miercuri, martie 29, 2023

[ACTUALIZARE 2] Defecțiunile la sistemul cardului de sănătate au fost remediate

 

 

[ ACTUALIZARE 2 ]

Defecțiunile sistemului au fost remediate și cardul de sănătate a fost deblocat. În perioada în care sistemul nu a funcţionat, medicii de familie au fost nevoiţi să-şi ţină pacienţii la uşa cabinetelor.

 

…………………………………………………………

[ ACTUALIZARE 1 ]

Momentan nu se cunoaște cauza defecțiunii apărute azi dimineața la sistemul informatic al cardului de sănătate. Defecțiunile la sistemul cardului de sănătate nu au putut fi remediate în timpul estimat inițial, de 2 ore, de reprezentanții CNAS.

Concret, începând cu ora 08.30 este afectată utilizarea cardului naţional de sănătate. „Nu ştim cauza defecţiunii. Aşteptăm remedirea problemei, echipamentele fiind distribuite în diverse zone, cele mai multe la STS, dar şi la Serviciul Paşapoarte. Ceea ce ştiu furnizorii de servicii este că pot lucra off-line şi apoi, când se va remedia defecţiunea, pot încărca în sistem serviciile efectuate, în 72 de ore. Niciodată problemele nu au durat atât”, a declarat Preşedintele CNASA, Radu Ţibichi. Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la secţiunea Cardul naţional de sănătate, a fost deja postat un anunţ potrivit căruia, marţi, începând cu ora 08.30, sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate este indisponibil datorită unor probleme tehnice. Până la remedierea problemelor, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale, a ore prescrierii reţetelor şi a eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate in modul off-line. Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, în maxim 72 ore de la prestarea acestora, potrivit anunţului.  Medicii de familie au reacționat imediat și au atenţionat că dacă vor mai exista întreruperi mai mari de patru ore ale sistemului informatic, vor notifica autorităţile competente, să rezolve această problemă. „În ciuda numeroaselor noastre avertismente, CNAS nu este capabilă să ofere un sistem informatic funcţional şi nici să recunoască atunci când sistemul nu funcţionează, pentru ca pacienţii noştri să primească la timp serviciile medicale de care au nevoie, precum si respectul pe care îl merită”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Specialiştii atrag însă atenţia că deşi autorităţile susţin că serviciile pot fi validate într-un interval de 72 de ore, uneori ele nu mai pot fi introduse luni în sistem. „Nefuncţionarea joi şi vineri va duce automat la invalidarea serviciilor, deoarece este depăşit termenul de 72 de ore impus”, mai transmit medicii de familie, adăugând că dacă lucrează în sistem offline nu pot verifica şi calitatea de asiguraţi a pacienţilor lor. În plus, aceştia nu pot verifica depăşirea numărului de medicamente primite de pacient, precum şi alte informaţii care există în contract şi pe care sunt obligaţi să le deţină.

Știre în curs de actualizare.

…………………………………………………

TITLUL INIȚIAL: [BREAKING NEWS] Cardurile de sănătate sunt inactive în toată țara. Cauza: blocarea sistemului informatic

Cardul de sănătate este blocat la nivel național. Defecţiunile vor fi remediate în cursul zilei conform precizărilor purtătorului de cuvânt al CNAS care a spus că medicii de familie pot totuși acorda servicii în sistem online.

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

 

Ultimele Știri

Related news