[ACTUALIZARE] Festivalul Românilor de PRETUTINDENI a umplut curtea Bisericii din Grădiște de patrioți ortodocși veniți din toate „colțurile” Europei [GALERIE FOTO]

festivalul romanilor 32 1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

Mai bine de 500 de oameni au umplut curtea Parohiei „Grădiște 1” în după-amiaza zilei de duminică, 26 august, 2018, înregistrând astfel o reușită a unei acțiuni dedicată exclusiv SUFLETULUI și care la această ediție a împlinit 10 ani. Credincioși în lucrurile care vizează „veșnicia în matricea ei clasică” – biserică, patriotism, folclor, comuniune empatică a românilor ortodocși de peste tot-, cei prezenți au aplaudat evoluțiile trupelor de dansuri românești și soliștii de muzică populară AUTENTICĂ din Voievodina și Timoc- Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul- Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Gyula- Ungaria, Maramureșul de Nord, pe Dumitru Furdui Iancu și formația Crai Nou.
Prezența înalților ierarhi, a preoților care au însoțit ansamblurile și a autorităților locale municipale și județene a conferit autoritate și a legitimat oficial această sărbătoare a Românilor de pretutindeni care s-a desfășurat într-o atmosferă decentă, lipsită de incidente și creată exclusiv prin trăirea discursului patriotic în toate formele sale de manifestare publică.

………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (23 august, 2018)  Festivalul Românilor de Pretutindeni – Ediția a X-a – este în desfășurare la Biserica din GRĂDIȘTE, cu participarea Înalților ierarhi ai DIASPOREI ORTODOXE din țările vecine

[COMUNICAT DE PRESĂ]

A fost inițiat și organizat, vreme de un deceniu neîntrerupt, de către preotul Blaj Mihai. A debutat în urmă cu 10 ani în localitatea Covasînț. Din anul 2016 se desfășoară la Arad în arealul bisericii ortodoxe Arad Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească.

La acest festival sunt invitați românii nativi din împrejurul granițelor României care din vicisitudinile istoriei, au fost nevoiți să trăiască în alte state care nu întotodeauna au încurajat tradițiile, obiceiurile, limba română și exprimarea ei în școală și biserică. Aceștia însă și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație. Așa se explică cum în Serbia, românii de pe Valea Timocului fără a fi încurajați și chiar cu multe piedici (lipsa învățământului în limba română și aversiune față de exprimarea în cult a limbii române), trăiesc  în sate pur românești și își doresc ca la slujbele lor să audă graiul românesc. După spusele părintelui Boian Alexandru, noi suntem fericiți că trăim în interiorul unui stat care ne apără drepturile „…nici nu știți ce greu este să trăiești la tine acasa pe pământurile pe care te-ai născut, unde sunt moșii și strămoșii tăi iar țara în care trăiești să nu se comporte cu tine ca un fiu al ei…”.

Românii dau dovadă de o adevărată rezistență și eroism, păstrând limba, credința, datinile și obiceiurile departe de țara mamă.

Din acest motiv încercăm și prin această activitate să arătăm fraților noștri că țara mamă îi dorește, iar frații lor sunt bucuroși să vadă și să aprecieze valorile românești din spațiile geografice în care trăiesc.

Pentru că și-au păstrat tezaurul național din tată în fiu, la acest eveniment participă persoane cu vărste cuprinse între 12 și 78 de ani. Zonele din care vor veni și anul acesta sunt: Voievodina și Timoc- Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul- Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Gyula- Ungaria, Maramureșul de Nord, . Grupurile sunt însoțite de preoți și ierarhi cât și de lideri culturali.

Duminică, ora 09:30, toți românii, și aici sunt așteptați și cei din Arad, vor participa la Sfânta Liturghie în biserica parohiei Arad Grădiște 1,

unde vor sluji ierarhi și preoți din zonele de unde provin. Avem bucuria ca la Sfânta Liturghie să slujească alături de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și oaspeți de seamă: Înaltpreasfințitul Mihail Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, Preasfințitul Veniamin Goreanu Episcop de Cahul- Basarabia de Sud, Preasfințitul Siluan Episcop al românilor din Ungaria, părintele Boian Alexandru vicar al Timocului, părintele Danciu Andrei preotul românilor din Praga.

Duminică, ora 16:00, în curtea bisericii se va desfășura evenimentul cultural unde sunt așteptați toți arădenii care vor să simtă acel suflu și emoție patriotică transmisă cu dor de toți românii care vor evolua pe scenă. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, vor veni în fața arădenilor și invitații speciali Stela Botez- Rep. Moldova cât și artistul Dumitru Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.

Cu aceste gânduri, îi așteptăm pe toți arădenii duminică 26 august 2018 în arealul bisericii ortodoxe Arad Grădiște 1, pentru un moment de afirmare și trăire a identității naționale.

 

festivalul minoritatilor 1

În atașamentul VIDEO – înregistrarea emisiunii realizată de reporterul TV Arad, Kristian Varjasi, cu preotul paroh al Bisericii „Grădiște 1”, inițiatorul și organizatorul acestui eveniment. 

Categorie: Știri
Etichete: Cernăuți și Herța- Ucraina, Chisinau, Cimișlia și Cahul- Basarabia, Festivalul Românilor de Pretutindeni - Ediția a X-a, Gyula- Ungaria, Înaltpreasfințitul Mihail Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, părintele Boian Alexandru vicar al Timocului, părintele Danciu Andrei preotul românilor din Praga., Preasfințitul Siluan Episcop al românilor din Ungaria, Preasfințitul Veniamin Goreanu Episcop de Cahul- Basarabia de Sud, reotul Blaj Mihai, Voievodina și Timoc- Serbia
Distribuie:
Articolul anterior
Bătaie, la PROPRIU, ca-n filme. Gabi Moț: „Mi s-a spus doar că trebuie să-l bat pe Merișca. Am fost curios și am acceptat!”
Articolul următor
Șoimii Lipova au câștigat clar primul derby al LIGII a III-a [REZULTATE / MARCATORI]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie