[ACTUALIZARE 1] Iustin Cionca și Gheorghe Seculici ar face și „tumbe” ca să pună mâna pe terenul din Zona Liberă Curtici pentru FABRICA DE AERONAVE ȘI NAVE SPAȚIALE

aero east 2
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 1]: Iustin Cionca și Gheorghe Seculici ar face și „tumbe” ca să pună mâna pe terenul de 7 ha din Zona Liberă Curtici pentru fabrica de drone și avioane mici

Scriam în articolul inițial despre cum „avioanele și dronele sârbilor” au detonat (și) Zona Liberă Curtici în sensul că scandalul privind suprafața de teren de 7 ha pe care Consiliul Județean Arad a preluat-o în administrare de la Zona Liberă Curtici în scopul de a fi concesionată către un investitor privat din Serbia pentru construirea unei fabrici de avioane mici și drone este, de fapt, mobilul pentru eliminarea Cristinei Bibarț din această ecuație.

Am scris și în articolul CAUZA SCANDALULUI „Zona Liberă”: Iustin Cionca n-a reușit să-și convingă doi prim-miniștri să dea HG-ul pentru terenul de lângă Aeroportul Arad despre legătura dintre interesele pentru acest teren și schimbarea directorului general, chiar cu riscul comiterii unui abuz conform legislației muncii (aspect juridic și tehnic care poate fi ușor de dovedit și asupra căruia vom reveni într-un material separat).

Pentru a înțelege miza reală din această speță, este important să se cunoască aspectele din culise și care nu au fost etalate în spațiul public

Deocamdată aceste aspecte sunt provenite strict pe surse, dar, conform acestora, pot fi dovedite prin documente. Până la acest moment Cristina Bibarț nu a vrut să comenteze în niciun fel această situație și nici să răspundă punctual la întrebări. În măsura în care informațiile din acest material consideră că pot fi comentate și combătute, solicităm public intervenția atât a Cristinei Bibarț cât și a tuturor celor care sunt invocați nominal.

Terenul de 7 ha și „tumbele” oficial-particulare din spatele lui

Este deja public faptul că o societate comercială a primit girul Consiliului Județean pentru concesionarea acestei suprafețe în scopul construirii unei fabrici de avioane mici.

Se știe deja numele acestei societăți (S.C. Aero East Romania S.R.L) fiind invocat în mai multe materiale din presa locală iar despre investiție a declarat inclusiv Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad la acea vreme, pentru aradon.ro:

„Într-adevăr, există o intenţie clară, o ofertă fermă primită de Consiliul Judeţean Arad de la o societate care construieşte avioane. Din păcate, pentru moment, nu putem oferi prea multe informaţii. Cert este că reprezentanţii firmei respective vor să deschidă o fabrică în care să producă avioane de mici dimensiuni” (declarație datată 22 iulie 2020).

…și NAVE SPAȚIALE – completăm noi, considerând acest „amănunt” deloc neglijabil: WOW! FABRICĂ DE AREONAVE ȘI NAVE SPAȚIALE

aero east 1

 

Mai mult, în noiembrie 2020 un alt ziar local făcea referire la o scrisoare de intenție transmisă de acest investitor către Consiliul Județean Arad

în care se și anunța valoarea aproximativă a investiției (20 de milioane de euro). Inițial se făcea referire la o suprafață de 5 ha, dar în succesiunea documentelor au apărut 7 ha.

Astfel,  în 28  octombrie 2020, Consiliul Județean a refăcut cererea de modificare a suprafeței și a cerut ca aceasta să nu fie diminuată cu 5 ha, ci să fie diminuată cu 7 ha.

„Prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 218/24.07.2020 s-a exprimat acordul Consiliului Județean Arad de diminuare a suprafetei totale a Zonei Libere Curtici-Arad de la 90 ha la 84,6432 ha, suprafata de 5,3568 rezultată in urma diminuării urmând a trece în administrarea Consiliului Județean Arad. În vederea reglementării situaţiei faptice şi valorificării optime a terenurilor supuse concesiunii organizate în condițiile legii, pentru derularea unor activităţi specifice Aeroportului Arad se impune diminuarea suprafeței totale a Zonei Libere Curtici-Arad cu încă 2,4279 ha – zonă de siguranță aferentă pistei, suprafaţă aflată în proprietatea Judeţului Arad şi administrarea Zonei Libere Curtici-Arad -Platforma nr.II Aeroport. Suprafaţa finală rezultată în urma diminuării va fi de 7,7847 ha și va deveni oficială printr-o Hotărâre de Guvern.”

La nota de fundamentare a acestei Hotărâri de Guvern am făcut referire și noi în articolul Investițiile în Aeroportul Arad – un subiect de răfuieli politice inutile, gargară penibilă și ALUNGAREA INVESTITORILOR, astfel că nu are rost a se relua cronologia subiectului, aceasta regăsindu-se în articolele asociate.

Informațiile primite pe surse în completarea celor inițiale fac referire la manevrele din culisele acestui transfer de teren și anume:

În cadrul societății care a transmis scrisoarea de intenție către CJA și pentru care se fac toate aceste demersuri, asociați sunt cetățeanul sârb Milorad Matic (vezi foto în galerie) și Gheorghe Seculici (personalitate publică care nu necesită nicio prezentare fiind deja de notorietate în plan socio-politic și economic).

Gheorghe Seculici ne-a și contactat la momentul în care am publicat articolul Investițiile în Aeroportul Arad – un subiect de răfuieli politice inutile, gargară penibilă și ALUNGAREA INVESTITORILOR, confirmând faptul că este reală informația cu privire la acest investitor sârb dar a „omis” să facă precizarea că este și domnia sa asociat în această firmă.

Sursele noastre susțin că, inclusiv scrisoarea de intenție pentru concesionarea terenului poartă semnătura lui Gheorghe Seculici și că, mai mult decât asociat, Gheorghe Seculici este și administratorul acestei societăți comerciale.

În această calitate (de asociat și administrator al firmei private) a făcut mai multe demersuri pentru rezolvarea transferului de teren și chiar a făcut o serie de solicitări către mai multe instituții bancare în scopul de a obține surse de finanțare pentru derularea afacerii, finanțări pe care să le garanteze cu terenul de 7 ha pe care l-ar fi concesionat societatea privată de la CJA, solicitări respinse de către bănci.

Mai mult, Gheorghe Seculici este cel care a avut o discuție cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila pentru urgentarea adoptării Hotărârii de Guvern. Or, în acest caz nu se poate face abstracție de sfera penalului dacă într-adevăr așa s-a întâmplat.

Astfel, în baza acestei scrisori de intenție din partea investitorului sârb asociat cu Gheorghe Seculici, se inițiază de către Consiliul Județean Arad demersurile pentru obținerea Hotărârii de Guvern.

O informație deloc de neglijat este aceea că, încă din fașă, a existat o poziție fermă a conducerii Zonei Libere Curtici prin vocea directorului general Cristina Bibarț, poziție care s-a împotrivit acestei decizii a Consiliului Județean, cu atât mai mult cu cât exista și o altă ofertă pentru acel teren, din partea altui investitor privat, o ofertă care presupunea beneficii financiare importante pentru Zona Liberă dar care a fost respinsă ferm de către Consiliul Județean Arad.

Cu siguranță, acesta este și motivul episodului petrecut în luna martie 2021 în plenul ședinței de la CJA când a avut loc un schimb dur de replici între Cristina Bibarț și Iustin Cionca (vezi articolul celor de la specialarad.ro care conține înregistrarea).

În continuarea și completarea celor afirmate în acea înregistrare există și documente (corespondență cu CJA, înregistrări și documente din ședințe ale Consiliului de Administrație etc) care să facă dovada faptului că directorul general Cristina Bibarț a insistat pentru concesionarea terenului în beneficiul Zonei Libere, către investitorul privat refuzat de CJA și s-a opus scoaterii acestei suprafețe din administrarea Zonei prin acea Hotărâre de Guvern.

Mai mult, o serie de documente și justificări ale acestui refuz ar fi fost transmise de Cristina Bibarț inclusiv la minister în scopul de a bloca adoptarea Hotărârii de Guvern. Cum până la această dată Hotărârea de Guvern nu a apărut (vezi articol asociat) putem presupune că un sâmbure de adevăr există și putem presupune că cele transmise de către Cristina Bibarț la București sunt informații suficient de consistente încât să nu grăbească adoptarea HG-ului.

În aceste informări, conform surselor noastre, se pare că au fost făcute și anumite precizări cu privire la societatea S.C. Aero East Romania S.R.L cum că „nu ar fi tocmai ce pare” dar și dovezi incontestabile a faptului că CJA ar trebui să acorde despăgubiri consistente Zonei Libere pentru anumite investiții realizate pe acel teren, despre niște expertize tehnice și evaluări contradictorii (comandate atât de Zona Liberă cât și de CJA dar care se bat cap în cap) etc.

În parcursul birocratic pentru obținerea HG-ului apare invocat și numele lui Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad de la data transmiterii solicitării, ca inițiator al acestei hotărâri.

 

Articole asociate:

CAUZA SCANDALULUI „Zona Liberă”: Iustin Cionca n-a reușit să-și convingă doi prim-miniștri să dea HG-ul pentru terenul de lângă Aeroportul Arad

Investițiile în Aeroportul Arad – un subiect de răfuieli politice inutile, gargară penibilă și ALUNGAREA INVESTITORILOR


[TITLUL INIȚIAL] (10 septembrie 2021): „Avioanele și dronele sârbilor” au detonat (și) Zona Liberă Curtici?

În 22 septembrie încetează mandatul prezentului Consiliu de Administraţie al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici-Arad, ca urmare a Hotărârii Consiliului Județean Arad nr.222/20.08.2017.

Aparent,  acest fapt nu are nicio legătură cu scandalul privind suprafața de teren de 7 ha pe care Consiliul Județean Arad a preluat-o în administrare de la Zona Liberă Curtici în scopul de a fi concesionată către un investitor privat din Serbia pentru construirea unei fabrici de avioane mici și drone.

Tot aparent nu are legătură pentru că mandatul expiră de drept. Problema nu e că expiră, ci cum se reglează conturile în această perioadă și care este strategia pentru eliminarea Cristinei Bibarț din această ecuație.

Este limpede pentru toată lumea faptul că doamna Bibarț a căzut în dizgrația grupării Cionca-Falcă și dacă numai din motivul că primarul Aradului, soțul său, Călin Bibarț este și el în dizgrație în sânul propriului partid, fiind într-un permanent război cu aceeași grupare Cionca-Falcă și este lăsat de izbeliște, fără nicio susținere, nici măcar de fațadă.

Există o legătură între evenimentele „istorice” și miza cu privire la selecția noului CA al Zonei Libere?

Am mai făcut referiri la investitorul din Serbia care a fost convins de o cunoștință-prieten arădean să facă o investiție în Arad, pe terenul din zona Aeroportului, prezentându-i-se oportunitățile locației.

Acest fapt l-a și convins să renunțe la extinderea afacerii sale în China și chiar la București (unde era în fază avansată de negociere!). Intenția acestuia era să acceseze fonduri europene pentru linia sa de producție (fonduri pe care nu le poate accesa în Serbia aflată înafara UE și nici în China), iar o investiție în Arad i-ar fi permis acest fapt.

Astfel, după deschiderea societății comerciale pe teritoriul României, investitorul a transmis scrisoarea de intenție cu privire la închirierea/concesionarea terenului din zona Aeroportului către Consiliul Județean Arad.

Acest teren este cel care a făcut obiectul diminuării suprafeței deținute de Zona Liberă Curtici în favoarea Consiliului Județean Arad cu aproximativ 7 hectare astfel încât să-i poată fi concesionat investitorului privat.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 218/24.07.2020 s-a exprimat acordul Consiliului Județean Arad de diminuare a suprafeței totale a Zonei Libere Curtici-Arad de la 90 ha la 84,6432 ha, suprafața de 5,3568 rezultată în urma diminuării urmând a trece în administrarea Consiliului Județean Arad. 

Suprafaţa finală rezultată în urma diminuării a fost de 7,7847 ha, trebuind a fi parafată printr-o Hotărâre de Guvern.

Tot acest teren a fost și motivul scandalului într-o ședință a CJ între Cristina Bibarț și Iustin Cionca . 

Directoarea Zonei Libere, Cristina Bibarț, s-a opus atunci și a dorit blocarea renunțării la suprafața respectivă pentru că un alt investitor dorea același teren, deși motivul real este cu totul altul.

Doamna Bibarț s-a opus atunci de dragul de a-l înfrunta pe Iustin Cionca sau a făcut-o pentru că era mai bine informată cu privire la investitorul sârb, Milorad Matic?

Chiar dacă a dat dovadă de curaj doamna Bibarț și, cu siguranță, i-a răzbunat cumva pe toți cei care n-au avut niciodată tupeul să-l înfrunte pe dictatorul Iustin Cionca, acea confruntare publică i-a fost fatală și tot ce a urmat și va urma nu este nimic altceva decât răzbunarea lui Cionca și a găștii lui.

De la acel scandal în public, lupta s-a mutat în culise

În 27 mai 2021 CJA a adoptat Hotărârea nr. 160 prin care stabilea profilul Consiliului de Administrație și al candidatului pentru poziția de membru în CA al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici:

hot mai2021

 

La nici două luni de la adoptarea acestei hotărâri, în 9 iulie 2021 a fost adoptată Hotărârea nr. 203 care revoca hotărârea nr. 160 din 27 mai 2021 și aproba profilul Consiliului de Administrație și al candidatului pentru poziția de membru în CA al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici:

hot cja iulie2021

 

Această ultimă hotărâre a fost atacată de Administrația Zonei Libere Curtici care a depus o plângere prealabilă împotriva hotărârii, printre alte motive invocând „nelegalitatea şi netemeinicia hotărârii adoptate; lipsa consultării autorității publice tutelare cu Consiliul de Administrație al Regiei la efectuarea și actualizarea analizei cerințelor contextuale; efectuarea analizei cerințelor contextuale ale întreprinderii publice fără a menționa viziunea generală a autorității publice tutelare asupra obiectivelor de dezvoltare a întreprinderii publice; neidentificarea criteriilor opționale în tabelul numit „Matricea Consiliului de administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad”.

Consiliul Județean Arad a decis să respingă întru totul această plângere, motiv pentru care a elaborat un proiect de hotărâre și va urma să fie supus votului consilierilor judeţeni.

proiect hotcja

 


În ședința ordinară a CJA de vineri, 10 septembrie, s-a supus votului proiectul de hotărâre privind numirea unor membri în Consiliul de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad și aprobarea formei și clauzelor contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Administrație al R.A. Administrația Zonei Libere Curtici-Arad.

Conform proiectului de hotărâre, se numesc ca membri în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Curtici-Arad, începând cu data de 23.09.2021:  Santa Bernadett / Ando Andrei / Tănăsescu Romulus Cristian/ Popa Ciprian Iulian și Hosszu Delia Gianina.

Cristina Bibarț a fost prezentă în plen și prin intervenția sa a reiterat faptul că entitatea pe care o reprezintă nu este de acord cu deciziile CJA pe acest subiect, își menține poziția cu privire la nelegalitatea hotărârii CJA și plângerea formulată își va urma cursul în instanță.

Cu toate acestea, membri în noul Consiliu de Administrație au fost votați de consilierii județeni astfel:

Ando Andrei (22 voturi pentru)
Santa Bernadette (21 voturi pentru)
Popa Ciprian (20 voturi pentru)
Hosszu Delia Geanina (20 voturi pentru)
Tănăsescu Ciprian (19 voturi pentru).

 

Chiar așa… cine putea cel mai bine să fie plantat în CA-ul Zonei Libere dacă nu „cel bun la toate” (dar bun mai ales în a fi sclavul și pupila lui Iustin Cionca) Andrei Ando…

imagine 2021 09 10 105952

 

 


 

Categorie: Investigații
Etichete: consiuliu de administratie zona libera curtici, Cristina Bibarț, Gheorghe Seculici, Iustin Cionca, Milorad Matic, Zona Liberă Curtici
Distribuie:
Articolul anterior
Daniela Dodean se retrage în glorie de la naţională, cu titlul de vicecampioană europeană pe echipe
Articolul următor
Apariție editorială: CULTURA ȘI CIVILIZAȚIA CHINEZĂ. DIALOGURI ROMÂNO-CHINEZE, Volumul patru
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie