[ACTUALIZARE 2] Percheziții ale polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor la 3 bărbați din Șiria suspectați că ar fi ucis câini prin otrăvire

Câini Kangal otrăviți
[ACTUALIZARE 2]

În ziua de 16 decembrie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Șiria.

Activitățile au vizat imobilele a trei bărbați, de unde au fost ridicate mai multe substanțe susceptibile a fi fost utilizate la otrăvirea a 5 exemplare canine, de la o stână de pe
raza localității.

Recipientele cu substanțele în cauză au fost transportate la Direcția Sanitară Veterinară
și pentru Siguranța Animalelor Arad, pentru efectuarea expertizei de specialitate.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și a luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Biroul de presă al IPJ Arad

***

[ACTUALIZARE 1](06.12.2022): Proprietarul câinilor KANGAL uciși la Galșa a predat POLIȚIEI filmările culese de pe o cameră de supraveghere a stânei, cu SUSPECT cu tot. O anchetă este în desfășurare

Proprietarul celor 8 câini de rasă Kangal a fost suficient de prevăzător încât să monteze camere de supraveghere în jurul stânii din afara satului Galșa, așa încât, după vizionarea lor și de către polițiști, s-a deschis un dosar de cercetare penală.
Conform imaginilor de pe camerele de vederi din zonă, în preajma stânei ar fi fost văzută mașina unui vânător, cu care Vasile Nica mai avusese altercații din cauza câinlor de pază pe motiv de „speriat vânatul”.

Ancheta este în curs de desfășurare.

……………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (5 DECEMBRIE, 2022) Atrocitățile asupra animalelor de pază continuă la Șiria: 8 câini din rasa Kangal au fost găsiți morți, după ce fuseseră otrăviți de, probabil, aceleași minți criminale cărora le „încurcă socotelile”

Faptă greu de înțeles chiar și de către victime… cu atât mai puțin de oamenii neimpllicați în fenomen (pentru că discutăm despre un fenomen), la Galșa (Șiria): 6 câni de pază, din rasa Kangal au fost găsiți morți de către proprietarul lor în după amiaza zilei de duminică, 4 decembrie, după ce fuseseră otrăviți de o mână criminală.
Nu este nici prima și, dacă poliția de acolo nu reușește să prindă și să și potolească „avântul ucigaș” din zonă asupra animalelor de pază, nici ultima dată când la Șiria / Galșa se întâmplă astfel de atrocități.

Acum trei ani…

La Arad scapi cu o amendă dacă-ți LATRĂ CÂINELE – la Șiria ți-l împușcă direct!… pentru că a apărut o nouă specie de COCALAR CU PUȘCĂ

Acum doi ani și jumătate….

DOI CIOBĂNEȘTI care păzeau gospodăria unui om din Galșa au fost UCIȘI cu FURADAN. Discutăm despre o „MAFIE RURALĂ de ȘIRIA” specializată în TERORIZAT CETĂȚENII!

Acum:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În după-amiaza zilei de 4 decembrie a.c., polițiștii din Șiria au fost sesizați despre prezența a 6 exemplare canine, din rasa Kangal, decedate lângă o stână de pe raza localității Galșa. Aceeași persoană a sesizat faptul că alți doi câini, din aceeași rasă, ai căror proprietar este, ar fi dispărut în cursul nopții trecute.

Cadavrele celor șase câini a fost transportate la Direcția Sanitar Veterinară Arad pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei decesului.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor continuă cercetările, într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea cu intenție, fără drept, a animalelor.

Biroul de presă al IPJ Arad

Proprietarul câinilor, Vasile Nica:

„Câinii erau ai mei…  nu erau agresivi la om, stateau lângă oi, au fost crescuti de noi. La 1300 de oi îți trebuie câțiva câini – e  plin de lupi și șacali… ce se poate face fără câini?! Avem filmări pe camerele de supraveghere, cum o haită de 15 lupi bântuie stâna… toți au ramas mască – ce să facă 2 câini dacă îi întâlnesc?!”

Toți cei opt câini de pază ai turmei sale de oi au murit otrăviți, la stâna din afara satului.

Inițial, au fost găsite șase animale moarte, care au fost transportate la domiciliul proprietarului, cadavrele celorlalți doi fiind căutate în zonă. Cânii erau cumpărați din Turcia și erau dresați special pentru paza oilor și pentru a le apăra de lupi și șacali – oamenii din zonă pot depune mărturii despre invazia șacalilor care s-au îmnulțit excesiv în zona împădurită dintre Ghioroc și Galșa.

***

„Kangal este rasa de câini care începe să fie tot mai apreciată de crescătorii de animale din România, mai ales de cei care cresc ovine sau bovine în zonele montane, acolo unde deseori efectivele de animale cad pradă atacurilor lupilor sau urșilor.
Cu o ținută impunătoare și un instinct înnăscut pentru a apăra animalele de fiarele sălbatice, ciobănescul anatolian se dovedește foarte bun și pentru paza gospodăriilor, fiind însă blând cu oamenii. 
Rasa de câini Kangal, un tip de câine ciobănesc masiv originar din Turcia, este din ce în ce mai căutat pentru paza gospodăriilor și turmelor în toată lumea; în același timp, blândețea acestuia cu familiile stăpânilor îl fac și un excelent companion, chiar și pentru cei mici.” – cităm dintr-un reportaj apărut acum 5 ani pe site-ul AGROINTEL.ro.

Colegii de la TV Arad s-au deplasat la fața locului și au discutat cu proprietarii câinilor:

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6545
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy