[ACTUALIZARE 3] Medicii arădeni contra acestui „personaj  sinistru”: „Opriți politica bâtei și a pumnului în gură! Suntem intelectuali, nu vagabonzi”

gheorghe domsa
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 3] Medicii protestatari anunță că dialogul a „eșuat” și arată cu degetul spre conducerea SCJU Arad și către Gheorghe Domșa, „acest personaj  sinistru, satrapul  sistemului  medical arădean, care nu s-a prezentat la concurs” (Notă: este vorba de concursul pentru ocuparea funcției de director al CAS Arad care a avut loc în 6 mai la București. Pentru Arad au fost depuse 3 dosare, un candidat nu s-a mai prezentat la probele de concurs, iar doi au luat punctaje mici – vezi detalii AICI  și AICI.)

SCRISOARE DESCHISĂ

„Opriți politica bâtei și a pumnului în gură! Suntem intelectuali, nu vagabonzi”

Cu  regret, anunțăm că dialogul  între  corpul  medical  al  SCJU  Arad  și Conducerea  SCJU  Arad,  inițiat  și  mediat  de  către  Președintele Consiliului Județean Arad, în data de 18.05.2021, a eșuat.

În cele ce urmează ne considerăm datori să prezentăm derularea evenimentelor, având în vedere faptul că și ulterior datei de 18.05.2021 s-a continuat defăimarea publică a corpului medical de către conducătorii noștri „iubiți”

La   întâlnirea din data de 18.05.2021, cinci persoane din  partea reprezentanților medicilor au fost  invitate  la  un  dialog,  mediat  de  către Președintele Consiliului Județean – în calitate de ordonator de credite -, cu conducerea SCJU Arad.

La întâlnire  au fost prezente în sala de ședințe 5 persoane desemnate din rândul medicilor și liderul de sindicat – restul colegilor medici, rămânând afară, doar  pentru  a-și  prezenta  adeziunea,  respectând  condițiile impuse pentru realizarea dialogului.

Conducerea Spitalului  vine  însoțită  de  Conducerea  Consiliului  Județean, Conducerea  DSP  și  Conducerea  Casei  Județene  de  Asigurări  de  Sănătate, purtători de  cuvânt,  etc  –  peste  10  persoane  încercând  să ne  copleșească numeric.

Președintele Casei de Asigurări, în calitate de om care ne dă banii (după cum el singur ne-a spus), invita înăuntrul sălii de ședințe pe toți medicii prezenți – încercând să își creeze auditoriul necesar pentru umilirea în public a persoanelor considerate prea vocale.

Ședința este deschisă de Președintele Consiliului Județean în calitate de Mediator, care ne informează că aceasta poate dura 2 ore.

Reprezentații medicilor solicită ca întâlnirea să respecte cadrul inițial emis în invitație și  anume, ca la  discuții  participă  doar  conducerea  SCJU Arad și președintele Consiliului Județean care, de altfel, a efectuat această invitație.

Președintele Casei de Asigurări refuză să părăsească încăperea încercând să invoce punctul 2 al solicitărilor din memoriul protestatarilor – care de altfel nu îi era adresat  – respectiv situația financiară a  spitalului,  pentru care nu prea înțelegem de ce se consideră responsabil – poate achiziționarea de măști și materiale de protecție care erau în atribuțiile lui.

I se citesc drepturile și obligațiile conform fișei postului, invocate- semnate de către Prefectul Județului Arad.

Începe singura „acțiune de management” cunoscută în ultimii ani în domeniul medical, la nivelul județului Arad, aceea de intimidare și șantaj a unui coleg medic de către dl Domșa.

Liderul Camerei Județene a Medicilor Arad, împreună cu toți medicii prezenți, nemaisuportând atitudinea nepoliticoasă și agresiv-ostilă la adresa colegului lor, au părăsit sala de ședințe, dar nu și ideea de dialog constructiv – pe buzele multor medici existând cuvântul „Păcat…”

Ne-am săturat să fim tot timpul sfidați, amenințați și șantajați de personaje care de ani de zile și-au manifestat ostilitatea și agresivitatea la adresa medicilor, care se autoproclamă „conducătorii noștri” (deși nu au nicio calitate sau drept legal, să afirme asta), tătucii noștri, care afirmă că ne dau bani pentru gărzi și tot ceea ce consideră ei că avem nevoie (instituția având rolul de a plăti serviciile medicale prestate, nu ei ca și persoane fizice), reprezentanții contribuabililor (pentru a căror reprezentare consideră că și merită să își acorde spor de condiții vătămătoare în cuantum de 15%– vezi adresa 14360/30.09.2020 a CJAS Arad).

Acești conducători incompetenți, ce folosesc practici anacrone, comuniste, unde instrumentul șantajului a funcționat (și care nu înțeleg cum de aceasta dată nu mai funcționează), dorind să participe la un dialog al surzilor, amenințând, și culmea, invocând fără nicio reținere, greșeli de management, efectuate chiar de ei,  în  cursul anului precedent, prin sfidarea opiniei medicilor,  susțin că răspunsul la sfidarea în formă continuată, nu ar trebui să se concretizeze într-un protest spontan, ci … îl consideră un afront personal.

Anul acesta, la concursul organizat de CNAS  pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate, acest personaj  sinistru, satrapul  sistemului  medical  arădean,  nu  s-a  prezentat la concurs, varianta oficială fiind că aștepta numirea ca și vicepreședinte CNAS. Corect, normal  și  frumos  ar  fi  fost  să  se  prezinte  la  acest  concurs,  să-și demonstreze  competența  profesională,  atât  nouă,  cât  mai  ales,  conducerii actuale a CNAS, și apoi să fie numit vicepreședinte. Dar, după ce s-a înscris la concurs, nu s-a mai prezentat, probabil s-a temut să nu mai prindă o alta zi proastă… ca cea din primăvara lui 2016, când a obținut nota 2,03…. probabil că atunci i s-au terminat foile…

A condus „magistral” SCJU Arad pe perioada pandemiei, reușind să nu semneze niciun act, ci doar să își  folosească marionetele din conducerea spitalului.

Corpul  medical  e  scos  mereu  țap  ispășitor  pentru  deficiențele  grave structurale  și  funcționale, care  sunt, în realitate,  consecința  incompetenței manageriale, strigătoare la cer, a unor indivizi fără competență, fără experiență, fără dorința și putința de a scoate spitalul din mizerie și a-i asigura dezvoltarea. Medicii  sunt  în  permanență  blamați,  jigniți,  umiliți,  arătați  cu  degetul  și culpabilizați pentru a ascunde sursa reală a problemelor: dezastrul managerial perpetuat de oameni incompetenți, fără realizări profesionale, care apoi sunt asmuțiți împotriva medicilor.

Pentru a putea dezamorsa starea conflictuală care a dus la protestul spontan,  și  pentru  ca  activitatea  medicală să  revină  la  normal  în  interesul pacienților solicităm anularea deciziei din 28.04.2021 și demiterea actualei echipe manageriale care de un an de zile a arătat doar dispreț și ostilitate la adresa corpului medical, fără a rezolva niciuna din problemele spitalului. Într-o veche tradiție, se acumulează doar datorii   (probabil   rezultat   al   „unui management  eficient  și  riguros”)  pentru  care,  apoi,  să  se  solicite  salvarea Consiliului Județean.

P.S. Actul medical de calitate se oferă în special în spitalele de stat, nu doar în cele private, dar condițiile în care acesta se desfășoară depinde în mare măsură de pregătirea echipei manageriale.

Semnează,

Medicii prezenți la întâlnirea din data de 18.05.2021

s1

s2

s3

 

***

[ACTUALIZARE 2] (18 mai 2021): Medicul ratat Gheorghe DOMȘA a primit „flit” de la București, cu Falcă al lui cu tot, iar acum, în maniera interlopă care-l caracterizează, sare la gâtul medicilor care protestează amenințându-i că… va deveni director peste Spitalul Județean Arad până-l va prinde pensia!

Astăzi, la ora 14:00, a început întâlnirea dintre reprezentanții medicilor nemulțumiți și cei ai conducerii SCJU, DSP și ai Consiliului Județean Arad… iar acesta, deși pare un lucru bun, e fix invers!

Chiar dacă au semnat scrisoarea de protest publicată ieri de toată presa locală de bună credință, cel puțin, în mod anonim, fostul director al C.A.S. Arad a reușit să-i „deconspire” pe lideri,  să afle relativ ușor cine sunt cei care nu-l plac (era mai simplu să pornească de la destul de trista realitate că NU-L PLACE NIMENI!) și să-i convoace  „la apel” într-una dintre curțile sale preferate – sala de ședințe a Consiliului Județean Arad.

Bineînțeles că această „mișcare interlopă”, rulată vreme de decenii și inspirată de interlopii care-l înconjoară, este menită a pune și mai multă presiune pe medici, care dezvăluie presei că li s-a cerut  în mod explicit să își retragă memoriul depus și semnat de aproximativ 90 de cadre medicale, că altfel… LE DEVINE DIRECTOR și „au cam pus-o”.

Se cunoaște aversiunea acestui medic ratat, specializat în NIMIC, la adresa medicilor adevărați, el… care a fost propulsat din fundurile Craivei direct peste destinele Casei de Asigurări de Sănătate și de care depinde cam totul în sistemul medical-politic arădean (se vede asta, nu?…), frustrarea sa mergând până într-acolo încât se zvonește că își dorește să preia frâiele Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, până-l prinde pensia (iar când apare un zvon, oricât de exagerat, despre Domșa, prezumția de veridicitate este sensibil apropiată de 100%) – „jocurile” de la București depășindu-l în intenția sa de a deveni șef peste Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Iată scurtul apel al medicilor, redactat chiar de către aceștia imediat după ce Domșa le-ar fi cerut să înceteze protestele:

„Noi, medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad semnatari ai protestului împotriva managementului catastrofal al spitalului, denunțăm presiunile la care suntem supuși pentru a renunța la protestul nostru.

Nu acceptăm ca un personaj care nu are nici o legătură cu Spitalul Județean să își permită să convoace în birourile administrației spitalului medici pe care să îi preseze și intimideze pentru a-și retrage semnătura de susținere.

Considerăm aceasta o atitudine abuzivă și represivă ce ține de vremuri de tristă amintire și solicităm conducerii Consiliului Județean să ia imediat măsuri pentru a opri neîntârziat aceste noi abuzuri împotriva personalului medical al spitalului”, transmit la unison cele 90 de cadre medicale, majoritatea medici, din Arad.

Vom reveni… probabil cu o nouă „știre victorioasă” despre (cel mai dezonorant „cetățean de onoare” care figurează în analele acestui oraș) Gheorghe Domșa și luptele lui cu sistemul medical arădean – căci instrumentele sale de șantaj sunt mult mai eficiente decât inocentele proteste legale care l-ar putea înfrâna în orice demers…

…………………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] Medicii arădeni – scrisoare deschisă: „NU pentru 165 de lei!”…

În sfârșit s-au prins și cadrele medicale de managementul defectuos al Spitalului Județean Arad. Grupul protestatarilor a lansat o Scrisoare deschisă prin care ne asigură că „nu pentru bani” a fost protestul, ci împotriva sfidării conducerii la adresa corpului medical

pag1

pag2

pag3

***

[TITLUL INIȚIAL] (13 MAI 2021): „Micul securist care face reguli perverse” a declanșat protestul cadrelor medicale de la Spitalul Județean Arad

Conducerea Spitalului județean Arad a transmis o informare de presă seacă după ce în această dimineață personalul medical din zona verde a Spitalului Clinic Judeţean Arad a protestat spontan împotriva unei decizii a conducerii instituţiei de a diminua cuantumul procentului oferit la salariu pentru efectuarea gărzilor în zona respectivă dar și „pentru abuzurile împotriva cadrelor medicale și pentru atitudinea sfidătoare a conducerii” care, în opinia lor, „și-a creat un instrument de represiune prin individul Andrei Barna, numit ilegal președinte al Comisiei de Acreditare și mai este cu jumătate de normă la SMC”. 

Totodată, cadrele medicale își exprimă nemulțumirea cu privire la „crearea unor comisii de anchetă de către manager și multe altele. Zilnic avem controale de la DSP și tot zilnic este hărțuit personalul medical. I-au fost retrase lui Carmen Lucuța, fostul manager, toate atribuțiile și i-au fost date lui Andrei Barna… Au anulat procedura făcută de Carmen Lucuța și a făcut el alta. Ăsta este adevăratul motiv al protestului, nu banii. Abuzurile și mizeriile care se fac zilnic asupra noastră, a personalului medical. Ne-au discreditat prin presă fără să facă acele analize pe probe”.

În ceea ce-l privește pe Andrei Barna, nemulțumirile sunt de multă vreme în interiorul unității,  funcționarul (care „a lucrat” în cadrul Serviciului Român de Informații) fiind alintat „micul securist care face reguli perverse”, dar cum breasla medicală este una dintre cele mai lașe când vine vorba de a da în vileag nereguli ale sistemului, nu e de mirare că nemulțumirile au răbufnit greu, dar nici că un număr relativ mic de cadre au avut curajul să protesteze.

„Protestul nu se oprește aici, mâine la ora 13 se merge la Consiliul Județean” – au asigurat protestatarii de astăzi.

***

[INFORMARE DE PRESĂ]

Comitetul Director al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a decis diminuarea sporurilor de gardă, acordate medicilor din cadrul secțiilor non-Covid-19

Astfel, pentru gărzile efectuate în lunile mai și iunie 2021 medicii care efectuează gărzi în zona verde vor primi un spor de 40% în zilele lucrătoare și de 75% în zilele de sâmbătă și duminică. Conform legii, sporul de gardă poate fi de până la 75% pentru zilele lucrătoare și până la 100% pentru zilele de sâmbătă și duminică.

În luna aprilie 2021, un medic primar, gradație V (gradație maximă) a fost plătit pentru o gardă din timpul săptămânii (17 ore) cu 824 de lei net, iar sâmbăta și duminica (24 de ore) cu 1.330 de lei net.

În lunile mai și iunie 2021, același medic va primi 660 de lei net, pentru o gardă efectuată în timpul săptămânii și 1.164 de lei net pentru una efectuată sâmbăta și duminica.

„Această diminuare se aplică gărzilor efectuate pe secțiile non-COVID-19 deoarece, până acum gărzile se plăteau identic și pe secțiile COVID-19 și non COVID-19 fapt care, în ultima perioadă a dus la imposibilitatea de a asigura necesarul de gărzi pe secțiile COVID-19. Așadar am decis ca cei care lucrează pe secțiile COVID-19 să primească sporul maxim de gardă iar cei din zonele verzi să primească mai puțin. În ultima perioadă, am gândit mai multe măsuri menite să eficientizeze activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Toate aceste măsuri au fost discutate și cu personalul medical, înainte de a fi puse în practică. Sunt unele nemulțumiri legate de procedura încheierii contractelor de angajare a medicilor din sursă externă în cadrul liniilor de gardă aprobate, respectiv a angajării cu contract de prestări servicii a medicilor și a asistenților medicali. Urmare a noii proceduri, se vor încheia contracte de gardă externă/prestări servicii doar în baza competențelor și a necesității iminente. De exemplu, atunci când se solicită o gardă externă, medicul șef va trebui să înainteze o notă de fundamentare prin care să argumenteze de ce garda nu poate fi asigurată de către colegii noștri și de ce este necesară aducerea unui medic din extern”, a precizat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

 

Categorie: Știri
Etichete: Andrei Barna, carmen lucuta, Florina Ionescu, garzi, manager interimar SCJU Arad, medici, sectii non-covid, Spitalul Judetean Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: Sub propaganda creșterii economice, guvernanții ascund realitatea scumpirilor masive
Articolul următor
„Frontiera” Curtici revine în EȘALONUL TREI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

incendiu turnu

Incendiu la un lan de grâu, în satul Turnu

În aceste momente pompierii acționează pentru stingerea unui incendiu la un lan de grâu, în localitatea Turnu la iesire spre orașul Pecica. Intervin pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o…
actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…