[ACTUALIZARE 6] Curtea de Apel Timișoara a dat de parchet cu Rechizitoriul lui Chișmorie întocmit de DNA, desființând încheierea penală a judecătorului de cameră preliminară și ridicând controlul judiciar pentru toți inculpații!

chismorie apel
Distribuie:

 

Curtea de Apel Timișoara a „spălat pe jos” cu Rechizitoriul DNA urmare căruia latifundiarul Cristian Chișmorie, în complicitate cu angajații săi, Cernea Sofia și Cristina Ardelean  și alții „ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018”.
Contestațiile depuse de către inculpați în data de 04.06.2021 la Tribunalul Timiș împotriva soluției care constatase  „legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar” au fost judecate pe data de 10 iunie, iar magistrații Curții de Apel au decis următoarele:

Solutia pe scurt (așa cum apare pe Portajul Instanțelor de Judecată)

„În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a C.p.p. raportat la art. 205 C.p.p. admite contestaţiile formulate de inculpaţii CHIŞMORIE CRISTIAN IOAN, CERNEA SOFIA LILIANA şi ARDELEAN CRISTINA FLORENTINA împotriva încheierii penale nr. 114/03.06.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Timiş în dosarul nr. 2481/30/2021/a1.1. Desfiinţează încheierea penală contestată şi rejudecând: În temeiul art. 242 alin. 1 C.p.p. revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata ARDELEAN CRISTINA FLORENTINA prin ordonanţa nr 151/P/2017 din 15.04.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara. În temeiul art. 242 alin. 1 C.p.p. revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul CHIŞMORIE CRISTIAN IOAN prin încheierea penală nr. 45/CO/DL/14.04.2021 a Curţii de Apel Timişoara. În temeiul art. 242 alin. 1 C.p.p. revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpata CERNEA SOFIA LILIANA prin încheierea penală nr. 16/DL/11.02.2021 a Tribunalului Timiş, prelungită prin ordonanţa nr 151/P/2017 din 07.04.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara. În temeiul art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi, 10.06.2021.

Document: Încheiere finală camera preliminară  116/2021  10.06.2021”

 

chismorie

………………………………………………………

[ACTUALIZARE 5] (31 mai, 2021): S-a finalizat ancheta penală în cazul „Bovinele maghiare cu pașaport fals de Târnova, subvenționate de APIA lui Chișmorie”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 114/VIII/3 din 11 februarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați (trei sub control judiciar – un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia), pentru o fraudare masivă a subvențiilor acordate crescătorilor de animale, în valoare pe aproximativ 1 milion euro.

În sarcina celor cinci inculpați s-au reținut infracțiunile de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat și complicitate),
– obținere ilegală de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate),
– infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals (autorat și instigare), comise în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2016 – 2019, unul dintre inculpați, om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic, sprijinit de două angajate, inculpate și ele în prezenta cauză, au constituit un grup infracțional organizat care ar fi avut ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acestora. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă membrii grupului, beneficiind și de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția Agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor. Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei. A.P.I.A. și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au constituit părți civile în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de patru dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

***

[ACTUALIZARE 4] (12 februarie 2021)  SOLUȚIA INSTANȚEI în cazul „Bovinele maghiare cu pașaport fals de Târnova, subvenționate de APIA lui Chișmorie”

[ACTULIZARE 3] (11 februarie) INSTANȚA: Cristian CHIȘMORIE – în arest domiciliar pentru 30 de zile. Contabila și administratoarea – 60 de zile sub control judiciar

Judecătorul de drepturi și libertăți desemnat de Curtea de Apel Timișoara să soluționeze cererea de arestare propusă de procurorii DNA față de cei trei inculpați în „Dosarul fraudelor zootehnice” a dispus… ceea ce sperau avocații și, desigur, acuzații: mandat de arestare la domiciliu pentru Cristian Chișmorie și câte 60 de zile sub control judiciar pentru contabila și admistratoarea fermei „călcate” miercuri, 10 ianuarie, de anchetatori, în dosarul început din anul 2017, rezumat în actualizarea precedentă (vezi comunicatul DNA) și soluționat, în debutul său, după cum urmează.

[ACTUALIZARE 4]

Iată Soluția așa cum apare pe Portalului Instanței de Judecată:

chismorie

Ora estimata: 15:00

Complet: C6DL

Tip solutie: Încheiere

Solutia pe scurt: „În baza art. 227 Cod procedură penală respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara în dosarul nr. 151/P/2017.

I. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d, art. 222 alin. 1 şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul C. C. pe o durată de 30 de zile începând cu data de 11.02.2021 până la data de 12.03.2021 inclusiv. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în sat (…), comuna (…), nr. (…), jud. Arad, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura. În temeiul art. 221 alin. 2 lit. a și b Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu inculpatul are următoarele obligaţii: a)să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu inculpatele Cernea Sofia-Liliana şi Ardelean Cristina Florentina şi cu martorii, direct sau indirect, pe nicio cale. În baza art. 221 alin. 4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În temeiul art. 221 alin. 9 Cod procedură penală desemnează IPJ Arad să supravegheze executarea măsurii dispuse. Respinge solicitarea inculpatului Chişmorie Cristian Ioan de luare faţă de acesta a măsurii controlului judiciar.

II. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1, 2 şi 4 lit. b Cod procedură penală, art. 203 alin. 2 Cod procedură penală, art. 211 alin. 2 Cod procedură penală dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata Cernea Sofia-Liliana, pe o durată de 60 de zile începând cu data de 11.02.2021 până la data de 11.04.2021 inclusiv. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuin?ei; c) să se prezinte la IPJ Arad – Serviciul Supravegheri, căruia i se încredințează supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organele de poli?ie sau ori de câte ori este chemat; În temeiul art. 215 alin. 2 Cod procedură penală pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească limita teritorială a României, decât cu încuviin?area prealabilă a organului judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; d) să nu se apropie de inculpatul Chişmorie Cristian Ioan sau de martori şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatei că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

III. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1, 2 şi 4 lit. b Cod procedură penală, art. 203 alin. 2 Cod procedură penală., art. 211 alin. 2 Cod procedură penală dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata Ardelean Cristina-Florentina, pe o durată de 60 de zile începând cu data de 11.02.2021 până la data de 11.04.2021 inclusiv. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fa?a căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la IPJ Arad – Serviciul Supravegheri, căruia i se încredințează supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliție sau ori de câte ori este chemat; În temeiul art. 215 alin. 2 Cod procedură penală pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească limita teritorială a României, decât cu încuviin?area prealabilă a organului judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. d)să nu se apropie de inculpatul Chişmorie Cristian Ioan sau de martori şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatei că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art. 215 alin. 4 Cod procedură penală supravegherea respectării de către inculpate a obligaţiilor care le revin pe durata controlului judiciar se realizează de către I.P.J. Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare. În baza art. 221 alin. 8 Cod procedură penală dispune comunicarea unor copii ale prezentei încheieri, de îndată inculpatului, IPJ Arad – Biroul Supravegheri Judiciare, organului de poliţie în a cărui circumscripţie se află imobilul în care locuieşte inculpatul, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române. În baza art. 215 alin. 5 Cod procedură penală copia prezentei încheieri se comunică, inculpatelor precum şi IPJ Arad – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, unităţii de poliţie în a căror circumscripţii locuiesc inculpatele, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Arad, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor din judeţul Arad şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, în vederea asigurării respectării de către inculpate a obligaţiilor cele revin şi pentru darea inculpatelor în consemn la punctele de trecere a frontierei. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 11.02.2021, ora 18:15.

Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)?

 

………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] COMUNICAT DE PRESĂ (11 februarie, ora 14.00)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2021, a trei inculpați (un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate),
– infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.
În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.
Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor.

Celor trei inculpați i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 11 februarie 2021, cei trei inculpați sunt prezentați la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

………………………………………………………..

TITLUL INIȚIAL (10 februarie, 2021) Omul de afaceri Cristian CHIȘMORIE a fost reținut de DNA într-un dosar de fraudă cu Fonduri EUROPENE

Dosar „de forță” deschis de DNA Timișoara, după peste doi ani de cercetări prealabile, având ca obiect fraude cu fonduri europene operate de omul de afaceri, din Ineu, Cristian CHIȘMORIE, la ferma sa cu sediul în comuna Șicula.

Conform surselor noastre, fermierul ar fi prejudiciat statele român, maghiar și Uniunea Europeană cu mai bine de 1.000.000 de euro prin manevre dolosive utilizând date false în declarațiile privitoare la vitele deținute, accesând fonduri europene si guvernamentale necheltuite pentru scopurile declarate și însușindu-și sume imense pentru sine și oamenii săi.

Împreună cu Cristian Chișmorie, de la ferma sa din extravilanul comunei Șicula au mai fost chemați pentru audieri încă 5 persoane, printre care contabila firmei sale și cea care îndeplinea funcția de adiministrator.
Cei trei vor fi reținuți astăzi propuși magistraților-judecători pentru arestare de către DNA Timișoara cel mai probabil mâine.

[ACTUALIZARE 1]  

Acțiunea procurorilor a debutat în anul 2018, când ferma din Şicula a omului de afaceri a fost percheziționată, iar anchetatorii au ridicat mai multe documente, au inventariat animalele pe care le deţine societatea lui Cristian Chişmorie și au cules declarații.

Astăzi, anchetatorii au stabilit că prejudiciul rezultat din fraudă se ridică la peste  1 milion de euro, iar trei persoane – Cristian Chișmorie, contabila și administratoarea firmei – au fost reținute cu ordonanță pentru 24 de ore.

Vom reveni cu amănunte

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: araneag, Arestat dna, Chislaca, cristian chismorie, DNA Timișoara, Ineu, tarnova
Distribuie:
Articolul anterior
Abonamente pentru sezonul 2021-2022
Articolul următor
UTA și-a prezentat primele achiziții pentru noul sezon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie