N-CAZURI

[ACTUALIZARE 4] „EPISCOPIȚA” e OUT! Angela Borteș a fost demisă din funcția de contabil-șef al Arhiepiscopiei Aradului

 

[TITLUL PRINCIPAL] (18 aprilie, 2017) Angela Borteș – „Doamna vrajbei noastre” din Arhiepiscopia Aradului

Pe profilul de facebook al contabilei-șef a Arhiepiscopiei Aradului, Angela Borteș (despre ceea ce este și afișează dumneaei public vorbim – o accentuăm din prima ca să n-avem discuții inutile în cazul că ne vedem în Instanță), în afară de poze cu dânsa, cu Audi-ul dânsei și cu Mănăstirea din Gai (a dânsei și aceasta), cu flori (florile dânsei) și cu preoții care conduc destinele Bisericii Ortodoxe din acest județ, (nu în ultimul rând, considerați la nivel comportamental și chiar declarativ ca fiind ai dânsei) găsești definiția incompatibilității… dacă știi să citești un profil. Respectiv, pe cel al dânsei.

Dacă n-ai fost curios până acum, să-l citim împreună

Angela Borteș a terminat UAV Arad, Facultatea de Știinte Economice – Promoţia 2004, Contabilitate/finanțe, Arad, iar din 2005 până în prezent este angajata Ministerul Justiției – Expert contabil judiciar/Expert fiscal judiciar (adică o cheamă, periodic, Poliția să facă expertize pe cazuri de criminalitate economică). Din 2008 are o firmă care nu merge deloc rău. Conform localbiz-arad.ro societatea cu un singur angajat, „PERSEVIDENTA SRL a fost infiintata in anul 2008. Conform datelor oferite de Registrul Comertului, firma are ca domeniu de activitate principal Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a., cod CAEN 8299, fiind inscrisa in LocalBiz in sectiunea Administratie, Servicii administrative, Activitati de servicii suport, Management.”
La Arhiepiscopia Aradului a ajuns în 2013, succedându-i, la puțin timp după „descindere” părintelui Brândușe în funcția de contabil-șef pe fondul înlăturării infamului personaj Iacob Bupte, fostul vicar încheindu-și cariera cu un proces penal de toată jena, în cârdășie cu cămătari, polițiști corupți și alți oameni nuli din punct de vedere etic… doar clemența procurorilor scutind Biserica de o inculpare și mai rușinoasă.
Pe vicarul numit în locul lui Bupte, Consilierul administrativ-bisericesc, Protosinghel Teodor Vid a reușit să-l înlăture în toamna anului trecut, prin manevre de culise rușinoase, care implică nume mari din conducerea B.O.R., aruncând în noroi însăși credibilitatea ÎPS Timotei și subminându-i autoritatea. Este, de asemenea, singura femeie care face parte din Consiliul Eparhial (un fel de organism-omolog cu Consiliul Local Municipal plus cel Județean)… după cunoștințele noastre, singura din țară.
„De când e doamna Angela în frunte, am ajuns să-l regretăm pe Bupte!” –  este „refrenul” indignării cvasicolective pe care îl auzi… numai să ai urechi și creier pentru așa subiect.

I se spune „Episcopița” – dar numai în șoaptă și fără s-audă Înaltul!

Concomitent și… interșanjabil, deci, doamna Angela conduce destinele economico-finaciar-contabile ale Arhiepiscopiei Aradului – adică banii celor 264 de parohii  de pe cuprinsul celor 4 protopopiate ale județului. Adică un post care implică rularea a foarte mulți bani (la rigoare, bani sfinți, nu-i așa?), o enormă responsabilitate, o delicată diplomație, o impecabilă rigoare morală plus abilități de… pilot de navă cosmică. Probabil din cauza faptului că o asemenea matrice de responsabilități ar necesita o fișă a postului impresionantă… contabila-șefă nici nu are una… și probabil că tot de aia și-a și cumpărat un bolid-limuzină. Cine mai lucrează pentru două ministere deodată, învârte bani cu lopata, manevrează destine de preoți și își ține și firma privată pe profit? Puțini pe lumea asta… doar marii dictatori și geniile.
Ți-ar trebui o fișă a postului cât Divina Comedie... cu tot cu prefață, colofon și note explicative.
De aia a și fost poreclită „Episcopița”… Așa i se spune pe holurile sediului Episcopiei, prin curțile bisericilor… „numai să n-audă Înaltul, că se supără”.

„Un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului”

„Este un personaj nociv pentru Arhiepiscopia Aradului, atât prin atmosfera de teamă, șantaj și tensiune continuă pe care o răspândește, cât și prin ceea ce face, propriu-zis, cu fondurile Arhiepiscopiei. Preoții nu au CAS-urile plătite… de când a venit ea! Vă dați seama ce înseamnă asta?! 32.000 de Euro pe lună intră în „Contul Filantropia” – iar dacă cineva dintre… colegii de la Poliție ai doamnei ar căuta prin acest cont, ar avea supriza să vadă că aproape toți se varsă… în diferite găuri negre. A desființat fabrica de lumânări a Arhiepiscopiei, în condițiile în care aceasta funcționa impecabil, ca să aducă lumânări mai scumpe de la București! Profitând de faptul că ea este cea care duce donațiile la Patriarhie, nu admite niciun fel de întrebare despre felul în care împarte banii credincioșilor – nimeni neavând nicio putere să o controleze în ceea ce face. A reușit să-și achite leasingul de la limizina Audi în doar trei luni – în condițiile în care acea mașină costă cât salariul (mare) al dumneaei pe mai bine de cinci ani de zile ” – este doar o parte din năduful pornit de la „partea economico-financiară” pe care și-l varsă colegii săi de serviciu… care au o identitate clară și o fișă a postului bine definită și care sunt dispuși să le repete atât în fața instanței bisericești, cât și a celei judecătorești – nu va mai trece multă vreme până ce acest fapt se va petrece, la cum merg lucrurile.

Cine îl sapă pe Părintele Cleopa Jurj de la Mănăstirea Gai și de ce?

Interesul major al Angelei Borteș se focusează, conform tuturor evidențelor pe care contabila-șef nici măcar nu intenționează să le ascundă, pe bogata și frumoasa  Mănăstire Gai – unde sora de sânge a domniei-sale este stareță la maici (o persoană, altfel, cu o conduită impecabilă și o cultură enormă) și unde intenționează să-l impună pe un anume domn, călugăr la o mănăstire de lângă Meheninți, în locul iubitului de enoriași stareț Cleopa Jurj (controversatului părinte putându-i-se imputa doar tonul fundamentalist-ortodox al predicilor sale… dar cum să reproșezi asta unui călugăr ortodox?!).

„De ce vreti să îl dezbrăcați pe Părintele Cleopa? Adevărat vă spun că diavolul râde și se bucură de ce se întamplă. Înainte să judecăm, mai bine ne-am vedea bârna din ochii noștri. Acuzați pe Părintele că bea?! Ce fel de oameni sunteți? Cei care îl acuzati pe Părintele Cleopa vă spun că sunteti niște fățarnici . Vă întreb fățarnicilor, sunteți vrednici de Rai? ÎL iubiți pe Iisus? Da? Cum? Bătându-vă joc de Biserica Lui și de slujitorul Lui? Asa tineti post?!” – întreabă un credincios (pe data de 20 martie, a.c.) chiar pe pagina de facebook a Mănăstirii Gai. N-are nimeni curajul să dea măcar un like la postare, darămite să scrie un comentariu… iar asta spune multe despre atmosfera de „teamă de putere” pe care Angela Borteș o emană.
Nu-i nimic, o spunem noi: doamna Angela Borteș îl „sapă” pe părintele Cleopa ca să-și aducă prietenul (nu îndrăznim să detaliem acum informația potrivit căreia cei doi sunt… mai mult decât prieteni, dar dacă e cazul, o vom proba) în înalta funcție – astfel asigurându-și… întru eternitate „spatele” și cimentându-și influența… cel puțin pentru această viață.

Episodul „Cutia milei să vină la doamna!” – picătura care a umplut paharul răbdării preoților

Nu există față bisericească în Arhiepiscopia Aradului care să o „vorbească de bine” pe Angela Borteș (exceptând persoanele din stricta sa intimitate sau aflate în cârdășie cu dânsa – asupra câtorva dintre acestea vom reveni, probabil, într-un episod următor, în caz că lucrurile nu se reașează în matca lor normală). Revolta e mocnită, iar vorbele grele mai mult se scrâșnesc printre dinți decât se articulează… Episodul „Cutia milei să vină la mine”, de la începutul acestei primăveri, însă, a rupt bariera tăcerii în Arhiepiscopie. Într-un moment de proastă inspirație strategică, combinat cu vocația sa de dictator, a făcut greșeala de a bate cu pumnul în masă și a cere ca însăși CUTIA MILEI de la Catedrală să fie adusă (plină, desigur) pe biroul dânsei! Apoi a plusat: „Toate cutiile milei de la toate parohiile din județ să vină aici!”
Revolta a izbucnit instantaneu, reverberațiile sale au ajuns la Î.P.S. Timotei, iar acesta, cu blândețea ironică și severă care-l definește, i-ar fi transmis, personal, să înceapă cu cea din Gai…

Nu dorim să-l târâm pe ÎPS Timotei în povestea asta prea meschină pentru un părinte atât de blând

pentru că, în ceea ce ne privește capacitatea de a pricepe acest subiect cel puțin, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe arădene este absolut complet în afara acestor probleme urâte, infernal de dificil de gestionat pentru un om sfânt.
Pentru cei care nu cunosc din interior problema, ÎPS Timotei conduce… mai mult cu Sufletul decât cu Sceptrul destinele bisericii și ale preoților din acest județ. Nu are calități de „manager resurse umane”… și la ce i-ar trebui aceste prerogative, când are – nu el, ci ! – consilieri numiți și plătiți pentru asta?! Nu e nici contabil-șef (din fericire pentru Angela Borteș și din nefericire pentru Bilanțuri), nici director de marketing (ar fi și culmea!…)
Sarcina unui episcop – sunt convins că nu vrea nimeni să mă contrazică – este să țină sus credința, eticheta, prestanța bisericii sale și, deloc în ultimul rând, să participe activ și metafizic la Mântuirea sa. Să construiască biserici noi – aceasta este suprema îndatorire administrativă a unui episcop. Peste toate, să se roage. Să țină post. În cele peste trei decenii de când conduce Biserica arădeană, ÎPS Timotei Seviciu a reușit să construiască o catedrală, două mănăstiri și zeci de biserici pe tot întinsul orașului și județului Arad. Restul sunt povești cu diavoli, ispite, foame de putere, corupție și alte mărunțișuri lumești ce trec… așa cum trec în coșul de gunoi al amintirilor toate tarele noastre, sfârșind la doi metri sub pământ.

Am avut plăcerea de a sta la masă cu probabil cel mai inteligent om cu suflet pe care l-am avut față-n față și am avut neplăcerea de discuta vreme de două ore cu ÎPS despre subiectul „Angela Borteș” – un subiect neplăcut în Postul Paștilor. Nu voi relata nimic din acea discuție, în afară de concluzie, pentru că nu e nici locul, nici momentul și, maxim de sincer, nu vreau. A fost o experiență mult prea profundă ca să o etalez în cadrul unei anchete despre „urâtul în biserica mea”.

„Nu am nimic împotrivă să publicați acest articol… nu stă în puterea mea să interzic subiecte presei. Un singur lucru vă rog: să lăsați să treacă Sfintele Paști… să nu publicați așa ceva în post”… sunt cuvintele cu care capul Bisericii Orotodoxe ne-a fixat eticul și religiosul într-un punct mult mai înalt decât teama sau voluptatea de a scrie despre „Episcopița”.

Iar cu „Episcopița-sa” am vorbit prin emisari… ca-n filmele cu tătari

[Notă eminamente subiectivă a autorului: Sunt pe subiectul ăsta de vreo jumătate de an aproape. Mărturisesc că, inițial, am evitat să-l „fac” din rațiuni ce țin de protecția personală a persoanelor cu care am grade de rudenie sau alianță, prietenie, amiciție sau, pur și simplu, respect reciproc, din Biserica Ortodoxă arădeană. M-am simțit copleșit de subiectivismul pe care-l implică (de aici și repetiția obsesivă a termenului „scuze)”.]

După ce am publicat articolul despre renunțarea la funcție a vicarului Teodor Vid – limitându-mă la o știre neutră și neimplicativă… am aflat, prin emisari, că doamna intenționează să mă acționeze în judectată… dar un „cineva” drag ambelor tabere a intervenit și vrea pace. L-am rugat pe dragul de emisar să-i transmită doamnei că nicio problemă n-am cu datul în judecată și că doresc să îmi răspundă la câteva probleme punctuale – dar nu mi-o doresc atâta de tare încât să mă tai cu lama și nici să comit păcatul vânzării-cumpărării omului de către om n-am chef… așa că dacă nu răspunde, pentru mine e „bless” să nici n-o-ntreb…
Mi-a transmis că „pentru ea nu-i nicio problemă – dacă e să fie război, să fie război!”, iar eu l-am asigurat pe emisar că nu voi publica nimic până ce n-o să primesc încuviințarea Înaltului.

HRISTOS A ÎNVIAT!

………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (25 aprilie, 2017) Angela Borteș ÎȘI BATE JOC de preoți! „EPISCOPIȚA” a convocat ședință extraordinară pentru discutarea C.A.R. – dar a fugit în concediu

Are un salariu mai mare decât ÎPS Timotei – al cărui venit e transparent și, oricum, și-l donează direct în fondul C.A.R., pentru a acoperi „găurile” lăsate de fostul vicar Iacob Bupte – dar „dă cu flit” propriei funcții și își bate joc de toți preoții deodată!
„Episcopița” Angela Borteș a convocat pentru data de ieri, 24 aprilie, o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi figura tocmai discuția despre contul la care cotizează fiecare dintre slujbașii lui Dumnezeu care figurează ca salariați pe listele Arhiepiscopiei Aradului. Discutăm despre multe milioane de lei… despre care nu se știe sigur dacă mai există în vistieria instituției.
Probabil pentru a nu fi „linșată” (discutăm la modul figurat, desigur) de preoții revoltați (nu prea mai are „adepți”… cei foarte puțini, abținându-se de la orice asociere cu ea și nefiind de față, la rându-le, în pseudoședința de ieri după-masă… am înțeles că până și „colegii din servicii” și-au luat umbrela de pe coafura dânsei), doamna Borteș a absentat, anunțând telefonic că a intrat în concediul legal… subit, pe o perioadă de 48 de zile lucrătoare (dacă am înțeles bine).

E o simplă știre – dar una care spune multe (esențialul!) în primul rând despre caracterul contabilei-șef a Arhiepiscopiei Aradului. Și, foarte posibil, „mișcarea greșită” pe care a făcut-o în caz că mai avea de gând să rămână pe importanta funcție pe care o ocupă în cadrul instituției supreme a Bisericii Ortodoxe arădene.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] „Împilează parohiile cu colportaj tip-chinezării” și alte multe păcate lumești ale Angelei „EPISCOPIȚA” Borteș – sau ARTA ȘANTAJULUI la Mănăstire… pe sistem contabil

În destul de scurta – și, sperăm, efemera – sa trecere isterică prin conturile, sarcinile, comenzile și mințile preoților din Arhiepiscopia Aradului, Angela Borteș a făcut ravagii în rânduiala Bisericii, punând însituția în situații compromițătoare față de terți cu care, până să se instaureze ea „la butoane”, avea relații oneste, cimentate timp de zeci de ani, răspândind dezbinare și semănând necinste în parohii.
Iată câteva „găuri” și practici dictatoriale create în vistieria Arhiepiscopiei și în mentalul Bisericii Ortodoxe arădene

(înșiruite „contabilicește”, fără să le interpretăm, lăsând acest lucru pe seama șefilor săi – a celor care o plătesc; pentru toate acestea există acte)

1. Privitoare la clădiri:
– Nu a făcut plata către firmele distribuitoare de materiale de construcții la renovările de la Facultatea de Teologie;
– Nu a plătit firma de arhitectură care a întocmit RLV-ul pentru începerea reparațiilor la fațadele de la Sediul Central de pe Episcopiei, la „Diecezana” de pe Eminescu și  a pereților exteriori Catedralei Vechi, de pe străzile Barițiu, Goldiș și Mețianu.

2. Privitoare la oameni:
– Întocmește State de plată fără semnăturile olografe ale salariaților și fără să le taie „fluturaș”;
– Taie din salariile personalului pentru a acoperi GAURA din C.A.R.;
– Imixtionează în organizarea sectoarelor administrative în neconformitate cu fișa postului său – în traducere: „se bagă peste tot și toți, dând lucrurile peste cap”;
– Nu le plătește orele suplimentare  angajatelor de la Pangarele Catedralelor – în condițiile în care acestea lucrează 12 ore pe zi (discutăm despre 228 de ore pe lună acumulate de cele 4 angajate: toate sâmbetele și duminicile, câte 12 ore pe zi);
– Sunt preoți, de la parohii „îndepărtate” și sărace, cărora nu le plătește defel salariile;
– Amenință și șantajează întreg personalul Arhiepiscopiei care nu i se supune.

3. Privitoare la contracte:

– Efectuează cheltuieli neconforme cu realitatea, absolut inutile – cum ar fi achiziționarea și montarea de camere de supraveghere (în valoare de, atenție: 50.000 de lei!) sau schimbarea mobilierului din birouri;
– A transferat conturile Arhiepispopiei de la BCR la Banca Transilvania – unde soțul bunei sale prietene, Oriana, este director.

4. Privitoare la obiecte de cult:
– A „transformat” kilogramul de lumânări cumpărate de la Patriarhie (după ce a desființat fabrica de lumânări din Arad, care funcționa neîntrerupt de zeci de ani) în… bucăți. Surplusul rezultat din această combinație a fost virat (nu ma este, pentru că la ultima „virare”, Patriarhul a pus să fie dată afară… cu „virare” cu tot) pentru Catedrala Mântuirii Neamului… în timp ce la Catedrala Nouă din Arad nu sunt bani pentru Pictura principală;
– A „împilat parohiile cu colportaj tip-chinezării” – este expresia prea frumoasă a unei surse din interiorul Arhiepiscopiei, meritând să fie citată exact – în traducere:  cumpără de la București, din Dragonul Roșu, cruciulițe-roși- care-luminează-cu-5- de-bani și le vinde cu 5 lei în mănăstiri și biserici, prin angajații săi perosnali.

…toate acestea pentru ambiția meschină de a-și „starețui prietenul”. Cine este Augustin Dragomir?

Augustin Dragomir este un călugăr controversat cu… „aproximativ 4 copii” conform „folclorului bisericesc contemporan”, care a fost căsătorit, a divorțat, a fost preot misionar în Italia și Spania… „ca băieții”… și a costruit o Biserică în comuna Jiana, județul Mehedinți  cu sprijinul nemijlocit al fratelui Angelei Borteș, Ilie Borteș (unul dintre cei care au făcut lucrări de amenajare la Baza Militară de la Deveselu – printre altele). El este „prietenul extrem de apropiat” cu care „doamna vrajbei noastre” vrea să-l înlocuiasă pe Părintele Cleopa, îndrăgitul și… da, extremistul, fundamentalistul (dar asta nu e, în niciun fel, treaba dumneaei) stareț de la Mănăstirea Gai. Doar în treacăt fie spus, în acest episod și așa prea încărcat de „oameni și cifre”: la ora la care vorbim, Părintele Cleopa Jurj zace într-o rezervă a „Municipalului” și trăiește din mila credincioșilor… care îl vizitează, în schimb, cu zecile… după ce Angela Borteș i-a otrăvit meditațiile creștine pe cât de antiecumenice, pe atât de ortodoxe, cu înscenări de viol, înregistrări „pe nașpa” și alte urâțenii incredibile!

Când Angela Borteș a „descins”, în toamna anului trecut, în Mănăstirea Gai… nu a făcut-o singură. Simte regie demnă de Sun Tzu – Arta războiului! 

Legăturile sale cu Arhiepiscopia Aradului datează de vreo 15 ani, de pe vremea când tânără, sărăcuță dar ambițioasă, vindea cărți preoților la „Diecezana”… acum, o infimă chestie din colecția sa de „jucării cu biserici”.
A apărut ca dintr-un coșmar cu contabile „cu o formație de încă trei specimene pe măsura ei” – conform acelorași minunate surse folclorice despre care pomeneam. Doamna Oriana, de exemplu, era gravidă – dar a ascuns acest „amănunt” comisiei de angajare. A intrat la puțin timp în concediu de maternitate, iar din această perspectivă conduce „secția maternitate” din cadrul Mănăstirii Gai – deloc una neglijabilă… un fel de „locotenent pe relația bani – personal” al EPISCOPIȚEI. Vom vorbi și despre celelalte personaje și despre „desfășurătorul de tip militar” operat de păcătoase printre sfinte… în alte episoade… dacă va mai prezenta interes subiectul (în condițiile în care sursele noastre confirmă că însuși Patriarhul Daniel a „afurist-o telefonic”, direct și personal, cu nume și prenume, lăsând la atitudinea ÎPS Timotei demiterea sa).
E o regie aici demnă de ecranizarea Artei războiului de Sun Tzu în variantă postmodernă. ARTA ȘANTAJULUI.  Trei-în-unu: Tarkovsky plus Kusturica plus Tarantino ți-ar trebui la butoane ca să faci cum trebuie filmul ăsta.
Începem de la această linie directoare: când au ajuns ele în sfânta mănăstire, numărul călugărițelor oscila între 25 și 30. Călugărițele erau acolo ca să se roage și să curețe omenirea din jur de păcate. Au executat tot ce li se opunea. La această oră mai sunt 13 – dintre care 5 vor pleca azi-mâine. Cele care au mai rămas, sunt acolo ca să o îmbogățească pe Angela Borteș… prima Episcopiță din istoria Bisericii Ortodoxe Române.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 3]  În caz că vreți autografe de la Angela Borteș… adevăru-i că „Aventurile economico-financiar-penale ale ȚOAPEI LA MĂNĂSTIRE” fac de-un bestseller!

…știu că nu vreți…. dar în caz că vreți autografe de la Angela Borteș, să rețineți că nu dă! Și-a pus MM pe facebook în acest sens… așa că vâju`!… la Cărtărescu și de-ăștia… sărăciilor!
În principiu, Angela Borteș nu dă – ia! Ia mănăstiri cu totul, ia atribuții de la Episcopie, ia ștampile, ia bani de la credincioși, ia de la săraci, ia de la bogați, ia de la capitaliști, ia de la preoți, de la călugări, de la Patriarhie ia, ia de la Audi, ia de la Dragonul Roșu… nu discriminează la luat. Cu datul face discriminări: nu-și dă decât sieși… mă rog… și celor foarte apropiați (cum i-a dat Audi-ul „vechi” multpreaîndrăgitului (cumva) călugăr Augustin sau salariu mai mare lui Mariș (unicul ligău rămas oficial) – de unde se deduce că și ceea ce  și când le dă apropiaților, tot inaltpreațoapei-sale-intime direct și personal își dă Angela Borteș când își dă.
Și-și dă… și de unde nu-i de luat!

Ca să demonstrăm că Angela Borteș e o Țoapă, nu trebuie decât să povestim ce-a făcut ea la serviciu săptămâna trecută

Luni, după „vinerea absenței” – cum va fi fost numită în acest bestseller in progress – când a venit la Episcopie urmare a „concediului subit” despre care am povestit de-acum, a intrat „cu bucsușu-n cap” pe poartă, după ce și-a parcat mașina nu în față, ca de obicei, ci după colț, la fostul TBC (sanchi) să n-o fileze nimeni. Și-a șters de pe contul de facebook informațiile potrivit căreia „lucrează la Arhiepiscopia Aradului”… și-a lăsat doar că e „contabil HR”, așteptându-se să fie  întâmpinată cu picioare-n fund. N-a fost să fie… din motive care ne scapă. Între timp… brusc, așa… au sosit la Mănăstirea Gai nu una, nici două, ci 3 mașini de la televiziuni centrale (Trinitas și TVR, dacă am înțeles bine), ca să… facă frumos ceva urât sau / și să spele pe cineva murdar. Habar n-are nimeni că au fost televiziunile oficiale acolo… niciun oficial n-a auzit. Episcopia însăși nu știe… n-a consemnat… în schimb, știe „Episcopița”!
Până miercuri, a făcut ce-a făcut (vom afla exact ce a făcut) și și-a rezolvat „ploile”… așa încât și-a reeditat titulaturile pe facebook, și-a pus MM-ul de „vedetă”… ca să înțeleagă toată lumea ce părere are ea despre părerile colectivului din juru-i și, desigur, și-a parcat Audi-ul „de-a crestulul” porții… așa cum îi stă corect unei Episcopițe în toată nesimțirea sa. În cele două zile, nu i-a auzit nimeni gura, iar pe coridoare și în birouri aveai impresia că s-a întors normalitatea acasă…
N-a fost să fie: haosul s-a reinstaurat rapid, iar lucrurile decurg în continuare cum mergeau: conduse de ea într-o direcție penală. Nici vorbă de reconvocarea ședinței pentru discutarea fondurilor CAR și a restului mizeriilor de care e responsabilă direct.
Este acesta un comportament de țoapă?
Este însăși definiția – după părerea noastră.

Mănăstirea Gai – marea miză a Episcopiței – a fost părăsită de cele sfinte, devenind teatrul unor operațiuni penale

Părintele Cleopa Jurj, slujitor de mulți ani al Bisericii Mănăstirii Gai, autor al unor predici ultra-ortodoxe menite să trezească vigilența enoriașilor prin expresii, viziuni și profeții… desigur, lipsite de suplețe diplomatică și antiecumenice, dar, nu-i așa?, respectând întru totul tradiția secularizantă a BOR, a fost „lucrat” de Angela Borteș cu concursul găștii sale în cea mai… interlopă dintre manierele cunoscute: i s-a făcut o „cheie” înscenându-i-se un viol.
După cum se cunoaște (mai mult sau mai puțin), Mănăstirea Gai este păzită (sau era… că acum s-au „împuțit” lucrurile și la acest capitol) de o altă firmă de pază decât cea cu care Arhiepiscopia are contract – iar contractul este controlat de Angela Borteș și finanțat de fratele său, Ilie. De asemenea, așa cum s-a mai povestit aici, călugărițele care au mai rămas la mănăstire (13 la număr, din 30) se împart în două categorii: „cele cărora le e foarte frică de Angela Borteș” și „cele care sunt ale Angelei Borteș”… dacă îți imaginezi că o contabilă poate să aibă o ceată de călugărițe personale… știu că e greu: Roma lui Caligula avea, totuși, niște principii morale mai ferme! Pe „partea economică” (probabil cea mai importantă în această strategie), contabila scoate o avere la fiecare drum de București, vânzând chinezăriile cumpărate din Dragonul Roșu pe post de colportaje (obiecte bisericești) în fiecare sâmbătă și duminică și, mai ales, la marile sărbători religioase – așa că dacă ai acasă „Icoană cu Sfântul Arsenie Boca sfințită la Muntele Athos” cumpărată de la Gai… n-o țâpa la gunoi… da`nici nu te lăuda cu ea.
Oribil e faptul cel mai ușor constatabil: sunt din ce în ce mai puțini enoriași care frecventează Mănăstirea Gai – pentru că așa-numiții „simpli credincioși” știu (de multe ori mult mai multe decât preoții și conducătorii Episcopiei) ce se întâmplă în parohia lor.

Având, deci, toate aceste atuuri de partea ei, ce-o putea opri din a organiza o mârșăvie pentru a-l înlătura pe părintele Cleopa din Mănăstire, pentru a-și aduce mult-doritul pe postul său… întru mult-mai-pragmatică apropiere și bunăstare reciprocă? Un scenariu și-o regie.
Iată scenariul primului episod: îl îmbiem cu băutură… îl tragem de limbă, îl înregistrăm când îl vorbește de rău pe Înaltul și facem public asta. A ieșit ceva aproximativ… regia, însă, a fost penibilă… ÎPS Timotei n-a „mușcat-o” (îl deranjează ce afirmă părintele Cleopa la adresa sa, dar nu într-atât încât să-l înlăture). Pentru „fapta comisă”, i s-a dat un fel de „canon administrativ” (pe care călugărul orgolios nu l-a respectat)… și atâta tot. O porcărie a fost tratată cu superioritate și, până la urmă, ignorată… conflictul, amânat.

Episodul doi a fost, însă, de-a dreptul abject. Angela Borteș a momit / speriat / incitat două călugărițe pentru a face în așa fel încât o revoltă atipică pe sistemul în sine prestată de părintele Cleopa să semene a… tentativă de viol! Amănuntele pe care le știm din poveste sunt vagi – se pare că, aflat într-o stare euforică, părintele le-ar fi fugărit prin mănăstire pe călugărițe blestemându-le… în orice caz, când polițiștii s-au confruntat cu „probele” video și cu declarațiile „victimelor”, în chiar seara în care s-a petrecut mârșăvia, au rămas oripilați de „lucrătura bagabonțească” pe care au prestat-o nefericitele amazoane ale Episcopiței și le-au trimis, cu avocați cu tot, la plimbare… cinste lor!

Ceea ce i-a „reușit”, însă, e că actualmente părintele Cleopa zace într-o rezervă a Spitalului Municipal (vezi prima fotografie din galerie), copt de bolnav și în așteptarea unei noi operații, primind vizite și trăind din mila celor care-l respectă și-i iubesc cuvintele… din fericire, mulți! Mult prea urâtul război cu Angela Borteș aproape că l-a distrus. Nu are cuvinte diplomatice la adresa celei care i-a otrăvit viața monahală – iar noi nu-i vom face probleme suplimentare reproducându-i discursul la adresa acesteia.
Nu are de niciunele – nici asigurarea medicală nu credem că o are plătită.

Mai multe persoane, angajate ale Episcopiei, s-au verificat ieri,  pe site-ul CAS, dacă au asigurările plătite. Au constatat că au asigurările reținute din salarii, dar nevărsate din luna ianuarie, a acestui an. În situația lor s-ar putea să fie mai mulți… dacă nu toți – e ușor de verificat aceasta, urmând indicațiile de AICI.
Vom trata această disjuncție în episodul următor.

……………………………………………………..

[ACTUALIZARE 4] (29 mai, 2017) „EPISCOPIȚA” e OUT! Angela Borteș a fost demisă din funcția de contabil-șef al Arhiepiscopiei Aradului

O, ce veste minunată… cum au zis proorocii: Angela Borteș este „tristă istorie” pentru Arhiepiscopia Aradului. Astăzi i-a fost înaintată decizia semnată de ÎPS Timotei prin care a fost informată că, începând cu 1 iunie a.c., este destituită din funcția de contabil-șef al instituției. „Episcopița” nu pleacă singură, ci împreună cu  cele două apropiate, Mariana și Oriana, cărora, de asemenea, li s-a semnat actul de destituire.
Vestea a fost primită cu… mare bucurie de către foștii săi colegi.

……………………………………………………..

Articol asociat:

Consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului, Teodor Vid, a renunțat la funcție. „Mă simt copleșit… M-am îmbolnăvit”

Lucian Valeriu, 29 mai 2017 4:16

cleopa_jurjangela-bortesbortes-colajgaiepiscopitacatedrala-veche1catedrala-vechecatedralavechecatedralaangela-bortesepiscopita-1