miercuri, martie 29, 2023

[ACTUALIZARE 6] Bilanțul românilor decedați în cutremurul din Italia a ajuns la 11. 6 sunt răniți și 4 sunt dispăruți

 

[ACTUALIZARE 6]

Bilanțul romanilor decedati în cutremurul din Italia a ajuns la 11. Șase dintre trupurile identificate vor fi repatriate luni, pentru ca rudele să le poata ingropa creștineste. 291 de oameni și-au pierdut viata in urma seismului.

La data curentă, situația românilor afectați de cutremur se prezintă astfel: 11 au murit, 6 sunt raniti, 4 sunt disparuti.

Duminică, in regiunea Rieti a fost ținută o emționantă slujbă ortodoxă de pomenire. Alături de preoți români, s-au aflat și mulți dintre conaționalii loviti de soartă.

Sursa: stirileprotv.ro

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 5] (28 august) Încă 2 români au fost găsiți morți sub dărâmături. Bilanțul tragic al cutremurului din Italia a ajuns la 291

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 4] (27 august) Italia este în doliu național. Dintre cei 281 de morți, 8 sunt români. 6.600 de oameni caută încă supraviețuitori printre ruine

O zi de doliu naţional a început în Italia pentru cei 281 de oameni ce au decedat în urma cutremurelor ce au zguduit centrul ţării, informează BBC.
Prim-ministrul italian Matteo Renzi este aşteptat să participe la funeraliile victimelor din Arquata, unul dintre oraşele care a avut cel mai mult de suferit în urma cutremurelor din Italia. În zonele afectate a fost declarată starea de urgenţă şi 50 milioane euro au fost deja alocate pentru a începe reconstrucţia clădirilor şi a infrastructurii, iar peste 2.000 de oameni locuiesc momentan în corturi amenajate special pentru cei care au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Numărul oficial de decese a ajuns la 281, unul provizoriu însă, şi niciun supravieţuitor nu a mai fost găsit de miercuri noapte. Cu toate acestea, autorităţile din Italia au declarat că nu vor renunţa la căutarea posibililor supravieţuitori până când toate persoanele dispărute vor fi găsite într-un mod sau altul. Aproximativ 6.600 de oameni caută sub ruinele clădirilor prăbuşite în speranţa că vor mai găsi pe cineva în viaţă.

Ultimul bilanţ oficial al victimelor cutremurului din Italia, de origine română, a fost dat publicităţii vineri seara de către MAE. Încă doi români au fost găsiţi morţi, astfel că numărul celor care şi-au pierdut viaţa se ridică la 8 persoane, în timp ce încă 19 persoane sunt date dispărute.

Sursa: Mediafax
Foto reprezentativ: time.com

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 3] (26 august) Șase români au murit în cutremurul din Italia. Alți 17 sunt dați dispăruți. Comunicat MAE

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat vineri dimineața, că un al șaselea cetățean român și-a pierdut viața în cutremurul din Italia. Alți 17 români sunt dați dispăruți. În ceea ce îi privește pe cei cinci români răniți, internați în spitale, starea lor este stabilă și viața nu le este pusă în pericol. Acest bilanț vine la trei zile de la producerea seimsului cu magnitudinea 6, soldat, potrivit unui bilanț încă provizoriu, cu 250 de morți, peste 300 de răniți și mii de sinistrați.

„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia, și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.
Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”.

După aproape 48 de ore de la cutremurul cu magnitudinea 6 care a zguduit centrul Italiei, bilanțul provizoriu al persoanelor decedate a ajuns la 250. Echipele salvare muncesc necontenit şi au reuşit să scoată în viaţă oameni prinşi de zeci de ore sub dărâmături.

Sursa: digi24.ro

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (24 august) Numărul decedaților în cutremurul din Italia a crescut la 120. Alți 368 de oameni sunt răniți. Români printre victime

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că un român se numără printre cei care şi-au pierdut viaţa (o femeie în vârstă de 59 de ani). Alţi doi sunt răniţi şi 9 sunt daţi dispăruţi. Un nou bilanţ anunţă că 120 de oameni au murit în urma seismului.

20.27. Potrivit unui nou bilanț, 120 de oameni au murit în urma cutremurului. Alți 368 au fost răniți.

18:45. MAE confirmă că un român şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia. Doi români sunt la spital, răniţi. Iar un nou bilanţ anunţat de presa italiană spune că cel puţin 80 de oameni au murit.

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 1] (ora 16) Primul bilanț oficial al victimelor cutremurului din Italia: 38 de morți și 150 de dispăruți printre ruine

Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț oficial: 38 de morți. Autoritățile italiene au mai anunțat că 150 de persoane sunt căutate în continuare de către salvatori.
Între timp, premierul italian Matteo Renzi şi-a anulat vizita programată la Paris.

……………………………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (23 august, ora 9.00) Cutremur în această dimineață în centrul Italiei. Localitățile Accumoli și Amatrice sunt grav afectate

Un cutremur foarte puternic a avut loc în această dimineață în centrul  Italiei, la adâncime foarte mică.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,2 a fost înregistrat la 03:36, are epicentrul în apropierea Accumoli, în provincia Rieti, și hypocenterul la doar 4 kilometri adâncime. Prăbușiri de clădiri sunt raportate în Accumoli și Amatrice. „Jumătate din oraș este distrus, oamenii sunt sub dărâmături”, a declarat un primar pentru RaiNews24 „, drumurile de acces sunt blocate.” Primarul a cerut echipe de salvare pentru  a elibera persoanele prinse sub dărâmături. „Pe una din zone există o alunecare de teren si pe o alta este un pod care este pe cale să se prăbușească. Oamenii se adună în săli de sport, suntem fără energie electrică” precizează RaiNews 24.

Mai multe persoane au fost implicate în accidente și pagube grele au fost provocate pe clădiri și a infrastructurii rutiere, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi.

Cutremurul a fost resimțit în mod clar în centrul Italiei . Un „cutremurputernic „, din primele informații pe care le am sunt „răniți și prăbușirilor majore”, a declarat pentru RaiNews24 șeful Apărării Civile Fabrizio Curcio .

De asemenea, un nou cutremur puternic , la 04:34 , s-a simțit la Roma , Umbria , Marche și Abruzzo . În L’Aquila , Pescara și Teramo oameni au ieșit în stradă. Zgomot puternic de prăbușire s-a auzit de la peretele de est al vârfului de munte Gran Sasso .

Mai multe replici au avut loc după primul cutremur. Cutremurul a fost resimțit de la Rimini, la Napoli . Drumurile au fost blocate în multe zone din țară . Două victime în Pescara del Tronto.

În urma cutremurului unii dintre piloni care susțin articulațiile viaductelor A25, ale autostrăzii între Pratola și Cocullo ( L’ Aquila ) s-ar fi deplasat. Sunt în prezent inspectate de către tehnicieni, circulația este încă deschisă și regulată.

Facebook a activat funcția SafetyCheck pentru ca cei care se află în zona afectată de cutremur să-i anunțe pe apropiați, prin intermediul rețelei de socializare, că sunt teferi.

Sursa: RaiNews24

…………………………………………………………………………

„Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.
De asemenea, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative a fost mobilizat şi Consulatul General al României la Bologna. În acest sens, o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă.

Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că se află legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară.

De asemenea, Ministerul informează că românii afectaţi de cutremur pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Foto: qz.com

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news