joi, mai 26, 2022

[ACTUALIZARE 2] O nouă acțiune de dezinsecție în municipiu

Tratamentul de dezinsecţie terestru se va aplica luni și marți, pe timp de noapte, în intervalele orare 21:00 - 04:30

[ACTUALIZARE 2]

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Aplicarea tratamentelor de dezinsecție în spaţiile deschise de pe domeniul public şi privat al municipalității continuă printr-o nouă acțiune întreprinsă de Primăria Municipiului Arad, în intervalul 16 – 18.05.2022.

În această etapă, aplicarea tratamentului de dezinsecţie debutează cu un tratament chimic
antilarvar (delarvizare), mai exact o acţiune privind distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special ţânţari) și se va desfășura începând cu ora 07:00 până la finalizare în data de 16.05.2022.

Zonele în care se aplică

Aplicarea acestui tratament se va face pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice – Lac), a bălților temporare și/sau permanente (Homocul Mic, Homocul Mare), a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza Municipiului Arad.

Pentru asigurarea eficacității activității de combatere, tratamentele insecticide vor fi aplicate concomitent împotriva larvelor și adulților de culicide (țânțari), potrivit recomandărilor primite de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Medico -Militară «Cantacuzino».

Prin urmare, în zilele de luni și marți, pe timp de noapte, în intervalele orare 21:00 – 04:30,

vor fi aplicate tratamente împotriva țânțarilor adulți, vizați fiind în special speciile de țânțari de
primăvară (din genurile Aedes și Ochlerotatus, cu rol în menținerea și amplificarea virusului West Nile) care au în marea lor majoritate o singură generație pe an și depun ouă care iernează pe sol, precum și adulții speciilor din genurile Culex (vectori de West Nile) și Anopheles (vectori de malarie) care au ieșit din hibernare și care depun ouă, inițiind ciclurile de dezvoltare din anul în curs.

Aceste tratamente se vor aplica pe toate aliniamentele stradale, zonele verzi, în toate cartierele municipiului (fâşii verzi plantate, spaţii verzi lângă condominii, parcuri, scuaruri, malurile Mureşului, a canalelor deschise, Lacul Pădurice, etc).

Tratamentele de dezinsecție din această etapă vor include și o dezinsecție pe suprafețele interioare la unele instituții/obiective aflate în subordinea Municipiului Arad în ziua de 17.05.2022, după ora 16:00 până la finalizare precum și un tratament împotriva căpușelor (vectori de boli bacteriene, virale sau parazitare) ce se va aplica în ziua de 18.05.2022, începând cu ora 07:00 până la finalizare, în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement, baze sportive, aflate pe domeniul public și privat al municipalității.

În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.

Ce produse biocide se folosesc

Produsele biocide folosite de S.C DD CHIM S.R.L. – Hunedoara în această acțiune de dezinsecție sunt Vectobac ®WG, Cymina Ultra® și Deltatim Plus®, avizate de Ministerul Sănătăţii – Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate.

Din acest motiv se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor
economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţii deschise pe malurile apelor, în depozite de anvelope uzate, subsoluri de la blocuri etc. în perioada de desfăşurare a acţiunilor de delarvizare efectuate pe domeniul public şi privat.

Biroul de presă al Primăriei Arad

***
[ACTUALIZARE 1](19 aprilie 2022): A început DEZINSECȚIA în municipiu. Vezi LOCAŢIILE supuse tratamentului de DELARVIZARE (LAVICIDARE)
„Am început dezinsecția în municipiul Arad!” – a anunțat viceprimarul Ilie Cheșa pe toate rețelele de comunicare 

„În acest an, am început din timp dezinsecția în municipiul Arad, astfel încât arădenii să nu mai aibă probleme cu țânțarii sau tigrii platanului, pe perioada verii.
Am verificat în teren, în această dimineață, modul în care se derulează prima acţiune de dezinsecţie pentru distrugerea și prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special țânțari), în spațiile deschise de pe domeniul public și privat al Municipiului Arad.”

În aceste zile se va aplica și tratamentul insecticid împotriva căpușelor.

La acțiune participă patru echipaje: 4 auto cu 4 echipamente de mare capacitate ULV_Elit 34s-300 și 8 operatori cu 8 aparate de pulverizat Stihl (LV).

LOCAŢII SUPUSE TRATAMENTULUI DE DELARVIZARE (LAVICIDARE)
  • Râul Mureş-partea dreaptă, plus zona balastieră Micălaca; baza CET; zona pod rutier N.Titulescu; Lacul Pădurice din str./Parcul Corneliu Coposu
  • Terenuri virane: zona str. Digului -cart. Micălaca; zona blocuri ANL -Voinicilor / Micălaca; zona ieșire str. Orient → Grădina Poștei – canal Mureșel
  • Zona Penitenciar – 6 Vânători; str. C. Liniștii -ieșire Centura Nord → depozit ncf./închis C. Liniștii; zona cimitir GAI – Piața de lemne → depozit ncf./închis Poetului; zona de capăt str. Agricultorilor – POLTURA; zona str. Câmpineanu – Gai; zona str. Câmpineanu – Gai (str. Fântânii → Bogdan Voievod); zona IND.VEST, str.I; zona IND.VEST, str.III; zona de intr. str. Dunării din A. Vlaicu (în spate la „BIDI”); zona str. Diana – Bujac; zona str. Trotuş → Măgurei; zona de capăt a str. Veseliei → Ilarion Felea → Rebreanu → Mehedințeanu → margine CADAȘ → Podului; zona str. Bodrogului → intrare P.Ceala/stg.; zona str.Pădurii (int.Bodrogului → Alfa curbă/dr.); zona Mărului; zona Sabinelor (inclusiv malurile bălților permanente Homocul Mic și Homocul Mare); zona str. Barbu Lăutaru; Canalul IER
  • Zona str.I.Crengă; zona str. Păcurarilor → Spătaru Preda; Canalul Mureşel; zona str. H.Coandă → cart. Confecţii → cart. CADAȘ;
  • Râul Mureş-partea stângă, plus zona între pod Decebal şi pod intrare zona 300/M-N.Titulescu; zona str. Pompei → legăt. rutieră cu S. Mic (spre calea ferată); zona HADĂ – între str. Tarafului şi str. Căprioarei -S. Mic; zona str. Nucului – S. Mic; prelungirea str. Stan Dragu – Aradul Nou; zona str. Constituţiei → A.Endre → capăt; zona capăt Posada → Constituţiei; zona loc de joacă Renne Mihăilescu; zona str. Caius Miorenescu; Canalul Morilor; zona drum acces cimitirul catolic; zona intrare din Calea Timişorii.

…………………………………………………..
[TITLUL INȚIAL] (15 aprilie, 2022) Acțiunea de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor începe, de luni, în municipiu
Prima acțiune de dezinsecție desfășurată în municipiu

Datorită temperaturilor semnificativ pozitive din ultima perioadă, Primăria Municipiului Arad, prin operatorul contractat în acest scop demarează prima acţiune de dezinsecţie pentru distrugerea și prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special țânțari), în spațiile deschise de pe domeniul public și privat al Municipiului Arad.

Când este programată dezinsecţia

Tratamentul de dezinsecţie terestru se va aplica în perioada 18 – 21 aprilie 2022, pe timp de zi, între orele 7:30 – 16:30.

În același interval se va aplica și tratamentul insecticid împotriva căpușelor.

În cazul condițiilor meteo nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.

Ce substanțe se vor utiliza

Substanţa folosită în acţiunea de dezinsecţie este Vectobac WG, un produs insecticid special conceput pentru combaterea țânțarilor în stadiu de larvă.

Pentru tratamentul contra căpușelor se va folosi produsul biocid Deltatim Plus.

Ambele produse sunt avizate de Ministerul Sănătății.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecţie trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi pe cel privat.

Recomandări pentru cetățeni și agenții economici

Pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecţie pe păşuni, în depozite de anvelope uzate, subsoluri, casa scării de la blocuri etc., în paralel cu acțiunile municipalității.

Biroul de presă al Primăriei Arad

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news