miercuri, august 17, 2022

[ACTUALIZARE 3] Seria de FURTUNI a măturat județul de la Nădlac la Sântana, iar în municipiu a făcut curățenie așa cum numai NATURA știe să facă!

 

VREMEA EXTREMĂ care a fost prognozată de instituțiile de specialitate să ajungă la Arad a măturat o jumătate de județ cu un vânt chiar mai puternic decât cel estimat (81 km/h. conform tabelului din actualizarea precedentă), viteza acestuia ajungând la 91 km/h.

CODUL ROȘU METEO „25.06/21:10-21:50 grindină, vijelie, descărcări electrice, averse torențiale 40-50 l/mp Pecica, NĂdlac, Secusigiu, Semlac, Șeitin, Peregu Mare” a fost anunțat de ISU Arad la ora 21.00, iar la ora 22,20,  în Vama Nădlac, un șofer, din propria mașină, vedea ceea ce urmează:

 

Apoi au început să „curgă” fotografiile pe facebook…

Mai jos sunt intervențiile pe care le-a efectuat Inspectoratul pentru Situații de urgență, așa cum au fost transmise de responsabilii cu informațiile publice:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În urma fenomenelor meteo, in judetul Arad, pana in 26.06.2021 ora 02:30, s-a intervenit dupa cum urmeaza:

ISU Arad a intervenit in municipiul Arad la degajarea a 26 copaci si a 7 acoperisuri cu 8 autospeciale, 25 de subofiteri si 2 ofiteri

–  Drumurile Nationale au intervenit pentru degajarea a 2 copaci pe DN79 Arad-Oradea

– Servicul Edilitar Mun.Arad a intervenit in municipiul Arad pentru degajarea a 7 copaci

– Serviciile voluntare au intervenit pentru degajarea a 27 copaci:

–             SVSU Santana 2 copaci in localitatea Caporal Alexa

–             SVSU Santana 1 copac in orasul Santana

–             SVSU Santana 1 copac pe DJ791 Santana-Zimandu Nou

–             SVSU Livada 2 copaci pe DN7 Arad-Oradea

–             SVSU Livada 1 copac pe DC108 Sofronea-Sanpaul

–             SVSU Livada 4 copaci in localitatea Iratosu

–             SVSU Curtici 5 copaci in localitatea Iratosu

–             SVSU Iratosu 6 copaci in localitatea Iratosu

–             SVSU Nadlac 2 copaci in oras Nadlac

–             SVSU Semlac 2 copaci in localitatea Semlac

–             SVSU Sagu 1 copac in localitatea Sagu

Ora 23.30: „În acest moment intervenim la Spitalul Judeţean din Arad, unde o parte a anvelopării spitalului s-a prăbuşit. De asemenea, mai intervenim pe trei străzi din municipiu pentru eliberarea lor de arborii căzuţi.”

Biroul de presă al ISU Arad

***

Dacă ne uităm atenți la efectele furtunii – vezi galeria foto de la finalul articolului -, vom constata (unii cu suprindere) că, în fapt, n-a fost niciun dezastru – toate ființele umane s-au speriat, dar nimeni n-a pățit nimic traumatizant: natura și-a dat un refresh… a redecorat mai degrabă „cum trebuie” așa-zisul paisaj urban, ne-a arătat care copaci sunt putrezi și trebuiau tăiați / toaletați demult și care brazi nu trebuiau plantați, solitar, la o intersecție, care acoperișuri nu sunt conforme să reziste la un vânt de 90 de kilometri la oră (înseamnă că la 200, se împrăștie o jumătate de oraș!), unde nu se pun tomberoanele și alte pilde gospodărești.

UPDATE – ora 11.20

Simima Roz – purtător de cuvânt al Spitalului Județean Arad:

„Furtuna de azi-noapte a afectat o parte din acoperișul Spitalului Matern, o bucată din izolatia termică a clădirii din strada Andrenyi Karoly și a smuls doi copaci din rădăcină. Din fericire nu au fost puse în pericol viețile pacienților și a personalului medical de serviciu. „A fost o mobilizare extraordinară azi-noapte. Mulțumim echipajelor Inspectoratului pentru Situații de  Urgență «Vasile Goldis» al Județului Arad care au intervenit de urgență și colegilor din spital care au făcut tot ce este omenește posibil pentru limitarea pagubelor și pentru siguranța pacienților. S-a muncit până spre dimineață pentru a îndepărta bucățile de acoperiș și copacii prăbușiti” a explicat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

…………………………………………………………………….

 

[ACTUALIZARE 2] (25 iunie, 2021) O să avem un weekend cu ploi, tunete și fulgere – și este doar primul val de VREME EXTREMĂ POST-CANICULĂ care vine peste noi!

 

Este ALERTĂ de PERTURBĂRI MAJORE cauzate de temperaturile extrem de ridicate de vineri, ora 15.00 până sâmbătă dimineața, la ora 11 – conform avertizărilor emise demeteoromania.ro, weather.com etc.

Tot weekendul va fi ploios aproape constant… cu surprize constând în fulgere și tunete – vremea calificată de specialiști drept EXTREMĂ continuând cu o săptămână de caniculă.
Ne așteaptă o vară îngrozitoare (cel puțin) din punct de vedere climatic.

Acțiune recomandată: „Evită evenimentul conform instrucțiunilor” – în limbaj de specialitate… adică nu ieși în spații deschise, neacoperite,  nu intra în cele fără paratrăsnet și nici în păduri ori în preajma copacilor izolați. Condusul pe drumurile care, foarte probabil, vor fi inundate de ploaie – conform desfășurătorului pe ore, vizibil intergal pe site-ul weather.com/ro-RO – este, de asemenea, de evitat.

 

………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (24 iunie, 2021) RECORDURI ABSOLUTE ale perioadei se înregistrează la Arad: vom simți 41 de grade la umbră!

COD ROȘU – Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie
Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș

Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20… 24 de grade.” – anunță Administrația Națională pentru Meteorologie.

………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (20 iunie, 2021) [AVERTIZARE și RECOMANDĂRI] Ne așteaptă O SĂPTĂMÂNĂ CANICULARĂ, cu maxime de 39° la umbră… și este doar „primul val”!

Toate site-urile meteo avertizează asupra faptului că valul canicular care a început să ne lovească astăzi își va întări efectele pe parcursul întregii săptămâni viitoare, cu intensitate crescândă.
Începând cu data de 21.06.2021, tot Vestul României se va confrunta cu „primul val de căldură”. Temperaturile așteptate pot ajunge la 38-39° la umbră, la soare depășind ușor 42°/45°, și fiind resimțite, în câmp deschis sau pe stradă, la peste 50 de grade.

Cele mai elementare recomandări în aceste condiții sunt:

– Evitați pe cât posibil ieșirile din casa între orele 11:00 – 16:00 (când intensitatea radiațiilor ultraviolete e maximă).

– Faceți tot posibilul să stați într-un mediu răcoros natural sau artificial.

– Consumați cel puțin 2 litri apă pe zi.

– Evitați alcoolul, cafeaua în exces, alimente cu un conținut ridicat de sare, zahăr sau grăsimi.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news