[ACTUALIZARE 2] A treia zi de GREVĂ GENERALĂ în educație. Incapabil să gestioneze eficient această criză majoră, premierul Ciucă încearcă să convingă părinții și elevii să susțină așa-zisele demersuri ale Guvernului în detrimentul cadrelor didactice

greva invatamant
Distribuie:
[ACTUALIZARE 2]

Este a treia zi de grevă generală în educație. Negocierile între reprezentanții sindicatelor din învățământ și decidenții guvernamentali și chiar politic s-au transformat în lupte „care pe care”.

Premierul Nicolae Ciucă, incapabil să gestioneze eficient această criză majoră, recurge la metode penibile

și încearcă să convingă părinții și elevii să susțină așa-zisele demersuri ale Guvernului în detrimentul cadrelor didactice. Reprezentanți ai asociațiilor de părinți și de elevi au avut marți, 23 mai, în cea de-a doua zi de grevă generală, o întâlnire cu premierul. Evident, li s-au expus aceleași platitudini și promisiuni care le-au fost prezentate și reprezentanților sindicatelor și care, prin impertinența lor, au degenerat în grevă generală de durată.

Oricât ar fi de greu de înțeles și chiar de acceptat faptul că finalul de an școlar (cu tot ceea ce presupune: încheierea mediilor, festivități de sfârșit de an, organizarea examenelor naționale pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, evaluări pentru elevii claselor intermediare de gimnaziu etc) este afectat de acest demers al cadrelor didactice, atât părinții cât și elevii ar trebuie să se declare solidari exclusiv cu cadrele didactice și să nu se lase ademeniți și vrăjiți de promisiunile premierului sau ale altor lideri politici pentru că, dacă aceștia se pricep la ceva, cu siguranță acel „ceva” este capitolul promisiuni și atât.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat marţi despre o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni că nu este exclus, dacă guvernul vine cu astfel de propuneri aşa cum s-a întâmplat până acum

„Nu este exclus, dacă guvernul vine cu astfel de propuneri așa cum s-a întâmplat până acum, este evident că riscul este major și este într-adevăr într-un moment nedorit. Sunt și unii care au sugerat să protestăm în vacanță. În mintea unora, să protestăm în iulie, august, când lumea e în concediu. Uite, protestăm acum pentru că a ajuns cuțitul la os și chiar ne-au luat de proști, vă spun cu toată răspunderea”, a spus Hăncescu.

Președintele FSLI a precizat că „până în momentul de față nu s-a conturat nimic acceptabil de către oameni. Noi avem un mandat foarte clar și îl repet, dacă Guvernul va veni cu un act normativ prin care să acorde o mărire în avans, care să acopere rata inflației și în acel act normativ să scrie negru pe alb ceea ce au scos din legea educației, și anume grila de salarizare se va construi pornind de la principiul că profesorul debutant va avea salariul mediu pe economie, nu se va opri nimic”, a mai explicat Simion Hăncescu.

Despre riscul ca examenele finale să fie amânate, Simion Hăncescu reprezentantul FSLI a spus: „Din păcate e posibil, totul depinde de Guvern”.

Mesajul lui Ciucă la finalul întâlnirii – postat pe pagina sa de Facebook:
„Am susținut, încă de la început, că elevii și părinții nu trebuie să fie afectați de greva din educație și că trebuie să le garantăm continuarea procesului educațional. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi și o discuție despre situația cu care ne confruntăm zilele acestea.
Am repetat că solicitările cadrelor didactice sunt legitime, dar că soluția nu este o grevă generală pe final de an școlar, atunci când trebuie încheiate mediile și pregătite examenele naționale. Revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie.
În plus, ordonanța cu măsurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanți și cei care predau în zone defavorizate vor intra în ședința de guvern de vineri.
Am făcut apel la cei prezenți astăzi la întâlnirea de la guvern să susțină demersurile noastre pentru a debloca această situație. Reiterez disponibilitatea mea și a întregului aparat guvernamental la dialog, oricât va fi nevoie. Cred în continuare că doar comunicarea susținută și colaborarea sunt căile prin care putem să depășim situația creată.”
****
[ACTUALIZARE 1] (23 mai 2023): Continuă GREVA GENERALĂ a CADRELOR DIDACTICE

Greva generală din școli continuă marți, 23 mai. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat că sindicatele din Învățământ nu au primit luni, în prima zi de grevă, vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului. George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat, tot luni,  la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat încă de duminică, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns, „ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători.”

Prima rundă de negocieri cu reprezentanții Guvernului au eșuat

Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta Guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Liderii Sindicatelor din educație reiterează că oferta Guvernului de la negocieri nu este de măsură să oprească greva generală și că durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declarații.

Între timp, pe grupurile de părinți, în seara zilei de luni a fost transmis următorul mesaj:

greva ziua2

 

De luni, 22 mai, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală.

***
[TITLUL INIȚIAL] (22 mai 2023): Începe GREVA GENERALĂ a CADRELOR DIDACTICE
Luni, 22 mai, de la ora 8, peste 150.000 de cadre didactice și angajați în școli, care au semnat pentru declanșarea acestui conflict de muncă, plus cei care au aderat apoi, vor întrerupe lucrul pe perioadă nedeterminată. În fiecare școală s-a constituit un comitet de grevă.

Este primul protest de acest fel al profesorilor în ultimii 18 ani, precedenta grevă generală a fost în 2005 și a avut o durată de circa trei săptămâni.

Pe grupurile de părinți a fost transmisă următoarea informare din partea conducerii școlilor

greva invatamant

Toate negocierile din ultimele zile ale sindicatelor din educație cu reprezentanții Guvernului și ai principalelor partide din coaliție au eșuat

Reprezentanții profesorilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanți.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua și a criticat dur oferta făcută duminică de guvern la negocieri

„A fost un eșec total, ne simțim jigniți, au venit cu aceeași ofertă ca acum 5 luni, deși atunci am respins-o. Am fost umiliți 33 de ani, a venit timpul ca umilința să înceteze”.

„Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie soluții pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Personalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului”, a spus acesta.

„Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țină elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse „doar intenții” din partea Guvernului.

La rândul său, președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că profesorii au nevoie de soluții credibile pentru a înceta greva.

„Pentru a stopa o astfel de acțiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluție, o soluție care să fie credibilă, o soluție care să le ofere perspective foarte clare”, a spus Marius Nistor. Acesta a adăugat că oferta Guvernului de la negocieri nu este de măsură să oprească grevele. „Cu certitudine că pe această ofertă, mâine va fi grevă generală. (…). Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul, nu de tipul acestor declarații, și, bineînțeles de dorința colegilor noștri”, a precizat Marius Nistor.

Conform informărilor sindicatelor, comitetele de grevă din școli și grădinițe sunt formate din 2 membri: liderul de sindicat (de regulă) plus un alt salariat.

Care sunt atribuțiile comitetului de grevă:
  • funcționează pe toată perioada grevei;
  • urmărește desfășurarea grevei;
  • centralizează retragerile individuale ale membrilor de sindicat de la greva (dacă este cazul), semnează de primire și le transmite angajatorului centralizate (directorul instituției/unității de învățământ), prin notificare;
  • transmite și la Inspectoratul Teritorial de Muncă aceeași notificare;
  • transmite organizației sindicale din care face parte, copie după notificarea către unitate;
  • stabilește, împreună cu angajatorul, măsurile pentru buna desfășurare a grevei, asigurând supravegherea patrimoniului și desfășurarea activității pentru cei care nu se afla în grevă (inclusiv în situația de excepție în care unii copii/elevi sunt prezenți, supravegherea acestora).
  • Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative.

În perioada grevei angajaților participanți la protest li se suspendă contractul de muncă, la fel ca în cazul unui concediu medical. Acolo unde sunt și profesori/angajați, care nu aderă la greva generală, aceștia vor putea susține ore sau vor putea supraveghea copiii care sunt aduși la școală/grădiniță de către părinți.

Principalele revendicări ale sindicatelor pentru greva generală 2023:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ.

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

„Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest. Nu este o perioada – ei sunt cei care hotărăsc”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, la ieșirea de la negocierile cu premierul și mai mulți miniștri, plus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Perioada grevei se consideră vechime în muncă și nu afectează obținerea gradelor didactice pentru profesori.

În semn de solidaritate, Universitățile din România vor intra tot luni, 22 mai, în grevă de avertisment, timp de 2 ore.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: educatie, elevi, grevă generală în învățământ, grevă în școli, revendicările profesorilor
Distribuie:
Articolul anterior
Aroganță de mafioți: jocul tur dintre Gloria Buzău și UTA a fost reprogramat de „nașii” din FRF pentru duminică, de la ora 14:00
Articolul următor
[ACTUALIZARE 3] Val de cutremure în Crișana, cu epicentrul în Arad. După seismul de luni seara s-au înregistrat încă 11 mișcări tectonice – fenomen nemaiîntâlnit în această zonă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie