N-CAZURI

[ACTUALIZARE 2] Garda de Mediu a identificat sursa mirosului pestinențial. Pentru remedierea situației au fost impuse măsuri cu caracter URGENT, iar pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de mediu va fi aplicată o sancțiune între 50.000 și 100.000 lei

 

[ACTUALIZARE 2] (0ra 18.00)

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL ARAD
Cancelarie Prefect

Garda de Mediu a identificat sursa mirosului pestinențial și a impus măsuri de remediere

Ca urmare a numeroaselor sesizări ale cetățenilor și ale mass-media referitoare la mirosul pestinențial ce s-a resimțit în Municipiul Arad începând din noaptea de 6 spre 7.03.2019, Instituția Prefectului – Județul Arad a cerut Comisariatului Județean Arad al Gărzii de Mediu o informare privind măsurile ce au fost luate pentru identificarea și neutralizarea sursei.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatul Județean Arad, în urma verificărilor efectuate, au constatat că o societate agricolă din comuna Fântânele a cumpărat și utilizat pentru fertilizarea solului pe care această societate îl lucrează dejecții animale (găinaț de pasăre). În urma controlului efectuat la respectiva societate comercială în cursul zilei de 7.03.2019, împreună cu inspectori  ai Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, s-a constatat că fertilizarea solului s-a făcut fără a se respecta prevederile impuse de Autorizația de mediu, fără respectarea Ghidului de bune practici în agricultură și fără a se ține cont de condițiile atmosferice. Pentru remedierea situației au fost impuse măsuri cu caracter urgent, iar pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de mediu va fi aplicată o sancțiune între 50.000 și 100.000 lei.

Biroul de presă    

…………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (ora 13.00) Compania de Apă se disculpă… nu ea s-a beșit. Garda de Mediu zice că mirosul urât nu înseamnă poluare. Se pare că NEMȚILOR de la TAR FARMING (Semlac) trebuie să le zicem DANKE SCHÖN pentru putoarea din Arad!

Compania de Apă Arad ne-a trimis un comunicat de presă referitor la cele prezentate in prima parte a articolului de față. Îl puteți citi mai jos.

În a doua ordine de idei, am aflat pe surse ca „vinovata” – ghilimele se impun pentru că, în conformitate cu legislația română, nimeni nu e vinovat dacă împrăștie duhori în șpațiul public – de putorile pestilentiale din Arad ar fi societatea TAR FARMING SRL, cu sediul in comuna Semlac și punct de lucru în Fântânele, care administrează o suprafata de 10.000 de hectare de teren argricol, multe dintre ele pe arealul invecinat minicipiului Arad. Condusă de un Fond de Invesțitii German… societatea, cum vă puteți imagina, nu are „pudori olfactive” sau „dilememorale” de genul „căcatul pute și îi deranjează pe români”, ingrășându-și terenurile cu găinaț provenit de la fermele de pui din judetele învecinate cu Aradul, pentru a îmbogăți pământul cu acid uric.

„De altfel în toate localitățile unde au cumpărat pământ fac același: lucru împrăștie un gunoi dus de la ferme unde animalele sunt crescute cu tot felul de concentrate și cică fac agricultură ecologică. La fel miroase tot timpul la Sântana.” – după cum ne informează o cititoare mai „pățită” decât cei din municipiu.

Iar în ultima ordine de idei, Garda de Mediu nu a găsit nicio baza legala ca să sancționeze firma, comisariatul judetean Arad asigurandu-ne ca… „mirosul urât nu înseamnă poluare”...

…………………………………………………

[COMUNICAT DE PRESĂ]

PRECIZĂRI REFERITOARE LA MIROSUL CARE PERSISTĂ ÎN MUNICIPIUL ARAD SI LOCALITATILE ÎNVECINATE

Referitor la mirosul care persistă în municipiul Arad și în localitățile învecinate, Compania de Apă Arad face următoarele precizări:

– Mirosul nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad, sistemul de canalizare și stația de epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități.

– Nămolul produs la stația de epurare se apilcă pe terenurile agricole în fiecare an în perioada iulie – octombrie, după încheierea unor acorduri de colaborare între fermieri si Compania de Apă Arad, acestea concretizându-se în emiterea permiselor de aplicare elaborate de Agenția pentru Protecția Mediului în baza studiilor pedologice efectuate pe terenurile fermierilor de către Oficiul de Studii Pedologice Arad.

– În 2019, Compania de Apă Arad va colabora cu 3 fermieri pentru aplicarea nămolului pe terenurile agricole ale acestora. Activitatea de aplicare a nămolului este planificată să înceapă abia cu data de 30 iulie 2019.

……………………………………………….

[TITLUL INITIAL] (ora 9.00) SE SIMTE că „facem treabă”… vorba primarului: de trei zile-ncoace, din Gai și Bujac până-n Sânicolaul Mic și Fântânele, Aradul pute a CĂCAT!

Arădenii se revoltă… cu geamurile-nchise: de trei zile-ncoace, orașul este asfixiat de putori pestilențiale provenite, cel mai probabil și 99% din ele, de la Stația de Epurare de pe „Bodrogului”… respectiv SINGURA STAȚIE DE EPURARE a apelor uzate pe o suprafață de 50 de kilometri pătrați în care trăiesc 200.000 de oameni care se cacă… ce să facă și ei?!

Problema e veche… foarte veche! Atât de veche încât dacă citești… de exemplu interviurile de acum 10 ani (ascunse undeva în subsolurile internetului, dar găsibile, totuși) cu Ioțcu și Bănățean la pupitru… să-ți bagi picioarele dacă nu-ți vine să te duci să le golești o găleată de căcat direct pe birourile de pe Coposu și Sabin Drăgoi!

Fii atent la Gheorghe Bănățean (responsabilul direct al putorilor ăstora, în toate sensurile, directorul general pe viață al Companiei de Apă), acum 10 ani: „În octombrie 2010, avem plăcerea să anunţăm oficial finalizarea lucrărilor la Staţia de Epurare din Arad, un pas mare pentru arădeni în primul rând dar şi pentru CAA Arad care intră în rândul companiilor de apă moderne din Europa. Prin noua staţie de epurare cu nămol activ, nitrificare, denitrificare şi îndepărtarea biologică a fosforului, Aradul se aliniază directivei Uniunii Europene în ceea ce priveşte apele uzate urbane pentru zone sensibile (…) Noile investiţii asigură reducerea masivă a poluării, apa rezultată fiind curată şi inofensivă pentru flora şi fauna râului Mureş. Vizitatorii noii staţii de epurare, care au trecut prin întregul proces, au rămas chiar surprinşi de faptul că, la deversare, apa este limpede şi curată.

Și fii atent și la Ioțcu (fostul „domnul Nicolae Ioțcu, președintele Coniliului Județean  Arad”, actualmente deținut în regim semiînchis, la Penitenciarul „Popa Șapcă”): „Staţia de Epurare din Arad aniversează 42 de ani de existență. Suntem mândri să spunem că, din 2010, staţia de epurare s-a aliniat la normele europene, iar Aradul a devenit un oraş modern, un oraş mai curat. De asemenea, Mureșul a devenit mai curat prin această investiţie, ştiindu-se că apele tratate se deversează în Mureş.”

Anul trecut – aceeași problemă… după ce acum doi ani au promis „perdea de vegetație”

Iată comunicatul de presă datat 8 iunie, 2017, remis ca urmare a exact acelorași putori cu care ne luptăm acum:

„Compania de Apă Arad va iniția în următoarea perioadă procedura pentru a amenaja o perdea de vegetaţie în jurul Stației de Epurare Arad, urmând ca în viitor să ia în calcul soluția eliminării nămolului într-o instalaţie de incinerare prin care se va rezolva problema mirosului neplăcut provenit de la stație.

În prezent, tratarea nămolului se face prin deshidratare cu polimeri iar apoi acesta este păstrat pe paturi de depozitare, temporar, până când este valorificat în agricultură. Compania de Apă Arad intenționează să achiziționeze o instalație de incinerare care să asigure o tratare suplimentară a nămolului existent şi care va rezolva problema mirosului neplăcut.

Producția de nămol generată acum de funcționarea Strației de Epurare este de aproximativ 8000 de tone pe an iar capacitatea de depozitare a celor 26 de paturi de depozitare este de 29068 tone. În prezent, există un stoc de 15286 de tone de nămol care reprezintă un procent de ocupare de 52 %.

De la 1 iulie 2017, 10200 de tone de nămol vor putea fi valorificate  în agricultură după ce Compania de Apă a primit de la Agenția de Protecția Mediului Arad permis de aplicare pentru o suprafață totală de 605 ha.

Compania de Apă Arad prezintă public scuze pentru disconfortul creat de mirosul neplăcut.”

Iaca… scuzele nu țin loc de parfum și nici din vrăjeală nu crește perdea de vegetație!

Acuma… ce le mai spuneți oamenilor ăstora?! (culegere de statusuri de pe facebook, din ultimele 16 ore)

G.C. – Micălaca – Strada Voinicilor – din sesizarea către Garda de Mediu Arad: „Vă aduc la cunoștință că în zona în care locuiesc se simte puternic și insuportabil un miros de canalizare (fecale). Mirosul persistă de câteva zile, îndeosebi dimineața și seara. Deși toate geamurile sunt închise, aerul este de nerespirat!!!! În speranța că veți face verificările necesare și aplica măsurile legale care se cer, vă mulțumesc anticipat!”

A.D.: „Bah pe bune??? Eu stau in Sinicolaul Mic si pute de-ti rupe nasul. Credeam ca doar aici se „intampla ceva”.

C.C.: „Nu ai vrea sa sti ce urat miroase in Fantanele, nu poti iesi seara din casa ca ti se taie respiratia! Asa miros, mai rar am simtit in ultimul timp!”

V.P.: „Am plecat din Confecții cu mirosul în nas, am zis ca o fi canalul acela. Am ajuns acasă in Aradul nou si am suspectat copilul ca a călcat în ceva noroc, câinii că au diaree, nasul meu ca e defect…până mi-am dat seama că e peste tot. Dar se rezolvă, am la vreo două străzi un vecin care poate aduce miros de brad. Cu B.”

C.C. – Aradul  Nou: „Un miros înfiorător în Arad. La propriu.”

A.F.: „Se simte si in Sega… Baietii de la statia de epurare iar se joaca cu produsul muncii…”

A.N. – Vlaicu: „Știu că nu putem inhala doar Acqua di Gio, dar o firmă care să facă un studiu pt a afla de ce pute a căcat tot orașul, găsim undeva?”

I.U.„Veniți în Gai să vedeți! Uneori refulează prin canalizare, direct în baie! INSUPORTABIL!!!”

G.N.: „Ce se întâmplă în oraș… Mai ales în zona Ar. Nou… Sanicolau mic. De 3 zile nu mai poți ieși afara seara ca te îneacă un miros intepator…”

Foto: www.caarad.ro

Lucian Valeriu, 7 martie 2019 1:15

epurare-arad