[ACTUALIZARE] A fost ministrul mediului la Arad ca să ne împărtășească „slăbiciunea lui pentru managementul deșeurilor”

principala fechet
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE](25 noiembrie 2020): A fost ministrul mediului la Arad. Am rămas niște omuleți verzi cărora li s-a șters memoria de gunoaie

Cum anticipam, vizita ministrului mediului la Arad a fost în tonuri de roz. A găsit un oraș de omuleți verzi cărora li s-a șters memoria de gunoaie. A umblat cu haita de șacali, turnând un episod electoral de o greață colosală care se prelingea odată cu fraza:  fracția biodegradabilă este colectată separat și transformată în compost și valorificată, nu pot decât să mă bucur să vizitez o nouă facilitate, o nouă investiție, cu atât mai mult cu cât a fost finanțată din fonduri europene și să mă asigur că Aradul va contribui într-un mod pozitiv la creșterea nivelul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor în România.”

Totuși, oficialii pe ce lume trăiesc de trimit asemenea comunicate de presă?

[COMUNICAT DE PRESĂ – Primăria Arad]:

Călin Bibarț: „Obiectivul nostru: Aradul mai verde, Aradul mai sănătos”

„Ne dorim un oraș curat, sănătos, dar mai ales verde”, a afirmat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț în cadrul întâlnirii de lucru cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și secretarul de stat, Andrei Cazacu. Prezent la Arad, miercuri 25 noiembrie, Ministrul Mediului a inclus pe agenda vizitei ministeriale o întâlnire cu reprezentanții adminstrației locale și județene, la finele căreia s-a declarat mulțumit de proiectele de mediu dezvoltate în municipiul și județul nostru.

„ Administrația arădeană are în derulare peste 36 proiecte de infrastructură verde. Ca inovare avem în desfăşurare crearea a 22 de stații de închiriere pentru cele 330 biciclete, care vor putea fi închiriate de către arădeni. Primăria achiziționează 10 autobuze electrice şi 8 tramvaie noi. De asemenea  modernizăm 20 de tramvaie şi creăm 2 stații de încărcare electrică pentru autobuze. Pentru facilitarea accesului la noile mijloace de transport în comun achiziționăm un sistem de taxare (e-ticketing). Lucrăm la realizarea unor puncte fixe
în zonele verzi  din municipiul Arad care vor fi dotate cu aparate de fitness în aer liber, care generează electricitate pentru încărcarea telefoanelor. Ne dorim un Arad curat, sănătos şi verde, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv ne dorim dezvoltarea malului Mureşului şi crearea de noi parcuri pe raza municipiului” a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

„ Am vrut să am o discuție cu autoritățile locale, să vedem în mod concret cu ce poate sprijini Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor activitatea foarte bună pe care autoritățile locale o au deja aici. Urmează să facem o serie de vizite în județ: cea mai importantă pentru mine, vă spun, poate și pentru slăbiciunea mea legată de managementul deșeurilor, va fi legată de noua stație de sortare ce urmează a fi pusă în funcțiune. Așa cum bine știți, România este codașa Europei la capitolul colectare separată, la capitolul reciclare, la capitolul îndeplinirii țintelor de deviere de la depozitare. Asta înseamnă, că ori de câte ori mă aflu într-un județ care are un SMIT funcțional, care nu doar colectează reciclabilul pe fracții, dar aflu cu mare bucurie că inclusiv fracția biodegradabilă este colectată separat și transformată în compost și valorificată, nu pot decât să mă bucur să vizitez o nouă facilitate, o nouă investiție, cu atât mai mult cu cât a fost finanțată din fonduri europene și să mă asigur că Aradul va contribui într-un mod pozitiv la creșterea nivelul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor în România.”, a afirmat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Pe lângă stația de sortare gestionată de SC RECONS SA, Ministrul Mediului a mai vizitat Fabrica de tramvaie, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL și incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase.

4

***

[COMUNICAT DE PRESĂ – CJA]

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a avut astăzi o întâlnire cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, prezent la Arad.

Ministrul a discutat cu autoritățile locale și județene despre programele guvernamentale aflate în derulare la nivelul județului și municipiului, programe care vizează reducerea poluării în trafic și crearea de noi spații verzi.

„Protecția mediului, reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt elemente deosebit de importante, iar investițiile realizate sau programate pentru acest domeniu sunt prioritare. Am discutat cu ministrul mediului, domnul Mircea Fechet toate aceste aspecte legate de creșterea calității aerului, de implementarea politicilor privind un mediu mai curat și am stabilit prioritățile pentru perioada următoare. Vom implementa proiecte ambițioase prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care vizează modernizarea rețelelor de apă menajeră și apă uzată. POIM vine să continue proiectele europene pe acest domeniu, începând cu SAMTID”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Acesta a subliniat că este nevoie de implicarea Ministerului de resort, pentru că doar împreună, cele două entități vor putea să ducă la bun sfârșit aceste proiecte mari, ce vizează dezvoltarea unor comunități ample.

Ministrul Mircea Fechet a lăudat Aradul și modul în care administrația locală a dezvoltat proiectele legate de mediu, subliniind că județul nostru este un exemplu de bune practici în domeniu.

„Aici, la Arad, voi avea extrem de puțin de lucru, pentru că autoritățile locale înțeleg pe deplin importanța mediului pentru sănătatea populației și își fac treaba bine. Aveți extraordinar de multe proiecte, dar și extrem de variate, lucru ce nu poate decât să mă bucure. Aradul poate fi considerat exemplu de bună practică în România. Spre deosebire de foarte multe alte județe, la Arad, se colectează separat, fapt ce înseamnă mai puțină poluare și mai mult confort, pentru că putem transforma deșeurile în fertilizatori și compost”.

Acesta a apreciat și investițiile private, oferind exemplul unor stații de taxi care au inclus în trafic autoturismele electrice.

În programul vizitei ministrului Mircea Fechet sunt incluse: Fabrica de tramvaie, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL, incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase, staţia de sortare gestionată de SC RECONS SA. La întâlnire a fost prezent și primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

cja2

***

[TITLUL INIȚIAL](17 noiembrie 2020): Dacă ai fi mahărul județului, cu ce te-ai lăuda la ministrul mediului, Mircea Fechet, care vine la Arad?

Noul Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor vine în turneu electoral și la Arad.

Astfel, Aradul îl va avea „pă goșcie” pe ministrul mediului Mircea Fechet în vizită de lucru din registrul electoral. Și, sigur, că va veni cu celebrele bagaje pentru botaniști, cu discursul „vom face, vom accesa, sunt în faza de proiect, sunt în faza de achiziție” la pachet, discurs care va fi „întărit” și de mahării C.J-ului nostru ( previzibil de altfel) care se vor lăuda cu „am făcut!”,  „suntem printre primii din țară la…” te miri ce chestiuni invizibile. După care, va urma celebrul comunicat de presă fie al europarlamentarului (care aproape sigur va însoți „cortegiul”), și al președintelui CJA, sau al unui alt „trompetist” responsabil cu „PR” -ul electoral.

Bun! După această scurtă „profeție” despre cum își vor prezenta vizita, să facem un exercițiu de imaginație cam pe unde va fi dus azi Mircea Fechet și ce i se va prezenta:

Oare pe la zecile de balastiere care nu plătesc redevențe și devastează albia râului Mureș, sau poate în pădurea de la Fântânele/ Frumușeni unde poate din cauza acelorași balastiere se usucă arborii și se surpă malul? Sau poate îl  vor duce să vadă defrișările ilegale din zona Moneasa /Codru Moma? Sau poate îi vor povesti cum anumite firme fac scheme imobiliare și cumpără terenuri pentru exploatarea gazelor de șist în Câmpia de Vest? Sau poate îl duc la Stațiile de transfer al deșeurilor să îi zică și lui cât de bine (nu) funcționează Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Arad?

Dar dacă totuși nu are timp de plimbare prin județ, le sugerăm noi câteva locații, pentru a vedea cât de (in)competenți sunt pe problematica de mediu cei de la nivel local. De exemplu ar putea face o „haltă” în sensul giratoriu de la Intim pentru a simți prin propriile nări mireasma de „rahat stătut” emanată de pompele lu CAAC (Compania de Apă Canal și angajați nenumărați), sau poate fi dus pe același traseu pe zona neintubată a Mureșelui. O altă posibilă locație ar fi Aeroportul Arad! Și, poate, vă întrebați ce să facă acolo că problema asta aparține unui alt ministru. Dar cum există colaborare interministerială și Aeroportul Arad e multifuncțional, i se pot arăta pubelele cumpărate pe bani europeni (dă-i dracu că-s de la Europa și i-am făcut pe fraieri la faza asta) care în loc să se folosească la colectare selectivă și la îndeplinirea țintelor de reciclare (care ar trebui la ora asta să fie de 40 %  dar, în realitate, sunt mult sub 10% în ciuda MEGA PROIECTULUI) stau la soare în vederea casării. Aceste pubele, surprinse luni, 16 noiembrie:

pubele

-vezi mai multe poze în galeria foto…

Poate îi vor explica domnului ministru cum în tariful de gunoi de la Arad  sunt prinși și bani pentru sortarea care nu se face, sau pentru compostarea care de asemena e prinsă în tariful la gunoi dar care în loc să se facă la standardele și la procentele din proiect solicită majorare de tarife.

Vom vedea la sfârșitul zilei în celebrele ( și deja anticipatele) comunicate de presă pe unde a ajuns domnul Fechet cu alaiul său și ce mai promit aleșii care au (ne)realizat atât de multe lucruri pentru Arad pentru arădenii care, iată, au și apreciat prin votul de la locale aceste mega „realizări” și se pare că vor aprecia incompetența și la scrutinul pe care ni-l aduce-n dar Moș Nicolae.

 

Categorie: Politice
Etichete: balastiere, Calin Bibart, CJA, Costel Alexe, defrisari, gestionarea deseurilor, Iustin Cionca, malul muresului, Mircea Fechet, Moneasa
Distribuie:
Articolul anterior
IN MEMORIAM Alexandru Donciu, mijlocașul UTA-ei din anii `60
Articolul următor
Cadoul ideal pentru cineva care lucrează de acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie