Front 7 INVESTIGATII

[ACTUALIZARE] După 15 ani de RĂZBOI JURIDIC în culise, în presă și pe străzi, „CAZUL NADĂȘ” intră PE FOND!

 

S-au încheiat toate căile de atac pe Cameră preliminară, iar procesul privind retrocedarea către familia Colțeu a celor peste 8.000 de hectare din arealul comunei Tauț, satul Nadăș, început acum 15 ani (VEZI ARTICOLELE ASOCIATE DE LA FINALUL ACESTEI ACTUALIZĂRI) – întră, finalmente, pe fond.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în Dosarul nr. 374/59/2021 (CAZUL NADĂȘ) aflat pe rolul Curții de Apel Timișoara, după ce a judecat cererea avocaților apărării de anulare a rechizitoriului elaborat de DNA Timișoara.

Prin actul emis ieri, 16 decembrie, s-a constatat legalitatea emiterii rechizitoriului și legalitatea administrării probelor.

Soluția Înaltei Curți este definitivă.

…………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (9 martie, 2021) Procurorii DNA Timișoara au finalizat RECHIZITORIUL în Cazul NADĂȘ. Trei inculpați vor fi judecați pentru ABUZ în serviciu și fapte asociate

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

VLAI ADRIAN, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăș S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul Vlai Adrian, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane.

În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori:

– reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad,

– restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

Ministerul Finanțelor Publice și primăria Tauț (jud Arad) s-au constituit părți civile în cauză.

În vederea prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Vlai Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză penală în care a și fost condamnat definitiv (detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8778).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

……………………………………………………..

Articole asociate:

[ACTUALIZARE 3] PREFECTURA ARAD atacă cu CALE EXTRAORDINARĂ „definitiva de la Olt” care atribuie Moșia de la NADĂȘ familiei Colțeu!

Familia COLȚEU consideră „DEMERSUL NADĂȘ” ca fiind „o acțiune de dezinformare a opiniei publice”. Citim REPLICA raportată la „ultima grevă a foamei” declanșată (și ulterior încetată) de trei nădășeni și… doi oameni din Slatina

 

Critic Arad, 17 decembrie 2021 12:00

nadasdna-timisoara-700x336
https://centaur.ag/wps/antibiotics/