miercuri, august 17, 2022

[ACTUALIZARE] Cei mai iubiți cavaleri ai fluierului din Arad au impresionat publicul și la Biblioteca Județeană [FOTO]

 

Așa cum se cuvenea, sala „Concordia” a Bibliotecii Județene a fost plină ochi ieri, 12 ianuarie  2017 cu sporivi și iubitori ai sporului rege – fotbalul.

La evenimentul   bibliotecii, au fost prezente foste glorii ale UTA-ei – Flavius Domide, Gheorghe Vaczi, Dumitru Chivu, membri din conducerea Comisiei Județene de Arbitri, președinte Răzvan Cadar, tineri jucători ai clubului UTA, însoțiți de directorul general Decebal Codru Grădinariu un număr impresionant de reprezentanți mass media, oameni de fotbal etc.

Participanții au venit în semn de respect pentru  invitații  bibliotecii, de acum  intrați în „Cartea de onoare” a instituției și în memoria colectivă  ca „Personalități ale Aradului”.

Într-o sală ocupată în exlusivitate de bărbați, cu 2 excepții!, s-a vorbit  despre seriozitate, muncă, disciplină, dar și despre gloria care se cuvine să  urmeze acestora.S-au amintit date, întâmplări, oameni și s-a  ”cântărit” greutatea clipei  de decizie a arbitrului.S-a vorbit în egală măsură despre greșelile comise, de justețea decizilor celor doi arbitri în diverse meciuri, dar   și despre nerecunoștința sau  recunoștința  din partea compatrioților.

S-au adus mărturii despre caracterul celor doi invitați,  deși  cuvântul lor, atitudinea, prestanța, profesionalismul îi  recomndau deja.

Momentul Igna – Hațegan s-a încheiat cu înmânarea diplomelor din partea direcțiunii Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”  și  consemnarea  evenimentului  în „Cartea de onoare”.

Impresionante au fost momentele de laudatio create de gazde, dar și de invitați, ca și naturalețea și firescul cu care cei doi arbitri au vorbit unul despre celălat. Cu dragoste, cu respect, cu obiectivitate.

Picanteria întâlnirii  a fost una „literară”. Emil Arsa, fost arbitru, actualmente ”observator” a  citit sărbătoriților o poezie  a sa, despre arbitri. Evident!

………………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (10 ianuarie, 2017) Două legende vii ale arbitrajului, Ioan Igna și Ovidiu Hațegan, discută, de la maestru la discipol, la Biblioteca Județeană

În cadrul proiectului „Personalități arădene” sunt invitate două legende vii ale arbitrajului internațional, arădeni get-beget ajunși cunoscuți, datorită profesionalismului cu care și-au înnobilat cariera, în cele mai selecte cercuri ale spotrului-rege. Este vorba despre Ioan Igna și Ovidiu Hațegan.

Joi, 12 ianuarie 2017, la ora 13.00, cei doi arbitri de fotbal de marcă – mentor și discipol – vor fi protagoniștii proiectului Bibliotecii Județene „Personalități arădene”. Ioan Iogna și Ovidiu Hațegan vor „jalona” printre reperele importante ale carierei lor, vor răspunde întrebărilor celor interesați și vor discuta între ei despre subtilități și evidențe în profesia care i-a transformat în adevărate modele printre contemporani.

Personalul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” vă așteaptă în număr cât mai mare.

 

Scurte fișe biografice:

Ioan Igna

Data şi locul naşterii: 4 iunie 1940, Arad

Cariera de jucător: UTA, Poli Timişoara, Vagonul Arad

Cariera de antrenor: Frontiera Curtici, Gloria Arad

Cariera de arbitru: 209 meciuri în Divizia A. Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, Campionatul Mondial 1986, Campionatul European 1988, Campionatul Mondial de tineret 1981, finala Cupei UEFA 1987. A arbitrat la linie finala Cupei Campionilor Europeni 1983.

 

Ovidiu Haţegan

Data si locul nasterii: 14 iulie 1980 Arad

Lotul: FIFA(Fotbal)

Domiciliul: Arad (Arad)

Stare civilă: căsătorit

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, fiind de profesie medic.

Ca arbitru a debutat pe 27 martie 1996. Zece ani mai târziu, în 2006 a fost promovat pentru prima dată în Liga I, iar în 2008 a fost promovat la rangul de arbitru FIFA.

Din iulie 2015 face parte din Grupul de Elită al arbitrilor UEFA.

Recunoaștem valoarea contemporanilor noștri!

 

Ultimele Știri

Related news

2 COMENTARII

  1. Acum, probabil 40 de ani, venind de la Bucureşti cu trenul, am nimerit în acelaşi compartiment cu dl. Nelu Igna, cu care 8 ore am discutat teme diverse. Mi-am dat seama că era chiar un erudit, de mare bun simţ, cu facultate făcută cu temeinicie, cunoscător de limbi străine, un adevărat bărbat. Ulterior i-am cunoscut şi fosta, sau prima soţie, care nu se ridica la nivelul său de cultură şi inteligenţă. E drept era f.f. arătoasă! …………..
    Am discutat cu cineva, ce părea un adversar a lui OVIDIU HAŢEGAN, dar discutând despre valoarea sa umană, mi-a povestit numai lucruri bune spre foarte bune, ce m-a dus cu gândul să-l compar şi eu cu Nelu Igna. …………….
    Valorile sunt valori, ele sunt contestate de invidioşi, dar tot valori rămân!

Comentariile sunt închise.