REPORTAJE

[ACTUALIZARE] Casa arhitectului Albin Toth din Țipar a devenit loc de „pelerinaj estetic” după apariția reportajului pe criticarad.ro. Mii de reacții din toată lumea curg în spațiul virtual


[ACTUALIZARE]

Mii de reacții pozitive a produs articolul nostru despre bijuteria locativă minimalistă care se întreține singură: la data curentă 23 mai, 2016, articolul de față a adunat peste 3.300 de distribuiri numai pe Facebook.

Arhitectului arădean Albin Toth – probabil cel mai european, în sensul vast și (din nou) pozitiv al noțiunii, dintre cetățenii pe care i-a dat acest județ în acești ani plini de impostură – i-a fost, efectiv, asaltată corespondența, iar casa din Țipar a devenit loc de pelerinaj estetic… o cură de ecologie, minimalism, artă a peisajului – toate exploatate extrem.

Ne permitem să publicăm un pasaj din corespondența pe care o susținem pe email cu domnul Albin Toth, nu atât din rațiuni de autopromovare, cât pentru a susține, o dată în plus, un asemenea tip de proiect:

„Bună Ziua! Aveți un ziar foarte citit. Articolele pe care le-am citit sunt literatură de cea mai bună calitate (…)Rezonanța articolului D-voastră este imensă. Avem vizitatori care vin de la ARAD, TIMIȘOARA să se uite doar peste gard. S-au prezentat și studenți de la Timișoara dornici să ne facă o vizită. Unii o găsesc pe  maică-mea și o duc cu mașina să le arate casa. Mama este desigur foarte mândră. Mulțumim” – ne-a scris arhitectul european, având grijă să ne corecteze reportajul, remediind erorile pe care, fie din neștiință (e un domeniu absolut nou și pentru noi, acesta, al caselor eco-minimal), fie din grabă, le-am comis.

Oameni de toate categoriile sociale se interesează despre proiect, despre costurile sale, despre detaliile tehnice și de construcție ale unei asemenea case. Le promitem că vom reveni cu toate aceste detalii, îndată ce le vom obține de la cei în măsură să efectueze asemenea calcule, raportate la ce se practică acum pe piață.

 

………………………………………………………………………………

 

[TITLUL PRINCIPAL] (16 mai, 2016 ): Cea mai avangardistă casă din județul Arad se află în satul Țipar, comuna Sintea Mare și este o BIJUTERIE MINIMALISTĂ care trăiește din propria sa energie [GALERIE FOTO]

PAVILIONUL AGATHA – 2008 – Arhitect: Albin Design – constructor: George Hant este o construcție cu destinație „casă de vacanță” situată în satul Țipar, comuna Sintea Mare, la nr. 386a, în capătul unei străzi înfundate care, până la achiziția terenului de către arhitectul german de origine arădeană Albin Toth, compunea un spațiu inactiv și invadat de bălării.

 

Casa familiei Toth din Țipar este „replica-pui” a unei capodopere minimaliste care și acum îi lasă pe nemți cu gura căscată…

ALBIN

Când în Bischheim, un sat lângă Kirchheimbolanden, în landul Renania Palatinat a „răsărit” această casă, absolut toți vecinii și vizitatorii au rămas „bouche bée”: nu mai văzuseră așa ceva „neam de neamul lor”… nefiind siguri nici măcar „ce-i asta”. Acum, pe tot întinsul Germaniei și a restului țărilor bogate din Europa, cele două Americi și Australia se proiecteaza o mulțime de cartiere compuse din asemenea case, proiectele pe această temă se desenează și se construiesc „pe bandă rulantă” și fac modă – dar acum 7-8 ani proiectul era din zona S.F. Munca lui Albin Toth a fost recompensată, în ultimii ani, cu numeroase premii internaționale, arhitectul avangardist este invitat la conferințe susținute de NASA, Camera Arhitecților din Germania i-a acordat premiul 1 pentru proiectul realizat PAVILLON NORA / VG KIRCHHEIMBOLANDEN / 2015 / ERSTES „PRET-A-PORTER” AKTIVHAUS, concepțiile sale despre casele viitorului fac furori în elita constructorilor mondiali…

 

Cine este Albin Toth

Arhitectul Albin Toth a absolvit Liceul de Mecanică „Aurel Vlaicu” (fostul „Industrial 1”) din Arad și Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București. A plecat din România imediat după Revoluție, la câteva luni după decembrie, 1989, inițial „ca să cunosc și să testez lumea vestică… dar am plecat în Germania imediat după 90 ca să pot reveni” – conform propriei mărturisiri. S-a stabilit însă „dincolo” pentru că a înțeles că doar de acolo își va putea promova ideile și doar astfel va putea avea șansa  să devină ceea ce și-a propus. Intrat în lumea arhitecților pe ușa secundară a mecanicii si matematicii, a avut mai mult de învățat decât colegii săi care veneau din „desen”, dar a făcut o figură aparte, respectată pentru competența sa în fizică, rezistența materialelor sau tehnica îmbinărilor. „Mi-a fost mai greu decât colegilor mei de generație, odată pentru că nu proveneam din lumea lor… a arhitecților tradiționali… dar m-am meditat la desen artistic și, cumva, lucrurile s-au compensat.” A avut o tentativă de a reveni în România, „dar ce s-a întâmplat atunci, m-a determinat să mă stabilesc definitiv în afara țării” – se confesează el „pe jumătate”, refuzând să-și detalieze amărăciunea.

Casa de vacanță din Țipar este prototipul unui proiect care a uluit Occidentul… dar în România… hmm… ca-n România…

DSC_3215

„Pavilionul AGATHA” este, conform descrierii succinte a arhitectului, „un spațiu de 1800 de metri pătrați construiți în spiritul naturii, dintre care doar 50 locuibili (indoor)”. Este un modul ecologic complex, care se întreține singur, fără niciun fel de racordare la rețeaua de apă și canalizare. „Am avut multe discuții și probleme mai ales pe tema energiei, îndeosebi cu cei de la ENEL. Neavând încredere în sistemul nostru fotovoltaic, m-au obligat să îmi pun contor cu telecitire (citire la distanță). Le-am spus să îl monteze afară, pe stradă, sa-l poată citi oricine, pentru că această casă produce mai multă energie verde decât consumă. Nu m-au crezut… și am semnat cu ei un contract prin care am stabilit că tot ce voi folosi în plus, voi plăti – iar dacă voi produce energie electrică suplimentară, surplusul îl facem cadou. La sfârșitul primului an, factura emisă de ei arăta că am consumat 1500 KWh si deși am produs tot acest curent pe casă… eu a trebuit să-l plătesc… și… ghiciți, ce au făcut cu curentul?” – întreabă mai mult retoric.  „L-au vândut mai departe, nu-i așa?” – răspund. Zâmbește. Legislația românească, mai ales regulamentele de aplicare sunt proaste, înapoiate… și neadecvate pentru un asemenea tip de construcție.

În Germania acest tip de investiție este încurajat și plin de facilități financiare: Energia solară este captată de panourile fotovoltaice cu care este placat acoperișul și terasa. Având un sistem de pereți perfect izolați, geamuri termopan în 3 straturi injectate cu aer rarefiat, energia este înmagazinată în bateriile aflate în subsolul casei – baterii de la care se alimentează spoturile luminoase din tavan, pompa de caldură, electrocasnicele, iluminarea exterioară etc., și mașina electrica (Tesla Roadster) exact ca în schema aceasta:

schema_casa

 

 

 

 

 

La Țipar, unde nu este canalizare, sistemul de canalizare este „casa însăși”

Apele pluviale sunt conduse într-un mic heleșteu de grădină pietruit cu balast și piatră, iar cele menajere într-o mică stație de epurare care purifică apa prin microbiologie (la fe ca și „clasicele” stații de epurare urbane) și care niciodată nu se acumulează în exces, pentru că este absorbită de pământul afânat. Apa potabilă este pompată de la 25 de metri adâncime și este distribuită printr-un hidrofor după filtrare, fiind încălzită prin același sistem ca și energia.

Casa este un „bloc paralelipipedic” aproape indestructibil – la un cutremur de 10 grade pe Richter (presupunând că s-ar produce o asemenea catastrofă), construcția… ar țopăi puțin, iar în cazul unui atac cu gloanțe, acestea ar rămâne înfipte în pereți, nereușind nici măcar să străpungă primul strat de polipropilenă.

„V-au contactat, în vreun fel sau altul, autoritățile române… cele arădene măcar, pentru a ține cursuri, de exemplu, despre arhitectura promovată de dumneavoastră? Vi s-a propus elaborarea unui proiect mai amplu?… un cartier experimental… eventual de locuințe sociale independente energetic” – întreb… fiind sigur de răspuns…. „În 2010, cu prilejul unei vizite a ministrului mediului Laszlo Borbely mi-am expus ideile. Domnul ministru și stafful au fost foarte încântați… dar am rămas la faza aceea” – ne dă arhitectul răspunsul intuit. „Impedimentele principale la demararea unor asemenea proiecte sunt lipsa de deschidere, slaba intuiție și birocrația” – ne mai spune ce știam deja Albin Toth.

Albin Toth nu s-a mulțumit cu atât: a capacitat o ONG austriacă și, astfel, în Țipar avem singurul parc cu tiroliană din Arad

DSC_3258

Pe site-ul www.loftrek.ro putem citi cum „Asociaţia Falta – Austria a oferit copiilor din Ţipar un recreativ loc de joacă marca Neospiel, compus din balansoar, tobogan, masă de picnic şi jocuri tematice, hinte duble şi bârnă, plus tiroliană – vedeta parcului… care rezistă la sute de kilograme („se dau și câte patru copii deodată pe ea”…) – n. red. Copiii apreciază joaca în aer liber, combinată cu diferite tipuri de activităţi recreative şi, în mod special , diversitatea elementelor care compun parcul de joacă, aceasta permiţându-le organizarea de activităţi originale şi captivante. „I-am contactat pe colegii și prietenii de la FALTA pentru a construi un parc de joacă pentru copii, care completează splendid această investiție. Meritul meu e că i-am adus aici și am colaborat fără onorariu la partea de proiectare” – ne tulbură conștiința patriotică Albin Toth, cu modestia sa. „Am găsit în persoana primarului Balint Erdös un om deschis și primitor, iar în acest sat populat cu români, maghiari, germani, slovaci și rromi am găsit o atmosferă deopotrivă rurală și curioasă, receptivă la nou” – ne mai spune arhitectul – care în România a mai proiectat, la Deva, un „Central Residence”.

Casa a costat, în total, circa 100.000 euro – și vorbim aici despre materiale-prototip și aparatură din cea mai scumpă de pe piață

Prețul poate părea prohibitiv pentru românul cu venit mediu – dar dacă facem o comparație cu vilele, cu duplexurile sau cu casele pe același tipar din cartierele nou construite în Arad, care costă cam trei sferturi din această sumă și sunt totalmente dependente de sistemul electric și de canalizare, apă caldă etc. și dacă luăm în vedere faptul că Albin Toth a lucrat cu cele mai scumpe materiale de pe piață (din simplul fapt că sunt nou apărute, multe dintre ele fiind prototipuri și aproape unicate), costurile poate nu ni se vor părea mai mici, ci justificate. Materialele de construcție au fost importate in marea majoritate din Germania, Suedia și Austria.
„În câțiva ani, prețurile vor scădea, sunt sigur. În Germania, o casă medie costă de la 500.000 de euro în sus – iar noi am reușit să scoatem pe piața imobiliară case de 175 de metri pătrați la preț de 350.000 de euro, preț în care este inclusă și energia de a încărca o mașină TESLA, care are o autonomie de 340 de kilometri, accelerează de la 0 la 100 kilometri pe ora in 3,9 secunde si prinde 200 de kilometri pe oră viteza maximă” – ne vorbește din viitor Albin Toth.

Ce am mai „furat” din inteligența anticipativă a arhitectului german de origine română:

DSC_3240Recent, Albin Toth a susținut conferință la Madrid organizată de NASA/ESA, unde a avut loc un workshop pe tema sustenabilității pe Pământ fiind selecționat pe bază de concurs. Lui Albin Toth Agenția de energie din Germania i-a acordat premiul 1 in 2015 pentru concept. „Visul meu e ca peste 15-20 de ani Europa să trimită un mail către Putin si statele din Golf în care să le comunice  că nu mai avem nevoie de gaze naturale, de petrol, de nici o resursă fosilă.”

„Nu există nimic, mai ales în arhitectură, cu care să poți înlocui natura” – spune el. „Prefer pereții din sticlă nu pentru că e sticlă, ci pentru că prin ei văd natura minunată, în continuă schimbare.” În… partea de outdoor a spațiului locuibil, Familia Toth a plantat 30 de nuci, pe un teren pe care nu e semănat nimic altceva decât gazon. „Există o teoremă care circulă printre arhitecții ecologiști: trebuie să plantezi 15 nuci de cap de om, ca să răscumperi cât ai poluat într-o viață. Noi am plantat 30 la Țipari… și probabil că vom mai planta și în alte locuri.” Eliberat de corsetele naționalismului primitiv, Albin Toth și soția sa sunt niște „patrioți universali”, cultivați și cu un gust bun aproape șocant. „Arhitectura este o artă care te cultivă în continuu. Casa ta vorbește despre tine: nu poți să eviți educația care ți-o dă propria casă. Jumătate din viața ta o petreci în casă. Casa e cea mai importantă parte din viața ta, ceva la care nu poți renunța. Dacă nu-ți place o muzică, o schimbi. Dacă nu-ți place o emisiune TV, schimbi canalul. Dar cu casa ce faci? Pe om, cel mai mult îl interesează casa sa” – este filosofia sa de viață… care nu are cum să nu te cucerească.

 

 

 

Lucian Valeriu Sasha Romanov, 23 mai 2016 7:40

schema_casaDSC_3254DSC_3253DSC_3251DSC_3248-e1463474104425DSC_3247-e1463384138131DSC_3245DSC_3243DSC_3242DSC_3241DSC_3240DSC_3239DSC_3238DSC_3236DSC_3235DSC_3234DSC_3233DSC_3232DSC_3231DSC_3230DSC_3229DSC_3228DSC_3227DSC_3226DSC_3225DSC_3224DSC_3223DSC_3222DSC_3221DSC_3220DSC_3219DSC_3218DSC_3217DSC_3202DSC_3201DSC_3200DSC_3199DSC_3197DSC_3196DSC_3193DSC_3190DSC_3258DSC_3198CR_2HeizungALBINDSC_3215casa_minimal