[ACTUALIZARE 3] Autoritățile – „strâns unite în jurul MISTREȚILOR MORȚI”. Florentina Horgea l-a adus la Prefectură pe secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Falcă a cerut bani de la Bruxelles, iar Cionca a solicitat Ordonanță de Urgență pentru combaterea efectelor PESTEI PORCINE

porc mistret
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ – PREFECTURA ARAD]

Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. Ședință a CLCB cu participarea Secretarului de stat din MADR, Alexandru Valentin Țachianu

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit astăzi, la Instituția Prefectului – Județul Arad, într-o ședință de analiză a situației generată de prezența virusului pestei porcine africane pe teritoriul Județului Arad. La ședință a participat  și domnul Alexandru Valentin Țachianu, Secretar de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta a încurajat membrii CLCB să rămână în stare de alertă și să mențină toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împedicarea propagării virusului, Aradul fiind unul dintre județele unde maladia este mai puțin răspândită.

În vederea protejării marilor exploatații comerciale de porci din județ, a industriei cărnii precum și a locurilor de muncă existente, se vor institui cordoane de protecție în jurul acestora. De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire (despăgubirile se acordă doar pentru animalele crotaliate și înregistrate legal în evidențele veterinare). Vor fi menținute covoarele de dezinfecție pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum și filtrele de poliție pentru prevenirea transportului ilegal de suine.

De la reapariția focarelor de pestă porcină africană în județul Arad au avut loc mai multe ședințe ale CLCB, inclusiv cu participarea reprezentanților marilor exploatații de porci: „CAI Curtici”, „Smithfield” sau ai Asociației crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna. Aceștia au fost informați cu privire la măsurile de biosecuritate ce trebuie luate pentru evitarea răspândirii virsului în marile exploatații.

În cadrul ședințelor CLCB desfășurate din cauza apariției virsului pestei porcine africane s-au mai stabilit următoarele măsuri:

Recoltarea integrală a porcilor mistreți de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate;

În zonele de frontieră vânarea mistreților și prădătorilor specifici se efectuează cu echipe mixte. Toți mistreții vor fi testați în laborator (PPA, PPC și trichineloză)

Gestionarii fondurilor de vânătoare vor săpa gropi de incinerare în zonele afectate, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară prin ardere in situ.

Urmare a ședințelor CLCB din 30 și 31 iulie, Instituția Prefectului a solicitat Gărzii Forestiere Oradea intensificarea acțiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din județul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreți/kmp în conformitate cu Planul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, aprobat prin H.G. nr. 830 din 9 noiembrie 2016. De asemenea, s-a solicitat Administrației Bazinale de Apă Mureș – SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le au în administrare.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a dispus: uciderea tuturor porcilor din focare, îngroparea animalelor moarte în focare, dezinfecția mijloacelor de transport prin dezinfectoare rutiere și pietonale la intrarea și ieșirea din localitățile afectate, organizarea de adunări cetățenești cu populația din localitățile afectate și reprezentanții fondurilor de vânătoare, închiderea tuturor târgurilor și piețelor de pe raza localităților afectate, interzicerea oricăror manifestări  sportive sau de altă natură în pădurile unde s-a semnalat virusul pestei porcine africane și în zona de protecție din jurul focarelor.

„Toate măsurile dispuse în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, precum și toate activitățile instituțiilor cu atribuții și implicate în efortul de a opri răspândirea virsului pestei porcine africane au făcut obiectul unor informări zilnice transmise domnului Viceprim-ministru pentru implementarea parteneratelor strategice ale României, ministru al Afacerilor Interne, interimar, Mihai Fifor.  Colaborăm strâns la nivelul Județului Arad pentru oprirea răspândirii virusului și ne bucurăm de tot sprijinul Guvernului României, materializat și astăzi prin prezența la Arad a domnului Secretar de stat Alexandru Valentin Țachianu căruia îi mulțumesc pentru ajutorul acordat. În acest moment, în județul Arad am izolat toate focarele și  continuăm eforturile pentru limitarea răspândirii și eradicarea virusului. Rog populația afectată să înțeleagă că avem de a face cu o boală sută la sută mortală pentru porci, ce se transmite foarte ușor și care s-a răspândit în mai multe țări. Este foarte important să ținem sub control virusul și să-l eradicăm, pentru a nu pune în pericol aprovizionarea cu hrană, marile exploatații și locurile de muncă pe care acestea le oferă”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL ARAD
Cancelarie Prefect

Biroul de presă
***

[COMUNICAT DE PRESĂ – CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD]          

Falcă a cerut bani de la Bruxelles, Cionca a solicitat Ordonanță de Urgență pentru combaterea efectelor pestei porcine

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat astăzi la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde au fost dezbătute două teme importante pe agenda zilei: situația pestei porcine și validarea proceselor verbale de constatare a pagubelor în urma furtunilor recente.

La întâlnirea organizată la Prefectura Arad a participat și secretarul de stat Alexandru Valentin Țachianu, din Ministerul Agriculturii. Acesta a venit la Arad după discuția europarlamentarului Gheorghe Falcă cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a accelera aplicarea măsurilor de prevenire a escaladării epidemiei.

„Secretarul de stat a confirmat ceea ce susțineam și noi, că este nevoie de o acțiune rapidă, în cel puțin doi pași: instituirea zonelor de protecție în jurul fermelor și lichidarea mistreților în zonele unde avem confirmată pesta porcină africană. Eu am propus și alte două măsuri urgente, în interesul fermelor de animale și a crescătorilor individuali. Am cerut emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să permită îngroparea imediată a mistreților vânați în ariile protejate, pentru că legea ne obligă acum să îi transportăm către gropile amenajate de primării, or astfel crește pericolul răspândirii bolii. A doua măsură pe care am solicitat-o se referă la actualizarea valorii ajutorului de stat pentru încărcarea, preluarea și transportul porcilor morți. Cuantumul alocat de Guvern este prea scăzut față de prețul practicat pe piață, ceea ce determină agenții economici să nu participe la licitația pentru adjudecarea serviciului. Noi am organizat două runde de licitații și nu s-a prezentat niciun ofertant, acum o organizăm pe a treia, și suntem în imposibilitatea aplicării legii” a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

În gospodăriile din județul Arad sunt înregistrate aprox. 160.000 de suine, iar în fermele comerciale 170.000, potrivit datelor statistice prezentate astăzi de Direcția Sanitar-Veterinară.

La rândul său, europarlamentarul Gheorghe Falcă a precizat astăzi că a discutat la Bruxelles acordarea despăgubirilor pentru gospodăriile afectate, dar pentru obținerea banilor europeni este necesară respectarea strictă a procedurilor, or asta depinde în mare măsură de Prefectură.

„Îi mulțumesc secretarului de stat Țachianu că s-a deplasat la Arad în urma discuției telefonice pe care am avut-o cu domnul ministru Daea. Suntem interesați să protejăm gospodăriile cetățenești și combinatele de creștere a porcilor din județul Arad. În județul nostru avem ferme foarte mari, de exemplu la 8 km de Sânpetru German avem un combinat cu 8000 de scroafe, iar la 10 km de Cintei avem combinatul de la Olari. Am constatat că în ultimele trei săptămâni instituțiile statului, care trebuiau coordonate de Prefectură, nu au intervenit în județul Arad și nu intervin nici până la această  oră. Secretarul de stat a punctat clar ce trebuie făcut, ce presupune modul de neutralizare a animalelor. Asta înseamnă că unii din instituțiile statului știu ce trebuie făcut, dar ații nici măcar nu știu să aplice. Iar aici nu este vorba de politică, ci de economie, fiindcă și Prefectura și toți ceilalți trebuie să facă totul pentru a proteja bunurile românilor”, a declarat Gheorghe Falcă.

În cadrul ședinței de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis, ca mod de acțiune pentru limitarea efectelor pestei porcine în județul Arad, vânarea exemplarilor de mistreț din zonele de epidemie și protejarea gospodăriilor agricole, prin stabilirea unor perimetre de protecție.

………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (9 august, 2019) PESTA PORCINĂ lovește și PECICA! Porci suspectați de boală au fost depistați în „Zona 100” și SACRIFICAȚI, iar pe drumurile de acces în oraș vor fi instalate FILTRE dezinfectante

Pesta porcină africană a ajuns și la Pecica. Primarul orașului, Petru Antal a emis în această după amiază un comunicat sub titlul  „Suspiciune de pestă porcină la Pecica!”. De asemenea, edilul-șef face un APEL PUBLIC PENTRU VOLUNTARI care îndeamnă la mobilizare:„Având în vedere că filtrele de dezinsecție montate la intrările în oraș, ca măsură de protecție, vor funcționa, începând de luni, 24 de ore din 24, fac un apel la toți cei care doresc să contribuie și le permite timpul, să îmi scrie în privat.
Covoarele trebuie stropite periodic, ceea ce se va face de către angajații administrației locale și de pompierii pecicani, cu sprijinul Poliției Locale și a Poliției Române, dar efortul de personal este foarte mare, motiv pentru care am lansat acest apel public. Vă mulțumesc!”
Astfel,

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență Pecica s-a întrunit sâmbătă pentru a discuta SUSPICIUNEA de pestă porcină apărută la o gospodărie în zona 100 din orașul Pecica.
În urma îmbolnăvirii, au fost sacrificați toți porcii crescuți în gospodărie și au fost prelevate probe, în acest moment existând doar SUSPICIUNE, rezultatele urmând să fie primite în cursul zilei de marți.
DORIM SĂ LINIȘTIM PE ACEASTĂ CALE POPULAȚIA CĂ ESTE VORBA DESPRE UN CAZ IZOLAT ȘI NU SE IMPUNE SACRIFICAREA ANIMALELOR ÎN ORAȘUL PECICA ȘI ÎN SATELE APARȚINĂTOARE!
Comitetul a luat hotărârea de a impune măsuri de precauție începând de luni, sub forma unor FILTRE CU SOLUȚIE DEZINFECTANTĂ LA INTRĂRILE ÎN ORAȘ: PE DN7 LA INTRAREA DINSPRE NĂDLAC ȘI PEREGU MIC, PE DN7 LA INTRAREA DINSPRE ARAD, PE DRUMUL TURNULUI, PE DRUMUL BODROGULUI ȘI PE DRUMUL SPRE SECUSIGIU, DUPĂ PODUL PESTE MUREȘ.
Șoferii sunt rugați să reducă viteza la 10 km/h în momentul trecerii peste filtre pentru ca soluția să își poată face efectul și a nu distruge covorul montat.
Măsura a fost instituită pentru următoarele 10 zile și poate fi prelungită în funcție de rezultatul analizei probelor prelevate de la animalele sacrificate.”


Redăm în continuare măsurile recomandate de Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad: 


1. Asociaţiile de proprietari şi utilizatorii de terenuri agricole trebuie să verifice şi să notifice existenţa eventualelor cadavre de animale înainte de începerea recoltării culturilor agricole


– plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură şi vor fi neutralizate la faţa locului de către proprietari/utilizator;
– înainte de recoltare,toate tarlalele vor fi verificate iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator;
– toate maşinile agricole, combinele, tractoarele, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta din zona afectată PPA, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.

2. Proprietarii/deţinătorii de porcine/animale au următoarele obligaţii:
– să deţină numai porcine identificate, respectiv să solicite medicului veterinar identificarea
porcilor;
– să anunţe medicului veterinar de liberă practică orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină;
– achiziţionarea de carne şi produse din carne doar din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar – nu din tăieri clandestine;
– să menţină porcii în incinta adăposturilor/curţilor;
– să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală;
– interzicerea creşterii porcilor în stare de libertate, pe păşune, în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităţilor.

3. În sectorul gospodăriei populaţiei se va urmări:
– limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii porcilor din gospodării şi / sau creşterea şi lăsarea liberă a acestora în localităţi, comercializarea acestora prin intermediul târgurilor de animale, agromerări de animale.
– evitarea contactului porcilor din gospodării cu animale şi păsările sălbatice sau cele migratoare care pot fi purtătoare de virus;
– nu se intră în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine care au fost purtate pe stradă – este recomandat chiar ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost să se pună o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică;
– porcii se cresc doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea respectivă, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin la rândul lor porci domestici;
– nu se hrănesc animalele cu resturi alimentare dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu se dau porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– nu se scot din exploataţie scroafele sau vierii, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– se interzice achiziţionarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– nu se foloseşte în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ar putea fi contaminată de contactul cu porci mistreţi bolnavi;
– vânzarea şi cumpărarea porcilor pentru creştere şi îngrăşare să se facă cu documente sanitare veterinare( certificate sanitar-veterinar de sănătate, formular de mişcare), porcinele să fie identificate şi înregistrate în BND, direct de la proprietar, evitându-se târgurile şi aglomerările de animale;
– sprijinirea medicilor veterinari în campaniile de identificare a animalelor în prevenirea refuzurilor de identificare a animalelor în sectorul gospodăriei populaţiei, luarea unor măsuri şi prin Consiliile locale faţă de proprietarii care refuză această acţiune.

4. Se vor lua următoarele măsuri pentru ecarisarea teritoriului:
– cadavrele de animale găsite pe drumuri-păşuni etc. la care s-a putut identifica proprietarul, vor fi distruse prin grija Consiliilor locale;
– periodic se vor executa deratizări în locurile amenajate pentru depunerea de resturi menajere, târguri, crescătorii de animale, baze de recepţie etc;
– ridicarea şi colectarea cu frecvenţă crescută a gunoiului din containere şi pubele amplasate pe spaţiile publice.

 

……………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] Accesul în Pădurea Ceala a fost LIMITAT din cauza PESTEI PORCINE! S-a interzis accesul cu bicicletele, s-a instalat un filtru sanitar-veterinar și s-au delimitat ZONELE PERICULOASE cu bandă de semnalizare!

Pesta porcină africană e, deja, oficial la „porțile orașului” și deja nu mai discutăm despre o „paranoia justificată”, ci de STARE DE ALERTĂ!

Parcul Natural Lunca Mureșului a postat în această după-amiază pe pagina oficială de facebook următorul mesaj:
„Din cauza prezenței pestei porcine africane, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a fost nevoită să închidă temporar traseele de biciclete existente în Pădurea Ceala. Pentru prevenirea răspândirii virusului în Municipiul Arad, a fost instalat un filtru sanitar veterinar, pe str. Bodrogului, în apropierea căruia, vă rugăm să încetiniți și să circulați cu prudență. Totodată vă rugăm să nu depășiți zona delimitată cu bandă de semnalizare din proximitatea Centrului de Vizitare Ceala.”

Atenție: Virusul pestei porcine se transmite cu ușurință prin contactul direct cu animalele infectate (porci domestici, mistreți) sau indirect prin furaje, apă, așternut, alte materiale, mijloace de transport contaminate cu secrețiile și excrețiile provenite de la animalele contaminate sau prin îmbrăcămintea contaminată a crescătorilor de porci și a medicilor veterinari. 

 

https://www.facebook.com/ParcLuncaMuresului/posts/2622577904439717?__xts__[0]=68.ARA-ORwrDo3zqD3oGrdWZZAkdfaOvdTIi_93RTMknuomy3JZjp8Sy1I–XWZ4IoXzsxVZZRjtpEmZYxegaMirCoAzJBVHQTntUFKLuPHyHN1IJkTKXf-Tkfk_W9td4ljpjaYF5r4BNfe_n_wAKIGGmMEyZrfihdFGJbDlw6kqomCXBFpMcgvQvIYY0zL-NrST0vedPuGTFVavPWL9LPA1q8KpVQNys7eI0XVNL7r72v8d9jJCkrTCN7tXLCyvD7CdALgGzVIdQW8U051c3txiZCUmQcx2UuXmqeuEJvVL5s4naer_iOSEsCcyOXpYtbqccZ0m7jY0tecSSDy1s_epgV0ww1V&__tn__=-R

În ordinea… incorectă a rezolvării acestei enorme probleme, s-a declanșat, cum era de așteptat, o PESTĂ POLITICĂ:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Cu privire la anumite luări de poziţie apărute în spaţiul public, Prefectul Judeţului Arad, doamna Florentina Horgea, face următoarele declaraţii: „Ieșirile la rampă ale fostului primar al Aradului nu mă mai pot surprinde cu nimic. Au rămas încătușate în aceeași sferă sterilă a vorbelor aruncate gratuit în spațiul public, din gama „formei fără fond”, în speranța că mai există vreun public care să-l aplaude. Ei bine, acel public nu există, iar dacă Gheorghe Falcă, acum europarlamentar, își imaginează că mai poate subestima inteligența arădenilor în continuare, azvârlindu-le în față, pe marginea subiectului pestei porcine, informații elucubrante gen: „am luat legătura cu primarii din zonele afectate, cu crescătorii de animale”, când este absurd până și să fi avut timpul necesar pentru a o face, se înșală amarnic. Fapt este că subiectul pestei porcine ne preocupă, au fost izolate toate focarele de infecție, activitatea noastră este susținută și continuă pe acest subiect, iar ieșirea la rampă, în necunoaștere de cauză, a fostului primar Gheorghe Falcă, nu face decât să-i sublinieze, o dată în plus, lipsa de informare, care însă nu-l împiedică să-și adune sufragii ori de câte ori prinde un capăt de știre. Îl asigur atât pe el, cât și pe cetățeni, că s-au luat măsuri temeinice, situația este sub control, iar singurul „fotoliu comod” despre care se poate vorbi, în legătură cu izbucnirea de început de weekend a lui Gheorghe Falcă, este cel în care stă în momentul de față și din care vituperează fără să aibă nici cel mai mic contact cu realitatea existentă din teren”, arată Prefectul Judeţului Arad, doamna Florentina Horgea.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL ARAD
Cancelarie Prefect

Biroul de presă

 

***

[TITLUL INIȚIAL]

[ALERTĂ] ZECILE DE MISTREȚI MORȚI din Pădurea Ceala împrăștie PESTA PORCINĂ în Vestul țării pentru că AUTORITĂȚILE JUDEȚENE nu sunt în stare să găsească o GROAPĂ DE INCINERARE în tot Aradul!

După recentul focar descoperit la Sânpetru German, anunțat cu întârziere și gestionat îngrozitor, un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul nostru, de această dată în localitatea Cintei, din comuna Zărand. Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Viorel Agud, în satul respectiv au fost identificate două focare de pestă porcină africană. „Potrivit legii, porcii au fost eutanasiaţi şi îngropaţi”. În cele două gospodării au fost identificate 11 capete, trei la o casă, opt la altă casă, toate fiind eutanasiate. În zonă au fost instituite acum filtre şi se aplică măsurile de dezinfecţie specifice.

Potrivit informaţiilor, suspiciuni de pestă au existat, în Cintei, de mai multe zile. Confirmarea oficială a venit miercuri. Pentru ca boala să nu se răspândească sau pentru ca autorităţile să nu le omoare animalele, mai mulţi locuitori ai satului Nădab au decis, în ultimele zile, să îşi sacrifice porcii şi să bage carnea în congelatoare. Se pare că virusul începe să se extindă necontrolat în întreg judeţul. Dacă, iniţial, primele focare recente au apărut în vestul extrem al Aradului, în localităţile Sânpetru German, Felnac şi Zădăreni, acum apar noi cazuri în centrul judeţului.

Nicio soluție nu au aplicat autoritățile locale plătite exact ca să rezolve asemenea situații! Fermierul Dimitrie Muscă însuși o susține: 

„Măsurile ce trebuiau obligatoriu luate de către autorități pentru combaterea PPA, încă din luna august 2018, sunt cuprinse în Planul suplimentar de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în România nr. 67571/01.08.2018 emis de către Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență privind Combaterea Pestei Porcine Africane. Dintre aceste măsuri, putem enumera vânarea unei cote suplimentare de mistreți, situată sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, iar în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului, se vânează integral mistreții și prădătorii din zonele afectate. Aceste măsuri nu au fost luate corespunzător de către autoritățile abilitate din județul Arad, respectiv Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Arad (AJVPS Arad) și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad“, a declarat acum trei zile Dimitre Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, ca proprietar al unor ferme de porci însumând circa 40.000 de capete.

pistru

Deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad, cere demisia conducerii DSVSA Arad în gestionarea crizei cauzate de pestă și prezintă o realitate incredibilă: „PĂDUREA CEALA E PLINĂ DE MISTREȚI MORȚI!”

Eusebiu Pistru a susținut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, ar trebui să demită întreaga conducere a DSVSA Arad pentru „incompetență și neimplicare în gestionarea crizei cauzate de virusul pestei porcine”.

Pistru a avertizat într-o altă ieșire publică de acum mai bine de o săptămână că „pesta porcină va face ravagii în județul Arad, dacă cei de la Direcția Sanitar Veterinară nu își vor face treaba”.

„Dacă se continuă cu aceeași nepăsare, pesta va aduce pagube serioase în gospodăriile oamenilor. O trecere în revistă a evenimentelor indică o evoluție foarte rapidă a virusului pestei porcine africane. În mai puțin de două săptămâni, 6 focare de pestă porcină au fost confirmate pe raza județului Arad. Ultimul focar a fost depistat în comuna Zărand, satul Cintei. Peste 40 de porci domestici au fost sacrificați din gospodăriile oamenilor, iar dacă pentru cei de la DSV aceste cifre nu sunt foarte mari, îi rog să se gândească la faptul că pentru acești oameni animalele în cauză reprezintă o importantă sursă de mâncare, o investiție de un an de zile care se pierde în câteva minute. Este inadmisibil ca cei puși să gestioneze această situație să fie atât de incompetenți și nepăsători. Altfel nu îmi explic atitudinea lor dat fiind că se cunoaște sursa infestării: mistreții de pe fondul de vânătoare din Pădurea Ceala”, a susținut Eusebiu Pistru.

Deputatul a acuzat atitudinea celor din conducerea DSV Arad care „nu au aplicat propriul plan de măsuri pentru a stopa răspândirea bolii”

„Conform Planului de măsuri aprobat în 31 iulie, semnat de către directorul DSV Arad, dr. Viorel Agud, trebuia indicat un amplasament pentru gropile de incinerare. Până în acest moment nu au fost indicate aceste amplasamente, iar vânătorii susțin că nu pot demara vânătoarea pentru că nu au soluții legale pentru neutralizarea leșurilor infectate. Mistreții continuă să răspândească virusul, mai mult de atât nu s-au montat dezinfectoare rutiere la intrarea în pădurea Ceala, acolo unde s-a descoperit virusul. Mi se pare că toată concentrarea de forțe stă în uciderea porcilor din cotețele oamenilor și nu la eliminarea sursei de îmbolnăvire”.

În final, Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad, a acuzat DSVSA Arad că tergiversează rezolvarea acestor probleme și că „se impune demisia de urgență a conducerii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad”.

pesta porcina1

pesta porcina2

…iar dacă mai dezvăluim faptul (verificat din mai multe surse) că singura rezolvare a acestei situații constă în incinerarea animalelor moarte și infectate și securizare gropilor – în condițiile în care în ditamai Aradul ăsta autoritățile nu sunt în stare (sau nu vor?! Compania de Apă tocmai a refuzat să permită amplasarea ei… într-un „teritoriu al nimănui) – înțelegem că avem de a face cu un PERICOL REAL!

Categorie: Știri
Etichete: CAI CURTICI, doamna Florentina Horgea, Eusebiu Pistru, felnac, padurea ceala, prefectul județului Arad, Președintele ALDE Arad, sanpetru german, zadareni, „Smithfield”
Distribuie:
Articolul anterior
Arădenii sunt mai boemi, iar edililor le plac „nuanțele fine”: ne costă aproape UN MILION DE EURO… dar nu vom mai cumpăra lemne de pe „Pădurii”, ci de pe „Poetului”!
Articolul următor
UTA primește vizita unei nou-promovate și ANUNȚĂ că încă se mai vând abonamente pentru acest sezon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie