pe teritoriul actual al comunei se află așezarea medievală Zemekháza, menționată pentru prima dată ca atare în anul 1256. Sub denumirea actuală a apărut în anul 1326 (Szemlak).

Biserica Ortodoxă Română din Semlac, cu hramul Sf. Ioan Gură de Aur, a fost construită în anul 1771 în locul unei vechi bisericuțe din lemn. Locul, pe care este așezată biserica, în grai local „Biserica din deal“, corespunde cu vatra veche a satului de pe malul drept al Mureșului. Clădirea masivă este din cărămidă, având forma unui dreptunghi cu absida altarului semicirculară. Inițial biserica a fost de proporții mai mici până în anul 1896, când i s-au adăugat partea de la intrarea femeilor și turnul. Biserica s-a renovat în anul 1921, când acoperișul din șindrilă a fost înlocuit cu plăci de eternit. În 1925 biserica a fost înzestrată cu un clopot mare, donație a credinciosului Petru Ionuțaș. Celelalte două clopote mai mici sunt cumpărate din fondurile bisericii. În anul 1937 s-a înlocuit iconostasul de zid cu unul din lemn. În 1956 s-a înlocuit acoperișul de eternit cu cel de tablă.
Dimensiunile bisericii: 35 m x 14 m.
Pictura bisericii a fost executată în anul 1937 de pictorul Ștefan Soós. Pictura iconostasului este opera profesorului Ioan Toader. Pictura murală este în genul picturii bizantine. Biserica a fost pictată din nou în 2010, în tempera, de prof. V. Țigu.

ŞIRUL PREOŢILOR: Mihail și Nenad (1728), Crăciun (1755, 1762), Gavrilă Dimitrievici 1f60a Dimitrie; 1755, 1767, 1778, 1786), Nicolae Beldean (1767), Simion Dimitrievici/Dimitrie (1767), Dimitrie Popovici (1778,1786), Mihai Hornoi (1778, 1786), Gheorghe Manuilovici (=Manuilă, 1791), George Popovici (1791), Leonte Gherga (1839), Constantin Popovici (1831), Lazăr Avramovici (1831,1860), Teodor Ionescu (1838, 1860), Nicolae Ionescu (1844-1871), Augustin Pele (1863), Dimitrie Ganea (1877-1908), Romul Ganea (1908-1918), dr. Patrichie Țiucra (1910-1919), Codreanu, Lițiu, Suciu, Beniamin Gligor, Ioan Roșu și Călin Craveț, Mihai Ardelean, Felician Crăciun, Ciprian Tripa.

Categorie: Cultură
Etichete: Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur”, Preotul paroh Ciprian Tripa, Semlac, slujba de binecuvântare şi sfinţire a lucrărilor exterioare de renovare exterioare şi a picturii
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: „Îmi asum toate declaraţiile publice şi poziţiile oficiale personale însă când cineva lansează pe piaţă ştiri false, nu pot decât să iau atitudine”
Articolul următor
Un mureșean i-a golit casa unui om din Bârzava, după care i-a scos radioul, pompa submersibilă și ȚUICA la vânzare prin vecini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie