[ACTUALIZARE] Au început pregătirile pentru sărbătorirea „Centenarului Marii Uniri”

3
Distribuie:

 

[COMUNICAT – INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL ARAD – CANCELARIE  PREFECT]

În organizarea Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Arad, astăzi a avut loc la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, o dezbatere ce se înscrie în seria „România Centenară”, demers ce își propune centralizarea proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.

La dezbatere au participat: Înaltpreasfinția Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Secretarul de stat Cristian Videscu din partea Departamentului Centenar, Prefectul și Subprefectul Județului Arad, Cosmin Pribac respectiv Florentina Horgea, Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, deputatul Glad Varga. Gazda evenimentului, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a fost reprezentată de Președintele fondator Aurel Ardelean și de Rectorul Coralia Cotoraci. Alături de persoanele enumerate s-au aflat în sală directori ai instituțiilor culturale din Arad, conducători ai structurilor  județene din cadrul M.A.I. și M.A.P.N., reprezentanți ai asociațiilor oamenilor de cultură din Județul Arad, reprezentanți ai minorităților naționale și cultelor, istorici, membri ai asociațiilor de revoluționari, membri ai unor organizații din societatea civilă.

În cadrul discuțiilor au fost enumerate proiecte, idei, inițiative, provenite din toate mediile: administrație publică, mediu universitar, asociații culturale sau ale societății civile.  Dezbaterea a avut un caracter de lucru, urmărindu-se identificarea modalităților de punere în practică a proiectelor enunțate. Participanții la dezbatere au subliniat în mod repetat importanța evidențierii corecte a rolului esențial pe care Aradul l-a avut în realizarea  actului politic de la 1 Decembrie 1918,  fapt istoric de care se va ține cont în creionarea programului național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Biroul de presă

……………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (1 martie, 2017) Seria de dezbateri naționale „România Centenară” a ajuns la Arad

[INFORMARE DE PRESĂ] Seria de dezbateri „România Centenară”, Arad, 2 martie 2017

Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României organizează, în perioada 20 ianuarie – 16 martie 2017, Seria de Dezbateri „România Centenară” în nouă centre universitare. Demersul vine în continuarea apelului național lansat în septembrie 2016 de către Departamentul CENTENAR în scopul centralizării proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.

Scopul principal al Seriei de Dezbateri „România Centenară” este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură și educație, între universități, Academia Română și Guvernul României, care să reprezinte o garanție pentru obținerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante inițiative de marcare a Centenarului. Se au în vedere propunerile trimise de universități, Academia Română și autoritățile locale către Departamentul CENTENAR la sfârșitul anului 2016.

Primele dezbateri au avut loc pe 20 ianuarie 2017, la Constanța (Universitatea „Ovidius”), pe 27 ianuarie 2017, la Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), pe 3 februarie 2017, la Suceava (Universitatea „Ştefan cel Mare”), pe 16 februarie 2017, la Alba-Iulia (Universitatea „1 Decembrie 1918”), pe 23 februarie, la Sibiu (Universitatea „Lucian Blaga”). Următoarea dezbatere „România Centenară” va avea loc joi, 2 martie 2017, şi va fi găzduită de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Evenimentul va avea loc în Sala „VASILE GOLDIS” a Senatului Universităţii, str. Liviu Rebreanu, nr. 86, începând cu ora 11.00.

Inițiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri și face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, ce urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile. Momentul culminant al „Forumului României Centenare” s-ar putea regăsi în semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universități, Academia Română și Guvernul României.

Departamentul CENTENAR

Categorie: Știri
Etichete: departamentul centenar, dezbateri, marea unire, pregatiri marea unire, România Centenară
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Vezi ce-a mai rămas din Gemi Center. Cadre demne de un film apocaliptic. Cauza oficială a incendiului – un scurtcircuit [GALERIE FOTO CU DEZASTRUL]
Articolul următor
„Înmormântarea lui Christos”, o pictură 4 x 13 metri „condamnată la tambur” de comuniști, a fost scoasă la lumină după 60 de ani și va fi restaurată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uns uvvg3

UNIVERSITATEA NOVI SAD, la UVVG ARAD

În perioada 18-19 iulie 2023, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a avut onoarea de a primi o delegație a Universității din Novi Sad, Serbia, în cadrul programului Erasmus+.